Μητσοτακικός δάχτυλος στην κυπριακή πολιτική

Μητσοτακικός δάχτυλος στην κυπριακή πολιτική

Ο πρωθυπουργός καταδικάζει οποιαδήποτε παρέμβαση στα εσωτερικά άλλης χώρας αλλά καταπίνει τη γλώσσα του όταν την κάνει εξέχον μέλος της Νέας Δημοκρατίας…

Δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν πρόκειται για «σκοτεινές δυνάμεις» από το εξωτερικό που επιβουλεύονται την κυβέρνηση και τη χώρα. Δεν είναι όμως το ίδιο λάβρος όταν εξέχοντα μέλη του κόμματος της ΝΔ επεμβαίνουν στα εσωτερικά άλλης χώρας, όπως κάνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς –ως Νο 2 της Κομισιόν– συγκεκριμένα στην Κύπρο. Η παρέμβασή του στο συνέδριο της ΝΔ τον περασμένο Μάιο υπέρ του αρχηγού του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Αβέρωφ Νεοφύτου προκάλεσε σάλο στην Κύπρο, ενώ ακόμη και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναγκάστηκε να αντιδράσει. Απέναντι σε αυτή την εξόφθαλμη προσπάθεια επηρεασμού των προεδρικών εκλογών τον Φεβρουάριο το 2023 ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην Κομισιόν, η οποία έδωσε ουσιαστικά μια μη απάντηση.

Στο υπουργικό συμβούλιο της 30ής Αυγούστου 2022 ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε έξω από τα δόντια: «Πούτιν και Ερντογάν δεν κρύβουν ότι θα ήθελαν άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα». Από αυτή την αποστροφή του λόγου του και μόνο θα μπορούσε κανείς να συναγάγει ότι είναι εναντίον οποιασδήποτε εξωτερικής παρέμβασης στα εσωτερικά οποιασδήποτε χώρας ως θέση αρχής. Είναι όμως ίδιον του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να είναι σε διάσταση τα λεγόμενα από τις πράξεις τους. Φαινόμενο που βλέπουμε να εντείνεται αυτές τις μέρες τόσο στην υπόθεση με τις υποκλοπές όσο και σε εκείνη του προσφυγικού, που ξαναφουντώνει και ωθεί υπουργούς σε σπασμωδικές κινήσεις εκφοβισμού εναντίον δημοσιογράφων και υπερασπιστών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Φάνηκε όμως και στην περίπτωση των εκλογών της Κύπρου. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

«Εσένα θέλουμε»

Ολα έγιναν στο 14ο Συνέδριο της ΝΔ τον Μάιο, στο οποίο παρευρέθηκε ο Αβ. Νεοφύτου, το κόμμα του οποίου ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όπως και η ΝΔ. Στο βήμα ανεβαίνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επίτροπος για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής Μαργ. Σχοινάς. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μόλις είχε μπει στον τρίτο μήνα και όπως ήταν φυσικό ως Νο 2 της Κομισιόν ο Μαργ. Σχοινάς ανέφερε ότι σύσσωμη η ευρωπαϊκή οικογένεια βρίσκεται απέναντι στη φρίκη του πολέμου και απέναντι σε αυτούς που σκοτώνουν και ξεσπιτώνουν αμάχους. Εκανε επίκληση στο πατριωτικό και θρησκευτικό αίσθημα των ακροατών με την αναπαραγωγή του αφηγήματος περί ασφάλειας της Ευρώπης απέναντι στους αλλόδοξους, με ένα άρωμα ισλαμοφοβίας, αφού είπε ότι οι δυνάμεις εισβολής «βομβαρδίζουν ορθόδοξους ναούς» και ότι «στέλνουν φανατικούς ισλαμιστές να ξεριζώσουν ομοεθνείς από τη Μαριούπολη».

Σε αυτό το σημείο επέλεξε να απευθυνθεί στον Αβ. Νεοφύτου εκτός κειμένου, όπως επισήμαναν τότε κυπριακά Μέσα. «Αυτούς δεν θα τους επιτρέψουμε να παίξουν παιχνίδια με την Κύπρο» είπε, χωρίς να αποσαφηνίζει ποιοι είναι «αυτοί» που βάζουν σε κίνδυνο την Κύπρο, σε μια έξαρση ευρωπατριωτικής πλειοδοσίας. «Η Κύπρος θα μείνει ευρωπαϊκή και δυτική» συμπλήρωσε ενώ έκλεισε την επέμβασή του προδικάζοντας το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του επόμενου Φεβρουαρίου λέγοντας στον Αβ. Νεοφύτου: «Εσύ θα είσαι ο φορέας αυτής της προσπάθειας και εμείς θα είμαστε δίπλα σου». Στη συνέχεια ο Κυρ. Μητσοτάκης φρόντισε να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο υποστήριξης του Αβ. Νεοφύτου, με περισσότερο τακτ από τον Μαργ. Σχοινά, λέγοντας ότι στο ταξίδι του στις ΗΠΑ –για την ομιλία του στο Κογκρέσο– θα εκπροσωπούσε όλο τον ελληνισμό…

Είναι κατανοητό ότι ο Μαργ. Σχοινάς έδινε εξετάσεις για την… ευρωπαϊκότητά του εκείνη τη στιγμή. Στην προσπάθειά του να εμπεδώσει τη σκληρή στάση της ΕΕ και της Δύσης απέναντι στη Ρωσία και θέλοντας ίσως να στείλει το μήνυμα της ΕΕ στους υπόλοιπους υποψηφίους σε μια χώρα όπου η οικονομική διείσδυση Ρώσων είναι σημαντική υπερέβη τα εσκαμμένα. Προς αυτή την εκτίμηση συνηγορεί και το γεγονός ότι ακόμη και ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης φρόντισε να επικρίνει διακριτικά την αποστροφή στον λόγο του Μαργ. Σχοινά. «Καλύτερα να αποφεύγονται τέτοιου είδους αναφορές» είπε ο Κύπριος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «οσάκις υπάρχουν εκλογές θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, έτσι ώστε να διαφαίνεται ο διακριτός ρόλος των αξιωματούχων». Αυτό δεν απέτρεψε τον Μαργ. Σχοινά να πάει την επέμβασή του ένα βήμα παραπέρα στο συνέδριο του ΔΗΣΥ τον Ιούνιο του 2022. Μίλησε για «χρήσιμους επίδοξους» που επειδή ασκούν κριτική στην ΕΕ «δίνουν συγχωροχάρτι στους εισβολείς». Μάλιστα έφτασε στο σημείο να μιλήσει στα κυπριακά στους «εγχώριους πρόθυμους» λέγοντας ότι «όποιος έχει τη μούγια μουγιάζεται!».

Επιστολή διαμαρτυρίας

Το ΑΚΕΛ αντέδρασε σε αυτή την επέμβαση. Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου στην επιστολή του προς την Κομισιόν στις 12 Μαΐου έθεσε τα εύλογα ερωτήματα για το αν συνάδουν οι δηλώσεις του Μαργ. Σχοινά με τις προβλέψεις του κώδικα δεοντολογίας για τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά μιας χώρας της οποίας δεν ήταν υπήκοος, ενώ τον κάλεσε να πει «ποιοι παίζουν παιχνίδια στην Κύπρο». Η απάντηση της Κομισιόν ήταν εξόχως απογοητευτική: ο κώδικας δεοντολογίας της Κομισιόν επιτρέπει στα μέλη της την προσωπική άποψη και τη συμμετοχή τους σε προεκλογικές εκστρατείες στον βαθμό που δεν εμποδίζεται η διαθεσιμότητά τους για ευρωπαϊκές υποθέσεις! Επίσης, επισήμανε ότι ο Μαργ. Σχοινάς «άσκησε το δικαίωμά του» απευθυνόμενος στον Αβ. Νεοφύτου, «στο πλαίσιο του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και της απειλής που συνιστά για την παγκόσμια τάξη».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter