Μητσοτακικός τραμπισμός

Μητσοτακικός τραμπισμός

Σας έχει τύχει να συζητάτε µε κάποιον παθολογικό ψεύτη ή ανόητο συνωµοσιολόγο και να καταθέτετε τα όπλα γιατί δεν υπάρχει καµιά λογική βάση συµφωνίας ή αντιπαράθεσης έστω; Εχετε συναντήσει κάποιον που υποστηρίζει ότι η Γη είναι επίπεδη γιατί διαφορετικά θα πέφταµε κάτω ή κάποιον που θεωρεί ότι έχουµε το χάραγµα του Αντίχριστου µέσα από το εµβόλιο; Αυτοί οι άνθρωποι όχι µόνο καταφέρνουν να έχουν δίκιο στο προσωπικό τους σύστηµα, αλλά ακυρώνουν και κάθε προσπάθεια να επικρατήσει ο ορθολογισµός. Οπου βρεθούν η αλήθεια εξαφανίζεται σαν να έχει προσβληθεί από κάποιον ιό. Προεκτείνετε τώρα αυτές τις καταστάσεις σε επίπεδο πολιτικής.

Οποιος σήµερα βρίσκεται απέναντι από τον Μητσοτάκη αντιµετωπίζει ένα σοβαρό πρόβληµα. ∆εν µπορεί να τον αντιµετωπίσει µε όρους καθαρής και παραδοσιακής πολιτικής, µε αντιπαράθεση αρχών και προτάσεις για πολιτικές λύσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει οδηγήσει το κόµµα του έξω από τα γνωστά και αποδεκτά πλαίσια άσκησης της πολιτικής και συµπαρασύρει ολόκληρη τη χώρα. ∆εν είναι δυνατόν να τον αναγκάσεις να κριθεί για την πανδηµία, την οικονοµική του πολιτική ή την πρόοδο.

Ο πρωθυπουργός έχει ακυρώσει την απλή λογική και τις προεκτάσεις της στην πολιτική πραγµατικότητα και διαµορφώνει γύρω του έναν εικονικό κόσµο µε ψέµατα και ψευτοαφηγήµατα, µέσα από τα οποία αναδεικνύεται µοναδικός νικητής. Το χειρότερο είναι πως καθιερώνει πολύ γρήγορα και όσο δεν αµφισβητείται ακόµη τον πολιτικό ανορθολογισµό και το ψέµα σε αποδεκτή πραγµατικότητα, φτιάχνοντας µια κατάσταση που αλλάζει τα µέτρα. Σε λίγο όποιος προσπαθεί να τον κρίνει µε βάση αυτά που συνήθως αποτελούν µέτρα στην πολιτική θα είναι γραφικός, αστοιχείωτος και εχθρός της προόδου.

Βγήκε στη Βουλή και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι έβαλε την Ελλάδα στα µνηµόνια. Το πρωί της προηγούµενης Παρασκευής µε ανάρτησή του στο Twitter µας ενηµέρωσε πως «η Οικονοµία µας ανακάµπτει. Ολες οι µεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στρέφουν τώρα το βλέµµα τους στην Ελλάδα και το κάνουν κυρίως λόγω του ανθρώπινου κεφαλαίου. Η ανεργία µειώνεται και οι νέοι για πρώτη φορά επιστρέφουν στην Ελλάδα». Από πού πήρε ο πρωθυπουργός όλα αυτά τα στοιχεία; Τι τον κάνει να σηκώνει το βλέµµα χωρίς ντροπή πάνω από 18.000 φέρετρα κορονοθανάτων και να µιλάει για πράγµατα που δεν υπάρχουν;

Ο Μητσοτάκης δεν είναι ο παθολογικός ψεύτης των παραδειγµάτων της παρέας. Τα ψέµατά του έχουν µια στρατηγική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένα αντίγραφο του Ντόναλντ Τραµπ και επαναλαµβάνει µε τις οδηγίες των επικοινωνιολόγων του την τακτική του τέως προέδρου των ΗΠΑ. Οταν σου ζητούν την αλήθεια, εσύ θα επιµένεις στο ψέµα ώστε να κλονίσεις κάθε πίστη στη χρησιµότητά της.

Ενδεχοµένως να µη φτάσει στο ακραίο σηµείο να πιει χλωρίνη για να αποδείξει ότι δεν κινδυνεύει από τον κορονοϊό, αλλά και εκεί ακόµη υπάρχουν διάφοροι σαλτιµπάγκοι τύπου Αδωνη για να κάνουν τον κασκαντέρ της άκρας γελοιότητας.

Γιατί να απολογηθεί σε όσα απαιτεί η συνήθης πολιτική αντιπαράθεση; Είναι ευκολότερο, κατέχοντας Μέσα και µέσα, να κάνει την αντιπαράθεση ένα πεδίο µε ψέµατα, µε τέτοιο τρόπο που οι αντίπαλοι δεν θα τολµούν να πιστέψουν αυτό που συµβαίνει ώστε να το αντιµετωπίσουν αποτελεσµατικά.

Σε κάθε θέση που διατυπώνεται από την αντιπολίτευση ο Μητσοτάκης απαντά µε στρέβλωση της πραγµατικότητας. Κάθε κριτική και έλεγχος χαρακτηρίζονται συκοφαντία και επίθεση από τον αντίπαλο. Ο κόσµος διαµαρτύρεται για την εφιαλτική ακρίβεια και τις θηριώδεις ανατιµήσεις στην ενέργεια και αυτός και οι υπουργοί του µιλούν για ενίσχυση του εισοδήµατος. Ο Μητσοτάκης δεν µπαίνει σε δυσάρεστα και απαιτητικά καλούπια, αντιθέτως δηµιουργεί τα δικά του µες στα οποία δεν χωρά καµιά λογική θέση. Ολα είναι όπως τα θέλει και όπως τα προπαγανδίζει.

Εκανε κάτι διαφορετικό ο Τραµπ; Η υφήλιος τον χαρακτήριζε επικίνδυνο, αυταρχικό και διαταραγµένο, αλλά αυτός έβγαζε τους πάντες τρελούς. Παρ’ όλα αυτά, δηµιούργησε ένα πολιτικό κοινό και το κίνηµα του τραµπισµού, τα οποία παραµένουν επικίνδυνα παρά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο.

Ο Μητσοτάκης λειτουργώντας όπως ο νονός µιας πολιτικής µαφίας εξαφανίζει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία των εγκληµάτων που έχει διαπράξει. Στη Βουλή συστάθηκε εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Πέτσα, αλλά ο Μητσοτάκης χρησιµοποιώντας την πλειοψηφία του κόµµατός του απαγόρευσε να κληθεί για να εξεταστεί ο υπεύθυνος υπουργός. Επιτροπή Πέτσα χωρίς τον Πέτσα. Τέτοια κοινοβουλευτική εκτροπή και συγκάλυψη είχαµε να ζήσουµε από την εποχή που ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος έλεγαν µετά την εξεταστική επιτροπή για τα εξοπλιστικά ότι οι λογαριασµοί του Ακη Τσοχατζόπουλου ήταν αριθµοί τηλεφώνων και ο Ακης ένας αθώος από τον οποίο έπρεπε να ζητήσουµε συγγνώµη.

Η δηµοσιογράφος Λάλι Γουέιµαουθ (Lally Weymouth) της «Washington Post» σε συνέντευξή της µε τον Μητσοτάκη τον κατηγόρησε για ολισθήµατα και τον ρώτησε για τη στάση (και τις ρυθµίσεις) διώξεων απέναντι στον Τύπο. Οι κρίσιµες ερωτήσεις εξαφανίστηκαν στην Ελλάδα σαν να µην έγιναν ποτέ. Ο,τι δεν βολεύει τον Μητσοτάκη εξαφανίζεται, θυµίζοντας εκείνες τις παλιές ιστορικές φωτογραφίες στις οποίες διαγράφονταν τα ανεπιθύµητα πρόσωπα προτού εξαφανιστούν και βιολογικά.

Ο πρωθυπουργός, ακριβώς όπως ο Τραµπ, αντιστρέφει καθηµερινά την πραγµατικότητα, κατηγορεί όσους τον κατηγορούν και επιβάλλει το οικογενειακό κράτος-επιχειρηµατία. Τα µέσα ενηµέρωσης µπορούν να µιλάνε περί κοµψότητος και ποιότητος αλλά ποτέ περί αθλιότητος στην πολιτική. Απέναντι στους πρόσφυγες επίσης διατηρεί την ίδια τακτική και ρητορική µε τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, αναθέτοντας στους δικούς του Τραµπαρίφες τη δηλητηρίαση της κοινής γνώµης µε θεωρίες µίσους. Για τον εαυτό του κρατά την εικόνα του κοσµοπολίτη πατριώτη, αφού τα πτώµατα, σε όλες τις εκφράσεις της πολιτικής του, υποβιβάζονται σε παράθεση απρόσωπων αριθµών. Εχετε δει αλήθεια στην τηλεόραση να µιλάει κάποιος που πέρασε κορονοϊό για την εµπειρία του; Αν υπάρξουν τέτοιες µαρτυρίες, δεν θα µπορεί ο Μητσοτάκης να πει πως διαχειρίστηκε µε επιτυχία την πανδηµία.

Η ελληνική alt-right, µείγµα φτιαγµένο από Μπογδάνους και Αδώνηδες, παίζει τον ρόλο της εµπροσθοφυλακής των πιο ακραίων σχεδιασµών στον µητσοτακικό τραµπισµό. Και φυσικά το χρήµα ρέει, όπως έρεε στα σκάνδαλα του Τραµπ. Σύµβουλοι που κλωνοποιούνται σε διάφορες σκανδαλώδεις υποθέσεις παραµένουν τα πρότυπα αριστείας του Μητσοτάκη, ο οποίος φτιάχνει τον δικό του Trump Tower, δοµηµένο από βλαχοµπαρόκ στοιχεία οικογενειακής βαλκανικής κοµψότητας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter