Μητσοτάκης: Αδιαφορεί για την ακρίβεια, άγνοια για ενδεχόμενη αποχώρηση της Frontex

Μητσοτάκης: Αδιαφορεί για την ακρίβεια, άγνοια για ενδεχόμενη αποχώρηση της Frontex

Σαν να μην έχουν… υπάρξει οι πληροφορίες για ενδεχόμενη αποχώρηση της Frontex από την Ελλάδα στον απόηχο του πολύνεκρου ναυαγίου της Πύλου εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους Έλληνες ανταποκριτές, μετά την άκαρπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δείχνοντας γενικότερα την Τουρκία και άλλες τρίτες χώρες ως μέρη της λύσης για την κατασταλτική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν έχει υποπέσει στην προσοχή μου καθόλου το ζήτημα που αναφέρατε» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα δημοσιεύματα μεγάλων διεθνών δικτύων, όπως η LeMonde και οι New York Times, για το ενδεχόμενο αναστολής των δραστηριοτήτων της Frontex στην Ελλάδα, μετά το φονικό ναυάγιο στην Πύλο, που φέρεται να πρότεινε ο επικεφαλής θεμελιωδών δικαιωμάτων της Frontex, Τζόνας Γκρίμχεντεν.

Από τον τρόπο ωστόσο που απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, κάθε άλλο παρά καπνός χωρίς φωτιά προκύπτει από την συζήτηση, αφού μεταξύ άλλων σημείωσε πως «δεν είναι ΜΚΟ η Frontex, είναι ευρωπαϊκός οργανισμός για την ασφάλεια των συνόρων», επικαλούμενος τον θεσμικό ευρωπαϊκό της ρόλο. Σε κάθε περίπτωση, δεν διέψευσε τις σχετικές πληροφορίες, και επικαλέστηκε την «καλή συνεργασία ως προηγούμενη κυβέρνηση», τονίζοντας πως «όποια ζητήματα μπορούν να λύνονται με καλή πίστη».

Στην προσπάθειά του να διασκεδάσει τις σοκαριστικές εντυπώσεις που έχει προκαλέσει διεθνώς το ναυάγιο της Πύλου και τα εκκωφαντικά ερωτήματα που απευθύνει ο διεθνής Τύπος για τις ευθύνες των ελληνικών αρχών στο τραγικό δυστύχημα, ο Κυρ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «κοινή μας αποστολή με τη Frontex είναι η φύλαξη των συνόρων και να σώζουμε ανθρώπους που μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο», με αναφορά και στη δέσμευση «πλήρους σεβασμού στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

Ευθύνες σε Ουγγαρία και Πολωνία

Σημειώνεται πως κατά την εισήγησή του, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε πως οι αρχηγοί του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν κατέληξαν σε κοινά συμπεράσματα για το μεταναστευτικό ζήτημα, εξαιτίας της στάσης της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Έκναε λόγο για καθολική συμφωνία αναφορικά με την προστασία των εξωτερικών συνόρων, τη συνεργασία με κράτη προέλευσης της μετανάστευσης και των επιστροφών όσων δεν εξασφαλίζουν άσυλο, δείχνοντας μεταξύ άλλων την Τυνησία και τη Λιβύη, αλλά και την Τουρκία σε άλλο σημείο.

Οι αναφορές του Κυρ. Μητσοτάκη περιελάμβαναν για μία ακόμα φορά γενικόλογες κορώνες κατά των διακινητών, αυτή τη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς ο ίδιος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «όταν μίλησα για σκέψεις έξω από το κουτί, εννοούσα την ανάγκη να τσακίσουμε τα δίκτυα διακινητών, ώστε μετανάστες και πρόσφυγες να μην μπαίνουν καν σε βάρκες με κίνδυνο της ζωής τους», χωρίς να εξηγήσει και πάλι τι ακριβώς προτείνει. Παρά μόνο λίγο αργότερα, ανέφρε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να βρει τρόπο συνεργασίας με χώρες όπως η Λιβύη, ώστε «να αποθαρρύνονται οι διακινητές» και οι βάρκες «να εντοπίζονται κοντά στις ακτές για να επιστρέφουν».

Η συνάντηση με Ερντογάν στον ορίζοντα

Μεταξύ άλλων, ο Κυρ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε και για την επικείμενη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11-12 Ιουλίου, αποφεύγοντας να δώσει ουσιαστικό πλαίσιο στην επαφή τους, παρά μόνο γενικότητες περί «ευκαιρίας επαναπροσδιορισμού του πλαισίου ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά την ισχυρή νωπή λαϊκή» και των δύο. Επικαλέστηκε τις ελληνικές κόκκινες γραμμές δίχως να τις κατονομάσει, ενώ έκανε και μία ακόμα αναφορά στο Κυπριακό και στην «ενθάρρυνση και προτροπή στην ΕΕ να υποστηρίξει την προσπάθεια του ΟΗΕ» για οριστική επίλυσή του.

«Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο, τελεταία υπήρξε περιορισμένη παραβατική δραστηριότητα από την Τουρκία» ανέφερε για τις παραβιάσεις εναέριου χώρου, ζητώντας και καλύτερη συνεργασία στην αποτροπή των βαρκών από την γειτονική χώρα. Πρόσθεσε δε πως είναι έτοιμος στο περιθώριο της ευρύτερης συνεργασίας, να προσεγγίσει με την Τουρκία όχι μόνο σε επίπεδο πρωθυπουργού, υπουργού Εξωτερικών και υπουργού Αμύνης, αλλά και από συναρμόδια υπουργεία όπως της Προστασίας του Πολίτη και το Μεταναστευτικής Πολιτικής, πετόντας και πάλι το μπαλάκι στην πλευρά του Ερντογάν.

Χαμήλωμα του πήχη για οικονομική στήριξη

Αξίζει να σημειωθεί πως παρότι δέχθηκε ερώτηση για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα και παρά τις πληροφορίες που διέρρεαν τις προηγούμενες ημέρες κυβερνητικές πηγές για την παράταση -έστω- της ισχνής επιδότησης του market pass, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε την Παρασκευή μόνο για την εξάμηνη επέκταση του «καλαθιού του νοικοκυριού», δείχνοντας όμως τις προγραμματικές του δηλώσεις για ανακοινώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε για μία ακόμα φορά την άρνησή του για ουσιαστική στήριξη των πολιτών, αφού διαμήνυσε και πάλι πως η μόνη «απάντηση δεν είναι τα προσωρινά επιδόματα, αλλά αυτή καθ’ αυτή η συμπίεση των τιμών και η βελτίωση του εισοδήματος», ζητώντας επί της ουσίας από τους πολίτες να αναμένουν την βελτίωση των δεικτών της οικονομίας, ώστε να βελτιωθεί και το εισόδημά τους και να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην «κόλαση» του πληθωρισμού, για τον οποιο δε δήλωσε αισιόδοξος πως «τα χειρότερα είναι πίσω μας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter