Μητσοτάκης: Ανοικτές οι συναντήσεις με Τσαβούσογλου – «Δεν υπήρχαν πράκτορες στην πτήση της Ryanair»

Μητσοτάκης: Ανοικτές οι συναντήσεις με Τσαβούσογλου – «Δεν υπήρχαν πράκτορες στην πτήση της Ryanair»

Απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα δημοσιεύματα για τις συναντήσεις του με τον Τσαβούσογλου και τον Ερντογάν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς στις Βρυξέλλες μετά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το αν ισχύουν τα τουρκικά δημοσιεύματα απάντησε: «Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω αυτά τα δημοσιεύματα, καθώς δεν έχουμε ακόμα κάποια επίσημη επιβεβαίωση. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι εφόσον τα προγράμματά μας συμπέσουν, βεβαίως, και αν έρθει ο κύριος Τσαβούσογλου έχω όλη την καλή διάθεση να συναντηθώ μαζί του, όπως εξάλλου συναντήθηκε ο Πρόεδρος Ερντογάν με τον Υπουργό Εξωτερικών όταν πήγε στην Τουρκία.

Και το δεύτερο το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι θα είμαι στα Χανιά το Σάββατο αλλά για άλλο λόγο. Είναι το μνημόσυνο του πατέρα μου, για τα τέσσερα χρόνια. Και ταυτόχρονα έχουμε μία σημαντική εκδήλωση όπου θα παρουσιάσουμε πια αναλυτικά και με όλη τη λεπτομέρεια που του αρμόζει το έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης».

«Δεν υπήρχαν πράκτορες στην πτήση της Ryanair»

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Ryanair ο οποίος έκανε λόγο για πράκτορες της KGB μέσα στην πτήση που έφυγε από την Αθήνα για την Λευκορωσία, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι οποιοσδήποτε εντός του αεροσκάφους συμμετείχε στη διαδικασία εκτροπής του αεροσκάφους από την πορεία του και την προσγείωσή του τελικά στο Μινσκ αντί του Βίλνιους όπου επρόκειτο να προσγειωθεί. Και φαντάζομαι ότι θα είχαμε τέτοιες μαρτυρίες. Έχουμε ήδη αρκετές μαρτυρίες να πιστοποιήσουμε ότι έγινε μια ανακοίνωση από τον πιλότο, ο οποίος ειδοποιήθηκε προφανώς από τους Λευκορώσους ότι δήθεν υπήρχε βόμβα στο αεροσκάφος και το αεροσκάφος αυτό άλλαξε πορεία και προσγειώθηκε στο Μινσκ. Άρα θεωρώ ότι αυτές οι φήμες, είναι φήμες οι οποίες είναι παντελώς ανυπόστατες».

«Εμείς παίξαμε έναν σημαντικό ρόλο ώστε να κάνουμε το αρχικό κείμενο των συμπερασμάτων πιο σκληρό, να ζητήσουμε με ξεκάθαρο τρόπο την απελευθέρωση του Προτάσεβιτς και της Σαπέγκα, να ζητήσουμε την επιβολή κυρώσεων, όχι μόνο σε πρόσωπα αλλά και σε επιχειρήσεις της Λευκορωσίας, που έχουν ένα σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα στη χώρα. Και να ζητήσουμε επίσης από το Συμβούλιο να εξετάσει την επιβολή επιπλέον τομεακών οικονομικών κυρώσεων. Ταυτόχρονα, συμφωνήσαμε να εισηγηθούμε την απαγόρευση υπερπτήσεων του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας, αλλά και την απαγόρευση εισόδου στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο πτήσεων από την Λευκορωσία. Είναι πολύ εντυπωσιακή μία φωτογραφία, αν την είδατε, σήμερα από κάποια εφαρμογή flight tracking που έδειχνε στην ουσία μία μεγάλη «τρύπα» στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, χαρακτήρισε την πράξη αυτή «μία απόπειρα κρατικής αεροπειρατείας. Είναι μία πράξη η οποία απλά δεν μπορεί να γίνει ανεκτή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και θεωρώ ότι το καθεστώς Λουκασένκο έλαβε το μήνυμα ότι η Ευρώπη -όταν θέλει- μπορεί να κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα και με τρόπο που θα κάνει τη ζωή του καθεστώτος πολύ δύσκολη. Και βέβαια θα εξακολουθούμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης στην Λευκορωσία, έτσι ώστε να ενισχύσουμε κι άλλο την πίεση στο καθεστώς εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter