Μητσοτάκης: «Με άδεια χέρια πάει Μόσχα και με άδεια θα γυρίσει»

Μητσοτάκης: «Με άδεια χέρια πάει Μόσχα και με άδεια θα γυρίσει»

Τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περνάει την πάλαι ποτέ αυτοκρατορική πύλη του Κρεμλίνου, το πολυδιαφημισμένο διπλωματικό ταξίδι θα έχει λάβει άδοξο τέλος. Η Μόσχα, ακολουθώντας τη δική της εξωτερική πολιτική, βρίσκεται απέναντι στην Αθήνα και ειδικότερα απέναντι στις επιλογές της κυβέρνησης. «Το σακί είναι άδειο» έλεγε με νόημα έμπειρος διπλωματικός παράγοντας, καθώς μετά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις βάσεις της Αλεξανδρούπολης αλλά και την υπόθεση των σχέσεων μεταξύ Ρωσικού Πατριαρχείου και Φαναρίου ο πρόεδρος της Ρωσίας κρατά αποστάσεις από τον Κυρ. Μητσοτάκη. Η ενεργειακή κρίση αλλά και ο υπόγειος ψυχρός πόλεμος με τις ΗΠΑ καθιστούν την επίσκεψη Μητσοτάκη «εσωτερική επικοινωνιακή πολιτική».

«Δεν έχει τίποτε να δώσει η Αθήνα»

Όπως τόνιζαν στο Documento διπλωμάτες, «η Αθήνα δεν έχει τίποτε να δώσει στον Πούτιν. Με την επιλογή της μονοδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, με τα αμερικανικά αεροσκάφη και ελικόπτερα να κοιτάζουν τη Μαύρη θάλασσα από την Αλεξανδρούπολη, ο πρωθυπουργός είναι με την πλάτη στον τοίχο. Με άδεια χέρια θα πάει, με άδεια χέρια θα γυρίσει».

Για ήδη «αποτυχημένο» διπλωματικό ταξίδι κάνουν λόγο και κάποιοι εντός του υπουργείου Εξωτερικών. Δεν είναι τυχαίο πως ο Νίκος Δένδιας κατά πάσα πιθανότητα δεν θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό και στη θέση του θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης! Το διπλωματικό παρασκήνιο επιμένει πως ο υπουργός Εξωτερικών δεν θέλει να χρεωθεί ένα «ταξίδι-βιτρίνα», που το μόνο που θα προσφέρει είναι μια επικοινωνιακή προβολή του Κυρ. Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με διπλωματικούς παράγοντες, στο παρασκήνιο των διαλόγων μεταξύ υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας ζητήθηκε από πλευράς Αθήνας να «υπάρξει έστω μια κάποια συμφωνία». Με άλλα λόγια, η Αθήνα εκλιπαρεί για μια συμφωνία σε οποιονδήποτε τομέα για να εμφανίσει ότι κάτι πέτυχε ο πρωθυπουργός.

Οπως γίνεται αντιληπτό, η όλη προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου συνιστά μια επικοινωνιακή διαχείριση της επίσκεψης του Κυρ. Μητσοτάκη. Πολλοί θεωρούν πως το ταξίδι θα καταλήξει σε ανακοινώσεις ευχολογίων και «ισχυρών παραδοσιακών δεσμών ανάμεσα σε δυο ορθόδοξους λαούς».

Αλλά κι αυτό ακόμη το μέγεθος της θρησκευτικής διπλωματίας θα αποτελέσει κενό γράμμα αφού οι σχέσεις του Φαναρίου με τον πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών είναι στο χειρότερο σημείο τους. Η στάση του Βαρθολομαίου έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τους Ρώσους στο υψηλότερο επίπεδο. Η φράση του πατριάρχη στις αιτιάσεις του Ρώσου θρησκευτικού ηγέτη «σκασίλα μου» φωτογραφίζει με ακρίβεια το κλίμα του εσωτερικού πολέμου. Σε αυτό το ακανθώδες ζήτημα εκτιμάται πως η Αθήνα αδυνατεί να αποτελέσει κρίκο συνεννόησης, αφού η όποια παρέμβαση θα θεωρηθεί διείσδυση στα εσωτερικά του Φαναρίου αλλά και «άδειασμα» του ίδιου του Βαρθολομαίου. Διπλωμάτες με εμπειρία στα εσωτερικά του Φαναρίου ελπίζουν πως ο Κυρ. Μητσοτάκης «δεν θα προχωρήσει σε καμία ανάλογη δήλωση». Την ίδια στιγμή και η υπόθεση του ουκρανικού πατριαρχείου παίζει ρόλο στις παγωμένες σχέσεις και με δεδομένη τη στήριξη της Αθήνας στο Φανάρι είναι ένα ακόμη αγκάθι στα πολλαπλά ζητήματα μεταξύ Αθήνας και Μόσχας.

Τούτων δοθέντων, αυτό που απομένει είναι τα ζητήματα της ενέργειας και της ανατολικής Μεσογείου. Στο δεύτερο όμως ζήτημα η Ρωσία εκτιμάται ότι θα κινηθεί εκ νέου by the book. Τους ενδιαφέρει η διέλευση των πλοίων τους στη Μεσόγειο. Αλλά στα θέματα των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας η ρωσική διπλωματία θα επιμείνει στην ίδια στάση, δηλαδή την «τήρηση των διεθνών κανόνων».

«Καίγεται» για το φυσικό αέριο

Αναφορικά με την υπόθεση του φυσικού αερίου, πολλοί λένε πως αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του Κυρ. Μητσοτάκη. Λέγεται πως «καίγεται» να κλείσει μια συμφωνία εξασφάλισης φυσικού αερίου σε μεγάλες ποσότητες, έτσι ώστε να καταφέρει να διαχειριστεί την ακρίβεια που ήδη καλούνται να πληρώσουν οι Ελληνες πολίτες. Ομως οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ των επιχειρήσεων στον τομέα της ενέργειας εκτιμούν πως τόσο οι αυξήσεις όσο και η στάση του προέδρου Πούτιν δεν πρόκειται να αλλάξουν, καθώς τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ρωσίας ξεπερνούν κατά πολύ τα στενά όρια της χώρας. Σημειώνεται ότι η Gazprom, όπως έχει ανακοινώσει, είχε προχωρήσει τον Οκτώβριο σε περαιτέρω αύξηση της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Το Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη δεν ισχύει πλέον, η Ελλάδα έχει δεχτεί τον σχεδιασμό των ΗΠΑ για υγρό αέριο που θα φτάνει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με πλοία. Αυτό εντάσσεται και στις συμφωνίες της χώρας με την ΕΕ για την κλιματική αλλαγή. Επομένως και σε αυτό τον τομέα «με άδεια χέρια πηγαίνει, με άδεια χέρια γυρίζει».

Το μόνο που θα καταφέρει τελικά ο πρωθυπουργός –αν και αυτό έχει ήδη συμβεί με τις ενέργειες του Ν. Δένδια– είναι η πρώτη διά ζώσης επικοινωνία με τον πρόεδρο Πούτιν. «Ενας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας», όπως λένε και στη διπλωματική γλώσσα. Επίσης θα συζητηθούν η συνεργασία σε ανθρωπιστικά ζητήματα, το κοινό έτος ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας, ο πολιτικός διάλογος, επενδυτικά σχέδια που ήδη υπάρχουν και άλλα που πιθανόν να υπάρξουν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter