Μητσοτάκης: Με Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και τους σκληρούς για τη μετανάστευση στην Αίγυπτο – Εκτεθειμένος για το πρωθυπουργικό αεροσκάφος

Μητσοτάκης: Με Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και τους σκληρούς για τη μετανάστευση στην Αίγυπτο – Εκτεθειμένος για το πρωθυπουργικό αεροσκάφος

Την στιγμή που στο εσωτερικό της Ελλάδας έχουν προκληθεί μεγάλες αντιδράσεις, από την χρήση του πρωθυπουργικού σκάφους για «ψυχαγωγικούς» λόγους από τον Μητσοτάκη, στην Αίγυπτο ξεκινάνε οι συζητήσεις, ώστε να υπογραφεί μία ευρωπαϊκή συμφωνία με το με Κάιρο για την διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Στην Αίγυπτο παρευρίσκονται οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ελλάδας, Τζόρτζια Μελόνι και Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ, καθώς και ο Βέλγος πρωθυπουργός ως επικεφαλής της εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου. Επίσης, μαζί τους βρίσκεται και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, που είναι και η επικεφαλής της αποστολής.

Στο τραπέζι πακέτο χρηματοδότησης 7,5 δις

Η οικονομία της Αιγύπτου είναι σε τεράστια ύφεση, για αυτό και η Ευρώπη αποφάσισε να κινηθεί, ώστε να στηριχθεί, καθώς αποτελεί μία χώρα με τεράστια γεωπολιτική βαρύτητα. Στόχος του ευρωπαϊκού πακέτου χρηματοδότησης είναι η μακροοικονομική σταθερότητα και η βιώσιμη ανάπτυξη, η στήριξη των επενδύσεων και του εμπορίου, όπως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ψηφιοποίησης, της γεωργίας, της ασφάλειας υδάτων, με εγγυήσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Βιώσιμης Ανάπτυξης και το Οικονομικό Επενδυτικό Σχέδιο.

Στο τραπέζι και τα ενεργειακά και η στρατηγική συμφωνία

Πέρα από το κομμάτι της μετανάστευσης ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που θα συζητηθεί είναι και η συνεργασία στο πεδίο της ενέργειας.

Η Κοινή Δήλωση Ε.Ε. και Αιγύπτου που θα υπογραφεί στο Κάιρο σήμερα 17 Μαρτίου από την Πρόεδρο της Κομισιόν και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι θα περιγράφει τους βασικούς άξονες συνεργασίας.

Όπως αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή, «σ’ αυτή την εταιρική σχέση ΕΕ-Αιγύπτου σημασία έχει το βάθος και η ποιότητα αυτής της σχέσης». Είκοσι χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου, η σχέση αναβαθμίζεται, ένας στόχος, ο οποίος είχε επισημανθεί τον περασμένο Ιανουάριο μετά τη δέκατη σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου, και όπου σημειώθηκε χαρακτηριστικά: «Η ΕΕ και η Αίγυπτος προτίθενται να επιδιώξουν μια συνεργασία που προωθεί την πολυμερή προσέγγιση και τη βασισμένη σε κανόνες διεθνούς τάξης. Θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για την προώθηση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και την Αφρική. Δεδομένης της σημασίας που αποδίδουν στη σχέση τους, η ΕΕ και η Αίγυπτος σκοπεύουν να την αναβαθμίσουν σε επίπεδο περιεκτικής και στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

Σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Abdel Fattah al Sisi, επιβεβαιώθηκε η απόφαση των δύο ηγετών να αναβαθμίσουν και να εμβαθύνουν την στρατηγική σχέση των δύο χωρών με τη σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας- Αιγύπτου, η πρώτη συνεδρίαση του οποίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν το απόγευμα Κοινή Δήλωση για τη σύσταση του ΑΣΣ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter