Μητσοτάκης με πατέντα

Μητσοτάκης με πατέντα

Μπάτλερ συμφερόντων γερμανικών και βρετανικών φαρμακευτικών κολοσσών ο πρωθυπουργός.

Να γιατί δεν έχουμε εμβόλια Αποκαλυπτική μελέτη από το Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών για μυστικές συμφωνίες και τη διαπλοκή μεταξύ Κομισιόν και φαρμακευτικών για να μην αρθούν οι πατέντες

Υποχείριο της διεθνούς φαρμακευτικής βιομηχανίας και των πολιτικών προστατών της αποδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η πρόταση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αρθούν οι πατέντες των εμβολίων για την Covid-19 αποτελεί αισιόδοξο προάγγελο για την καταπολέμηση της πανδημίας. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η συγκεκριμένη πρόταση αποκάλυψε τον χυδαίο τρόπο με τον οποίο πολιτεύονται τον τελευταίο χρόνο η πολιτική ηγεσία της ΕΕ αλλά και η ελληνική κυβέρνηση.

Τα λόμπι των φαρμακευτικών πολυεθνικών που έχουν παρασκευάσει τα εμβόλια βρίσκονται από την αρχή της πανδημίας σε αγαστή συνεργασία με ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αγωνίζονται για τη μη άρση των δικαιωμάτων της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων. Εμβόλια που αναπτύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό με δημόσιο χρήμα των φορολογουμένων. Εμβόλια που υποτίθεται ότι θα αποτελούσαν δημόσιο αγαθό για ολόκληρη την ανθρωπότητα, όμως βάσει ανάλυσης του Παρατηρητηρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικών, την οποία δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικά το Documento, υπολογίζεται ότι 85 αναπτυσσόμενες και υπανάπτυκτες χώρες θα έχουν επαρκή διάθεση των εμβολίων μόλις το 2023. Δυστυχώς, αυτό ουδόλως απασχολεί την ΕΕ, παρότι πρόκειται για γεγονός που μπορεί να επιφέρει τρομακτικές συνέπειες και για την ίδια μέσω της ενδεχόμενης εμφάνισης μεταλλάξεων του ιού που δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα τωρινά εμβόλια.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έσπευσε μετά την πρόταση

Μπάιντεν να δηλώσει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει την άρση της πατέντας. Παρέλειψε βέβαια να δηλώσει γιατί δεν γινόταν επί τόσους μήνες. Αλλωστε αμέσως μετά την πρόταση Μπάιντεν η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έδειξαν τις προθέσεις τους δηλώνοντας ότι είναι κατά της άρσης των πατεντών. Αιτία φυσικά είναι το γεγονός ότι οι δύο από τις σημαντικότερες φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν αναπτύξει τα εμβόλια εδρεύουν στις χώρες τους. Και θα υπερασπιστούν τα κέρδη τους παρά τις όποιες πιέσεις.

Το εντυπωσιακότερο όμως είναι ότι τα συμφέροντά τους υπερασπίζεται και ο Κυρ. Μητσοτάκης. Από κεκτημένη ταχύτητα, εξαιτίας της διαχρονικής υποστήριξης των μεγάλων ευρωπαϊκών και εγχώριων συμφερόντων, ο πρωθυπουργός έσπευσε να ταχθεί εξαρχής με τη μη άρση της πατέντας. «Πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η AstraZeneca με έναν νόμο και ένα άρθρο» δήλωνε άλλωστε από το βήμα της Βουλής απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, μετά την πρόταση Μπάιντεν τα φιλικά στον πρωθυπουργό Μέσα τον παρουσιάζουν ως… εμπνευστή της ιδέας να απελευθερωθούν οι πατέντες. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει νέα κυβίστηση μετά την άρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου να αποδεχτεί το αίτημα Μπάιντεν.

Δυστυχώς, η αναλγησία του πρωθυπουργού δεν προκαλεί εντύπωση. Είναι αυτός που έχει γιγαντώσει το κομματικό κράτος. Ενα κράτος που ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την επιβολή της εξουσίας του και τον προσπορισμό χρήματος. Αλλωστε ο πρωθυπουργός που τάχθηκε στο πλευρό της Μέρκελ αναφορικά με την προάσπιση των συμφερόντων των πολυεθνικών –παραβλέποντας την ανάγκη διασφάλισης της δημόσιας υγείας– έχει σπεύσει στο παρελθόν να υπερασπιστεί πλήθος άλλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υποχώρηση της κυβέρνησης στις αιτιάσεις της TUI, του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού πράκτορα, που το περασμένο καλοκαίρι δεν ήθελε να επιβληθούν περιορισμοί στους ταξιδιώτες της. Ενδεικτική είναι και η περίπτωση της διάθεσης των self tests, τα οποία αρχικά ανατέθηκε να διατεθούν από εταιρείες που δεν κάλυπταν τα απαραίτητα κριτήρια. Ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι αυτός που έχει επιτρέψει στη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου να συνάπτει απευθείας αναθέσεις διανομής υγειονομικού υλικού –συνολικής αξίας περισσότερων από 2 εκατ. ευρώ– ακόμη και από παντοπωλεία ή εταιρείες που πωλούν αμορτισέρ. Είναι αυτός που επέλεξε οι μικρότερες ηλικίες να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca επειδή δεν το επέλεξαν οι μεγαλύτερες ηλικίες ή που λέει απροκάλυπτα ψέματα αναφορικά με τον αριθμό των εμβολιασμένων. Αλλωστε η… εύνοια του πρωθυπουργού στις φαρμακευτικές εταιρείες αποδεικνύεται και από τον τρόπο που χειρίστηκε το σκάνδαλο της Novartis.

Επομένως δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με τις πατέντες. Γιατί είναι αυτός που εγκαθίδρυσε την «πατέντα Μητσοτάκη». Τον τρόπο δηλαδή που τα συμφέροντα των ισχυρών τίθενται πάντοτε υπεράνω του δημόσιου καλού.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter