Μητσοτάκης: Ο διάλογος με την Τουρκία είναι σημαντικός

Μητσοτάκης: Ο διάλογος με την Τουρκία είναι σημαντικός

Με ένα σύντομο tweet που επιβεβαιώνει τις χαμηλές προσδοκίες που υπήρχαν από την αρχή αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην σημερινή του συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Μετά την πρώτη κατ ιδίαν και ουσιαστική συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν στο ΝΑΤΟ Summit σήμερα. Αν και οι διαφορές των δύο χωρών μας παραμένουν η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γείτονες και η συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος όλων. Συνεπώς ο διάλογος είναι πάντα σημαντικός».

Φειδωλές ήταν και οι διαρροές από την ελληνική πλευρά για την συνάντηση των δύο ηγετών που διήρκεσε 50 λεπτά. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «Η συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν αποτέλεσε ένα βήμα προς ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ” η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και υπήρξε μία συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης ότι η ένταση του 2020 δεν μπορεί να επαναληφθεί, ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνει μία προσπάθεια να αποφευχθούν οι προκλήσεις, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις. Επίσης σημειώνουν ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Όμως αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο και στο πλαίσιο συζητήσεων, όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης, που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης».

Στην συνάντηση έγινε συζήτηση και για το προσφυγικό- μεταναστευτικό: «Σταθερή θέση μας είναι πως μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα, αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις, όπως αυτές, που βιώσαμε τον Μάρτιο του 2020… Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές, ότι θα ήταν μία κίνηση καλής θέλησης, να δεχθεί η Τουρκία να πάρει πίσω τους 1.450, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα». Αν και η συνάντηση ήταν κατ ιδίαν, μετά το αίτημα Ερντογάν να αναλάβει χρέη διερμηνέα κατά την διάρκεια της συνάντησης ο προεδρικός σύμβουλος, Ιμπραήμ Καλίν, από ελληνικής πλευράς συμμετείχε η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter