Μητσοτάκης: Όλα καλά με τον κρατικό μηχανισμό, φταίει ο καιρός και αγρότης που έκαιγε ξερόκλαδα

Μητσοτάκης: Όλα καλά με τον κρατικό μηχανισμό, φταίει ο καιρός και αγρότης που έκαιγε ξερόκλαδα

Κατόπιν εορτής ή μάλλον μετά την καταστροφή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκάλεσε σύσκεψη των αρμοδίων υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων καθώς και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αντιπυρική περίοδο, στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας την Δευτέρα.

Στην φειδωλή αναφορά του… για την πρόσφατη καταστροφή από τη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο της Κορινθίας και επεκτάθηκε στην Αττική (δεν ανέφερε καν τα 60.000 στρέμματα), ο πρωθυπουργός κάνοντας την αποτίμησή του βρήκε ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε αποτελεσματικά ενώ εμμέσως πλην σαφώς, επέρριψε τις ευθύνες, στην κλιματική αλλαγή, στον στρατηγό άνεμο και στην ανεύθυνη συμπεριφορά του αγρότη που έκαιγε ξερόκλαδα.

Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης στην παρέμβασή του ανέφερε: «Είχαμε ήδη μία πρώτη μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Κορινθία. Η άμεση αντίδραση της πολιτείας ευτυχώς έσωσε ζωές, περιόρισε όσο αυτό ήταν εφικτό τις απώλειες, ενώ η ειδοποίηση και η απομάκρυνση των κατοίκων -όπου και όποτε χρειάστηκε- λειτούργησε υποδειγματικά. και βέβαια οι αποζημιώσεις των πληγέντων προχωρούν». Δήλωσε προβληματισμένος «από το γεγονός ότι είδαμε μία τόσο μεγάλη πυρκαγιά στα μέσα Μαΐου…Φαίνεται όμως, και για τους μελλοντικούς μας σχεδιασμούς, ότι αντιπυρική περίοδος πρέπει να συγχρονιστεί με τα χρονοδιαγράμματα και την προμήθεια των ενοικιαζόμενων εναέριων μέσων που η χώρα μας χρησιμοποιεί κάθε χρόνο».

Ο πρωθυπουργός μετέφερε την προσφιλή του έννοια της ατομικής ευθύνη από το πεδίο της πανδημίας, στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών: «…καθώς το κλίμα αλλάζει συμπεριφορά οφείλουμε και εμείς να αλλάξουμε τη δική μας. Δεν γίνεται να έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος και να υπάρχει αγρότης ο οποίος καίει τα κλαδιά του μέσα σε χωράφι. Δήμοι και αγροτικοί σύλλογοι πρέπει να ξεκινήσουν μία εκστρατεία ενημέρωσης. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι κάθε χρόνο ίσως το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών που καλείστε να διαχειριστείτε ξεκινούν, κατά κανόνα, από ανθρώπινη αμέλεια. Και ίσως θα πρέπει να ξαναδούμε και τη νομική αντιμετώπιση της καταστροφικής αμέλειας».

Τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τους υπουργούς του δεν υπήρξε οποιαδήποτε ανάληψη ευθύνης. Αντίθετα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε:

«Είμαστε έτοιμοι με μηχανισμούς, με ανθρώπινο δυναμικό, με εναέρια μέσα, με όλα εκείνα τα απαραίτητα μέσα προκειμένου να γίνουμε αποτρεπτικοί και να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή πρωτίστως και το περιβάλλον στη συνέχεια». Άφησε έτσι το ερώτημα γιατί όλα αυτά δεν λειτούργησαν στην πρώτη πυρκαγιά της περιόδου και είχαμε την έκταση της καταστροφής.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε στην ταχύτητα αντιμετώπισης του φαινομένου καθώς και στη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 16,9 εκατ. ευρώ, που δόθηκε εγκαίρως στους Δήμους, για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας, εκ των οποίων τα 2,5 εκατ. ευρώ αφορούν αποκλειστικά στους Δήμους της Αττικής. Επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ έχει ήδη δοθεί για αντίστοιχες δράσεις στους Συνδέσμους Δήμων της Αττικής.

Στην σύσκεψη μετείχαν οι δήμαρχοι των 18 περιοχών οι οποίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας:

1. Κάτω Ποσειδωνία – Δήμος Λαυρεωτικής
2. Διόνυσος Κερατέας – Δήμος Λαυρεωτικής
3. Αυλάκι – Δήμος Μαρκοπούλου
4. Χαμολιά – Δήμος Μαρκοπούλου
5. Αγία Κυριακή – Αγία Τριάδα – Δήμος Σπάτων/Αρτέμιδας και Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου
6. Καλλιτεχνούπολη – Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου
7. Διώνη – Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου
8. Άγιος Ανδρέας – Δήμος Μαραθώνα
9. Σχινιάς – Δικαστικά – Δήμος Μαραθώνα
10. Δροσιά – Διόνυσος – Εκάλη – Δήμος Διονύσου και Δήμος Κηφισιάς
11. Πανόραμα Αγίων Αποστόλων – Δήμος Ωρωπού
12. Βλαστός Καλάμου – Δήμος Ωρωπού
13. Ιπποκράτειος Πολιτεία – Δήμος Ωρωπού
14. Θρακομακεδόνες – Δήμος Αχαρνών
15. Αγία Σωτηρία, Οικισμός ΤΙΤΑΝ – Δήμος Μάνδρας/Ειδυλλίας
16. Άγιος Νεκτάριος Βιλίων – Δήμος Μάνδρας/Ειδυλλίας
17. Πόρτο Γερμενό – Δήμος Μάνδρας/Ειδυλλίας
18. Περιστέρια – Δήμος Σαλαμίνας

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter