Μητσοτάκης στη Βουλή: Τρίμηνη αναστολή αιτήσεων ασύλου για μετανάστες από Β. Αφρική – Τουλάχιστον μία κλειστή δομή στην Κρήτη

Στην ανακοίνωση της τρίμηνης αναστολής των αιτήσεων ασύλου για μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα από τη Β. Αφρική, αλλά και στη δημιουργία τουλάχιστον μίας κλειστής δομής μεταναστών προχώρησε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός στον απόηχο του εκβιασμού του Χαφτάρ με φόντο την εντεινόμενη πίεση που ασκεί η Λιβύη με τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές σε Κρήτη και Γαύδο.

Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου στη σκιά του φιάσκου της ευρωπαϊκής αποστολής (παρουσία του Θάνου Πλεύρη) στη Βεγγάζη, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε εισαγωγικά πως αναμένεται «σύντομα» η αντίδραση των Βρυξελλών και συνέχισε παραθέτοντας τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην Ηρώδου Αττικού.

Με βάση τον αριθμό των μεταναστών που έχουν φτάσει το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «απαιτούνται έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης». Ειδικότερα, τόνισε πως ενημέρωσε την ευρωπαϊκή επιτροπή για τη ρύθμιση που θα κατατεθεί αύριο, Πέμπτη, στο Κοινοβούλιο και θα αφορά την αναστολή για τρεις μήνες της εξέτασης ασύλου «σε όποιους καταφτάνουν στην Ελλάδα από τη Βόρεια Αφρική».

Θύμισε, όπως ήταν αναμενόμενο, «τη μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο το 2020», συμπληρώνοντας ότι «όσοι φτάνουν παράνομα στη χώρα θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται». Επιπλέον, γνωστοποίησε πως «η κατεύθυνση είναι οι διασωθέντες να μην αποβιβαστούν στην Κρήτη, αλλά στο Λαύριο και από εκεί σε φυλασσόμενες δομές».

«Δημιουργία κλειστής δομής»

Εν συνεχεία, κατέστησε σαφές πως ελήφθη η απόφαση για δημιουργία «σε πρώτη φάση» μίας κλειστής δομής μεταναστών στην Κρήτη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί και δεύτερη «έτσι ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο και τοπικά».

Σημείωσε δε πως οι διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις της Δυτικής και Ανατολικής Λιβύης «συνεχίζονται», υπογραμμίζοντας πως οι ελληνικές δυνάμεις είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν με αυτές της Λιβύης «για να αποτρέψουμε την αναχώρηση βαρκών από τις ακτές της Λιβύης ή όπου είναι αυτό δυνατό να επιστρέψουν οι βάρκες πριν εισέλθουν σε διεθνή ύδατα».

«Θα περιμένω και τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης» ανέφερε, προσθέτοντας πως το μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα προς τους διακινητές και τους «δυνητικούς πελάτες τους» είναι ότι «η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει». «Η αντίδραση μας θα είναι νόμιμη και πολύ αυστηρή. Η διάταξη θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί αύριο» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

Ανεπιθύμητος ο Πλεύρης από τον Χαφτάρ, που ο Μητσοτακης τάιζε… κοψίδια

Αιφνιδιασμένη η κυβέρνηση από το καθεστώς Χαφτάρ – Αντιμεταναστευτικά μέτρα και κλειστά κέντρα κράτησης

Γυρίζει και το άλλο μάγουλο στον Χαφτάρ η Κομισιόν – Απάντηση χάδι μετά τη «σφαλιάρα»

Διπλωματικό επεισόδιο στη Βεγγάζη: Ανεπιθύμητοι οι υπουργοί Ιταλίας, Ελλάδας και Μάλτας