Μητσοτάκης στις ΗΠΑ: Εξωτερική πολιτική με σελφοκόνταρο

Μητσοτάκης στις ΗΠΑ: Εξωτερική πολιτική με σελφοκόνταρο

Την ώρα που στην κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ πανηγυρίζουν για την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο έμπλεοι από εθνική υπερηφάνια για το «νι να νάι γιαβρούμ» στο αίθριο του Λευκού Οίκου και το κόσμημα της Μαρέβας Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη ώρα με την ώρα αναφύονται οι πραγματικοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τα εθνικά μας συμφέροντα σε μια περίοδο όπου αναδιατάσσεται η παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.

Δεν είναι λίγοι για παράδειγμα οι διπλωμάτες εκείνοι που χαρακτηρίζουν «μέγα λάθος» την εκδήλωση ενδιαφέροντος (ανεπίσημη σε αυτήν τη φάση), διά στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, για τα F-35! Για τα αεροπλάνα που αποτελούν διακαεί πόθο του Ρ. Τ. Ερντογάν και που αν πιστέψουμε τη σχετική λίστα που δημοσίευσε το Bloomberg με τα τουρκικά αιτήματα προς τις ΗΠΑ προκειμένου να συναινέσει στην είσοδο Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν αποκλείεται τελικά να τα αποκτήσει παρά το «όχι» του Κογκρέσου.

Το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τα ίδια αεροπλάνα μπορεί να αποτελέσει το πρόσχημα να ανάψει και για την Τουρκία το πράσινο φως στο όνομα της διατήρησης της ισορροπίας στο Αιγαίο! Ειδικά από τη στιγμή που η Ελλάδα απέκτησε και τα γαλλικά Rafale.

Για αυτό λένε, διπλωματικοί κύκλοι, θα ήταν καλύτερα για τη χώρα μας να προσέλθει στην Ουάσινγκτον με το αίτημα να μπει ένα οριστικό στοπ στην αγορά επιθετικών όπλων από την Τουρκία από τη στιγμή που και το Ελληνικό δόγμα είναι αμυντικό. Ας μη ξεχνά ουδείς ότι τα F-35 είναι ένα επιθετικό όπλο, το πιο ακριβό στον κόσμο, σχεδιασμένο να διεισδύει χωρίς να γίνεται αντιληπτό βαθιά στις γραμμές του «εχθρού». Και το ερώτημα είναι αν η χώρα μας σχεδιάζει να επιτεθεί στην Τουρκία για παράδειγμα. Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να προκαταβάλει από τώρα την επόμενη Κυβέρνηση και μάλιστα με ένα έξοδο 3 δισ. ευρώ την ώρα που ήδη θα πληρώνουμε τα 3 δισ. ευρώ των Rafale και τα 5 δισ. ευρώ των Belhara!

Τουλάχιστον στην κυβέρνηση και στα ΜΜΕ δεν ανέμεναν να ολοκληρωθεί και η σημερινή συνάντηση Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον στην οποία θα τεθεί επί τάπητος και ο τουρκικός εκβιασμός για την είσοδο στο ΝΑΤΟ Σουηδίας και Φινλανδίας.

Ένα ακόμη σημείο που ξένισε τους Έλληνες διπλωμάτες, όσους διατηρούν δηλαδή τη ελάχιστη γνώση των συμφερόντων που υπηρετούν, ήταν η επικοινωνιακή διάσταση μιας τόσο σημαντικής επίσκεψης για τα εθνικά μας συμφέροντα. Περίσσεψαν τα ντολμαδάκια, οι γραβάτες στα ελληνικά χρώματα, τα «νινανάι γιάβρουμ» και η προβολή της οικογένειας Μητσοτάκη η οποία έδωσε σύσσωμη το «παρών».

Άλλωστε ο πρωθυπουργός για για μια ακόμη φορά παρέκαμψε, με ευθύνη και του κ. Δένδια, το ελληνικό ΥΠΕΞ αλλά και το ΚΥΣΕΑ. Το τελευταίο ουδέποτε συνεδρίασε για τα F-35 και φυσικά δεν εξέφρασε άποψη για το αν χρειάζεται επιθετικά αεροπλάνα. Αλλά στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη κουμάντο κάνει το Μαξίμου και ουδείς άλλος. Όλοι οι υπόλοιποι ακόμη και η εξωτερική μας πολιτική και τα εθνικά μας συμφέροντα υπηρετούν τα θέλω του κ. Μητσοτάκη.

Ο τελευταίος στη ομιλία του δεν ανέφερε ούτε μια φορά το όνομα της Τουρκίας επειδή, όπως λένε οι συνεργάτες του, δεν ήθελε να αφήσει την εντύπωση ότι το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον έγινε για να επιτεθεί στην Τουρκία(!) ενώ έφτασε στο σημείο να συγκρίνει την πολιορκία του Μεσολογγίου με τη Μαριούπολη και το Αζοφστάλ!

Αν πάντως σε κάτι μοιάζουν οι δύο περιπτώσεις είναι ότι οι Έλληνες και τότε και τώρα αφέθηκαν στην τύχη τους, από την τότε επαναστατημένη υπόλοιπη Ελλάδα οι πολιορκημένοι του Μεσολογγίου και οι ομογενείς μας στην Μαριούπολη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης

ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-Ουκρανία: Η Τουρκία διαπραγματεύεται αλλά ο Μητσοτάκης υποτάσσεται

Κοτζιάς: Ο Μητσοτάκης έδωσε γη και ύδωρ με αντάλλαγμα φωτογραφίες

Ομιλία υποτέλειας Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter