Μητσοτάκης στο CNN: Οι… «4 megafires» και το mega-fiasko της κυβερνητικής διαχείρισης

Μητσοτάκης στο CNN: Οι… «4 megafires» και το mega-fiasko της κυβερνητικής διαχείρισης

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις φωτιές που κατέκαψαν πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, εκατοντάδες κατοικίες, περιουσίες και επιχειρήσεις ενώ θρηνήσαμε και δύο νεκρούς – τον εθελοντή πυροσβέστη στη Βόρεια Αττική και τον χειριστή μηχανήματος στη Φωκίδα-, το μόνο που βρήκε να εκθειάσει ήταν την «καθοριστική συμβολή του συστήματος έκτακτης ειδοποίησης «112» στη διαδικασία εκκένωσης δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων», αλλά και να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι η χώρα επλήγη ταυτόχρονα από «4 megafires»!

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο «112», ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «το σύστημα έκτακτης ειδοποίησης “112”, λειτούργησε εξαιρετικά καλά και μάς επέτρεψε να εκκενώσουμε με τον κατάλληλο τρόπο περιοχές με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους».

Δεν είπε κουβέντα ωστόσο για το γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση και την Πoλιτική Προστασία για κατάχρηση του 112 και ότι όπου οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, τελικά αυτά κάηκαν και είχαμε τις περισσότερες καταστροφές. Αντίθετα σε άλλα χωριά που οι κάτοικοι έμειναν και έδωσαν μάχη οι ίδιοι με τις φλόγες, πολλές περιουσίες και χωριά σώθηκαν.

Η κυβέρνηση αρκέστηκε μόνο στο να διώχνει τους πολίτες με το 112, αλλά όχι στο να στέλνει έγκαιρα και επαρκείς πυροσβεστικές δυνάμεις στις πυρόπληκτες περιοχές…

«Αντιμετωπίσαμε 4 “megafires” ταυτόχρονα»

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε και πάλι την πρωτοφανή καταστροφή ως αναπόφευκτη κάνοντας μάλιστα λόγο για… megafires ενώ στην ουσία πρόκειται για mega-fiasko της πολιτικής διαχείρισης των πυρκαγιών από τον κρατικό μηχανισμό και την κυβέρνηση που τον σχεδίασε.

Όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης στο CNN, «ξέσπασε ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός πυρκαγιών σε μικρό χρονικό διάστημα, τη στιγμή που η χώρα βίωνε παρατεταμένο καύσωνα και πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με συνέπεια να βρεθεί αντιμέτωπη με τέσσερις πολύ μεγάλες πυρκαγιές την ίδια στιγμή. «Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε σχεδόν 600 πυρκαγιές, οι οποίες ξέσπασαν σε διάστημα μίας εβδομάδας. Κατορθώσαμε να σβήσουμε σχεδόν όλες τις φωτιές, αλλά δυστυχώς λίγες από αυτές πήραν πολύ μεγάλες διαστάσεις. Επομένως, σε κάποιο σημείο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τέσσερις “megafires” ταυτόχρονα».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter