Μιχάλης Μπακάκης: Η ΑΕΚ έδειξε ότι είναι η καλύτερη και η πιο σταθερή ομάδα

Μιχάλης Μπακάκης: Η ΑΕΚ έδειξε ότι είναι η καλύτερη  και η πιο σταθερή ομάδα

Η ΑΕΚ έριξε από την κορυφή τον Ολυμπιακό και στρογγυλοκάθισε μετά από 24 χρόνια στο θρόνο του ελληνικού πρωταθλήματος. Η αγωνιστική της μετάλλαξη αποτυπώνεται στο πρόσωπο του 27χρονου μπακ Μιχάλη Μπακάκη, ο οποίος είναι το πολυεργαλείο της Ενωσης, καθώς αγωνίστηκε στα δύο άκρα της άμυνας και ως στόπερ. 

Είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που κέρδισε ο Μανόλο Χιμένεθ σε ότι αφορά στην αξιοποίηση του ρόστερ του Δικέφαλου το οποίο αποδείχθηκε επαρκέστατο.

«Σε σχέση με τους άλλους διεκδικητές του τίτλου, η ΑΕΚ ήταν πιο ομάδα. Είμαστε ένα σύνολο πιο δεμένο κι αυτό διότι υπήρχε ήδη ένας βασικός κορμός την τελευταία τριετία, ενώ έγιναν ποιοτικές προσθήκες που βοήθησαν ουσιαστικά στην πορεία προς τον τίτλο», δήλωσε σε συνέντευξη του στο Documento o διεθνής αμυντικός και προσθέτει: «Είμαστε μία ομάδα που ο ένας παίκτης δουλεύει για τον άλλο μέσα στο γήπεδο. Κανείς δεν έβαλε τον εαυτό του πάνω από το σύνολο και όποιος είδε τα παιχνίδια μας σε αυτό το συμπέρασμα οδηγείται. Γενικά υπήρχε μία πολύ καλή χημεία στο παιχνίδι μας, ήμασταν αποτελεσματικοί στην επίθεση και με τη σωστή καθοδήγηση και διαχείριση από τον προπονητή μας, φτάσαμε στον τίτλο».

-Η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα, διεκδικεί το κύπελλο και είχε μία αξιοπρεπέστατη παρουσία στην Ευρώπη. Ποια στοιχεία την έκαναν τόσο δυνατή;

Στο ξεκίνημα της χρονιάς δεν είχαμε στο μυαλό μας ότι η ομάδα θα πάει καλά στις διοργανώσεις που συμμετείχε. Σημαντικό ήταν ότι δεν διαλέγαμε διοργάνωση, λέγοντας για παράδειγμα πως «την Κυριακή έχουμε κρίσιμο ματς στο πρωτάθλημα και πρέπει να κρατήσουμε δυνάμεις», όταν μεσοβδόμαδα είχαμε αγώνα κυπέλλου ή Γιουρόπα Λιγκ. Για μας δεν ήταν μοναδικός στόχος η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Βλέπαμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και σε όλα διεκδικούσαμε τη νίκη όποια κι αν ήταν η ενδεκάδα που επέλεγε ο προπονητής μας. Οι συμπαίκτες μου έδιναν το 100% των δυνατοτήτων τους και προχωρούσαμε…

-Στο ξεκίνημα της χρονιάς πίστευες ότι θα σπάσετε την κυριαρχία του Ολυμπιακού;

Ειλικρινά δεν κοιτούσαμε μακριά και με την απόδοση μας στη διάρκεια της περιόδου αποδείξαμε ότι αξίζαμε αυτή την επιτυχία.

-Ποια είναι τα κομβικά παιχνίδια που έδωσαν τον τίτλο στην ΑΕΚ και μετά από ποιο ματς είπες «τώρα δεν τον χάνουμε»;

Χωρίς συζήτηση η νίκη επί του Ολυμπιακού στο Φάληρο, η οποία ήρθε με ανατροπή. Ηταν το πιο κομβικό παιχνίδι στην πορεία μας προς την κατάκτηση του τίτλου και τότε είπα πως «δεν χάνουμε με τίποτα το πρωτάθλημα, φέτος είναι δικό μας…». Εκτιμώ πως σημαντική ήταν και η νίκη μας επί του Πανιωνίου (1-0 ) στο ΟΑΚΑ.

-Που οφείλεται το γεγονός ότι δεν επηρεαστήκατε από τις πολύμηνες απουσίες των Μάνταλου, Γιόχανσον που ήταν από τις κολόνες της ομάδας;

Μία ομάδα, όπως είναι η ΑΕΚ, που έχει στόχους, δεν μπορεί να στηρίζεται σε 11, 14 ή σε 18 παίκτες. Πρέπει να έχει 24-26 και ίσως και περισσότερους παίκτες που θα είναι ικανοί να την κρατήσουν σε ένα υψηλό επίπεδο αγωνιστικότητας όταν βρεθούν στην ενδεκάδα. Η ΑΕΚ δεν έχει παίκτες που απλά συμπληρώνουν το ρόστερ της. Εχει παίκτες που μπορούν να προσφέρουν ανά πάσα στιγμή και στη πράξη τη βοήθησαν να φτάσει στην κορυφή του πρωταθλήματος.

-Ποιος συμπαίκτης σου είναι ο MVP του πρωταθλήματος;

Υπάρχουν αρκετοί πρωταγωνιστές στην φετινή μας πορεία. Βάσει στατιστικών, ο σημαντικότερος παίκτης είναι ο Λάζαρος (Χριστοδουλόπουλος), ο οποίος πέτυχε γκολ που έδωσαν βαθμούς και προκρίσεις. Γκολ που μας εκτίναξαν την ψυχολογία στα ύψη και μας γέμισαν τα… ρεζερβουάρ με αυτοπεποίθηση. Μπορώ να αναφέρω και τους Μπακασέτα, Λαμπρόπουλο, Σιμόες, αλλά όλοι όσοι έπαιζαν έδιναν τον καλύτερο τους εαυτό. Κι αυτό είναι που μέτρησε στο τέλος για να φέρουμε στην ομάδα τον τίτλο μετά από 24 ολόκληρα χρόνια.

-Ποιο γκολ πανηγύρισες περισσότερο;

Σε αυτό το ερώτημα δεν χρειάζεται να κάνω δεύτερη σκέψη: Το γκολ του Λάζαρου στην ημιτελικό του κυπέλλου στις καθυστερήσεις του αγώνα με την Λάρισα. Αυτό το γκολ μας έστειλε στον τελικό και έτσι διεκδικούμε και δεύτερο τρόπαιο. Το πανηγύρισα σαν τρελός και το χάρηκα απίστευτα.

-Πώς θα χαρακτήριζες προσωπικά την χρονιά για σένα;

Ηταν καταπληκτική, είμαι βασικό γρανάζι της πρωταθλήτριας ομάδας, μετράω 41 παιχνίδια στη σεζόν και κλήθηκα και στην εθνική. Ηταν κάτι που περίμενα και μου έδωσε απίστευτη χαρά, όπως και η κατάκτηση του τίτλου. Ηταν μία φοβερή χρονιά για μένα…

-Τα αποδυτήρια της ομάδας πως ήταν, είχατε εντάσεις;

Οταν υπάρχουν 30 διαφορετικοί χαρακτήρες μέσα στα αποδυτήρια είναι λογικό να σημειώνονται και εντάσεις. Η ΑΕΚ διαθέτει παίκτες με προσωπικότητα και εμπειρία που ξέρουν να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις. Οτι και να συνέβαινε το αφήναμε στην άκρη και προχωρούσαμε. Προέχει η επίτευξη των στόχων της ομάδας. Κι αυτό είναι ένα από τα συστατικά της επιτυχίας μας.

-Σε ενοχλεί όταν διαβάζεις ή όταν ακούς ότι η ΑΕΚ κατέκτησε τον τίτλο στα χαρτιά;

Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει, άλλωστε έχουμε δημοκρατία και όλες οι απόψεις είναι σεβαστές. Εμείς δείξαμε στο γήπεδο πως ήμασταν η καλύτερη και η πιο σταθερή ομάδα στο πρωτάθλημα. Είχαμε μία πολύ καλή πορεία στην Ευρώπη και πάμε για το νταμπλ. Πιστεύω πως εάν γίνει ένα γκάλοπ το 80% των φιλάθλων θα πει ότι «η ΑΕΚ κατέκτησε δίκαια τον τίτλο». Και έτσι είναι. Ολη η Ελλάδα είδε ότι παίξαμε το καλύτερο ποδόσφαιρο και αξίζαμε τον τίτλο. Δεν μας επηρέασαν τα όσα λέγονται και δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα. Εμείς πετύχαμε αυτό που ήταν ο στόχος μας.

-Νιώσατε φόβο όταν είδατε τον οπλοφόρο Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας;

Μα, είναι λογικό να επηρεαστείς και να φοβηθείς όταν κάποιος μπαίνει στο γήπεδο με όπλο. Ηταν πρωτόγνωρο αυτό που βιώσαμε στην Τούμπα, εμείς πήγαμε να παίξουμε ποδόσφαιρο. Αυτά δεν πρέπει να γίνονται και εύχομαι να τελειώσει εκεί το θέμα.

-Η συμβολή του Χιμένεθ στην κατάκτηση του τίτλου;

Ο κόουτς έχει μία μοναδική ικανότητα να παίρνει το 100% από τον κάθε παίκτη του. Εχει και το χάρισμα ως προπονητής να βγάζει στους παίκτες του το μέταλλο του νικητή. Στη διάρκεια της χρονιάς μας είχε όλους στην πρίζα και δεν χαλαρώσαμε ούτε ένα λεπτό. Και είναι ενδεικτικό ότι δεν χαλαρώσαμε ούτε μία ημέρα ακόμα και όταν είχαμε στο ενεργητικό μας κάποια σημαντική επιτυχία.

-Στο ρόστερ της ΑΕΚ είναι έντονο το ελληνικό στοιχείο…

Ο Ελληνας ποδοσφαιριστής μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα κάποιες καταστάσεις, όπως και οι παίκτες που είναι περισσότερα χρόνια στην ομάδα. Ο Σιμόες για παράδειγμα έχει μπει στη νοοτροπία μας και βοήθησε στο να είμαστε δεμένοι στα αποδυτήρια. Αυτό βγήκε στο γήπεδο και στο τέλος τα καταφέραμε. Μακάρι η ΑΕΚ να φέρει κι άλλους Ελληνες ταλαντούχους ποδοσφαιριστές…

-Τι είναι ο Δημήτρης Μελισσανίδης για την ΑΕΚ;

Είναι ο διοικητικός ηγέτης αυτής της ομάδας. Ανέλαβε να την σηκώσει και πάλι όρθια και τα αποτελέσματα αναδεικνύουν την επιτυχία του. Δεν είναι λίγα αυτά που έχει πετύχει και δικαιολογημένα ο κόσμος τον έχει ψηλά, τον έχει στην κορυφή της εκτίμησης του. Για την ομάδα, τους παίκτες και για όσους εργάζονται σε αυτήν είναι εγγύηση. Η ΑΕΚ βγάζει υγεία, έχουμε τα πάντα λυμένα και γι’ αυτό είμαστε συγκεντρωμένοι μόνο στις αγωνιστικές υποχρεώσεις μας.

-Περίμενες 60.000 κόσμο στο ΟΑΚΑ στο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό;

Η ΑΕΚ είχε να κατακτήσει 24 χρόνια το πρωτάθλημα και σε ένα βαθμό περιμέναμε να έρθει ο κόσμος. Θέλαμε να νικήσουμε για να ανέβουμε πανηγυρικά στο θρόνο και να γευτούμε με τους φιλάθλους μας την χαρά της μεγάλης επιτυχίας. Ο κόσμος ήταν κι αυτός ένα από τα στηρίγματα μας και μας βοήθησε. Το συναίσθημα ενός γεμάτου ΟΑΚΑ είναι απίστευτο.

-Τα καλύτερα έρχονται γενικώς για την ομάδα σου…

Αυτό εννοείται και πρέπει να είναι και σημείο αναφοράς. Είναι μοναδική και ιστορική η κίνηση κατασκευής του νέου μας γηπέδου. Θα ανεβάσει επίπεδο τον σύλλογο και θα χαίρεται ο κόσμος να μας βλέπει σε αυτό το… στολίδι. Ειλικρινά περιμένουμε πως και πως την στιγμή που θα πατήσουμε το χορτάρι στην «Αγιά Σοφια». Είναι ένα όνειρο για μένα να αγωνιστώ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μακάρι να μείνω πολλά χρόνια στην ομάδα να το χαρώ…

-Tι τίτλο θα έβαζες στην πορεία της ΑΕΚ…

Με κεφαλαία γράμματα θα έγραφα, ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ…

-Στον τελικό θα σκέφτεσαι μόνο το νταμπλ ή πως πρέπει να αποδείξετε ότι είστε καλύτερη ομάδα από τον ΠΑΟΚ;

Το είπα και θα το ξαναπώ: Πραγματικά δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα και σε κανέναν. Εμείς θα κατέβουμε στον τελικό για να φέρουμε στην τροπαιοθήκη της ομάδας και το κύπελλο. Στόχος είναι να κατακτήσουμε το νταμπλ μετά από 40 χρόνια.

-Το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλάζει σελίδα. Συμφωνείς με την μείωση των ομάδων και την αναδιάρθρωση των κατηγοριών;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάτι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί. Ο Ελληνας ποδοσφαιριστής έχει κάνει πολλά βήματα προόδου και χρειάζεται στήριξη και εμπιστοσύνη. Θέλω να τονίσω πως οι όποιες κινήσεις γίνουν, θα πρέπει να στηρίζονται σε ένα βιώσιμο πλάνο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter