Μίχαλος: Αν δε βρεθεί λύση με τις τράπεζες θα πρέπει 1 από τις 4 να κρατικοποιηθεί

Μίχαλος: Αν δε βρεθεί λύση με τις τράπεζες θα πρέπει 1 από τις 4 να κρατικοποιηθεί

Να ασκηθούν πιέσεις στις τράπεζες προκειμένου να βρεθεί άμεση λύση στο θέμα της ρευστότητας στην αγορά ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, αποκαλύπτωντας πως σε άλλη περίπτωση μία από τις τέσσερις τράπεζες θα πρέπει να κρατικοποιηθεί.

«Είναι αδιανόητο τη στιγμή που κρεμόμαστε κυριολεκτικά από μια κλωστή, τη στιγμή που καμία από αυτές τις επιχειρήσεις οι οποίες είναι αναγκασμένες να χτυπήσουν την πόρτα και να βρεθούν στο κατώφλι της τράπεζας της οποίας συνεργάζονται να ζητήσουν ένα δάνειο δεν είχαν τέτοια στόχευση διότι πολύ συντηρητικά, νοικοκυρεμένα οι περισσότεροι, το υγιές επιχειρείν όπως συνηθίζουμε να λέμε στην Ελλάδα προσπαθούσε με ιδίες δυνάμεις να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που έχει σε καθημερινή βάση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχαλος μιλώντας την Τρίτη στο «Κόκκινο».

Ο κ. Μίχαλος πρόσθεσε πως «δεν είναι δυνατόν σε αυτή τη χρονική στιγμή που βιώνουμε και θα συνεχίσουμε να βιώνουμε στην λειτουργία της ελληνικής οικονομίας να παρέχουμε αυτή την μνημονιακή δυνατότητα για αυτό ζητήσαμε να ασκηθεί πίεση από πλευράς της κυβέρνησης ώστε να απαρτίζονται στο σύνολό τους από εγνωσμένης αξίας και φήμης τραπεζικά στελέχη έτσι ώστε να μπορούν να αντιλαμβάνονται τις ανάγκες της αγοράς».

«Δεν θα έπρεπε καν να παρακαλάμε. Οι Τράπεζες είναι έμποροι χρήματος. Ποια είναι η πελατεία τους; Η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα αν πεθάνει στην Ελλάδα, πολύ απλά δεν θα έχουν πελατεία. Θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις από την κυβέρνηση για να υπάρχει χαλάρωση στα κριτήρια στην παρούσα φάση. Θα έπρεπε να υπάρχει μία μη επιστρεπτέα προκαταβολή στις επιχειρήσεις και χάρηκα που το άκουσα από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, χθες υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος ενώ έφερε ως παράδειγμα τα μέτρα ελάφρυνσης που πήρε η Γερμανία.

«Μία επιχείρηση που δουλεύει στο 40% αλλά στο 100% των υποχρεώσεων χωρίς όμως να υπάρχει η απαραίτητη ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα είναι πολύ δύσκολο μια να επιβιώσει. Σε αυτό ταυτίζεται κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Πεδίο λαμπρό να δούμε να πιέζεται το τραπεζικό σύστημα. Πρέπει να δώσουμε μία λύση στο πρόβλημα ειδάλλως θα πρέπει να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη εποπτεία του τραπεζικού συστήματος από την Πολιτεία, την κυβέρνηση αλλά και γενικότερα από το κράτος και αν δούμε ότι δεν πετυχαίνουμε ίσως βρεθεί ένας τρόπος τουλάχιστον μία από τις τέσσερις τράπεζες να κρατικοποιηθεί.»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter