Μηχανεύονται νέα ζημιά €108,87 εκατ. κατά του δημοσίου 

Μηχανεύονται νέα ζημιά €108,87 εκατ. κατά του δημοσίου 

Η Ελλάδα έζησε τον πύρινο εφιάλτη. Οι πιλότοι των γερασμένων Canadair, που δεν είναι ήρωες αλλά μάρτυρες, σκοτώνονται διότι από τα γέρικα πυροσβεστικά αεροσκάφη αποκολλώνται εξαρτήματα. Γιατί άραγε δεν έχουν αντικατασταθεί από το 2019, όταν η Ελλάδα έριχνε αφειδώς χρήμα για την πολεμική της μηχανή; Τι ήταν αυτό που ανέκοψε τις συζητήσεις για να αποκτηθούν τα ιαπωνικά κατασβεστικά, οι οποίες είχαν αρχίσει το καλοκαίρι του 2018 από την κυβέρνηση Τσίπρα και ίσως ήταν η λύση για ταχεία κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών; Ερωτήματα που δεν μπορούν να απαντηθούν ή ακριβέστερα που οι απαντήσεις δεν μπορούν να αποδειχθούν για να δημοσιευτούν. Αν πάρουμε το επίσημο κυβερνητικό αφήγημα, τότε θα πρέπει να αρκεστούμε στην απάντηση «λεφτά δεν υπάρχουν για το κοινωνικό κράτος, όπως η παιδεία, η υγεία και η δασοπυρόσβεση».

«Λεφτά υπάρχουν», αλλά όχι για την κοινωνία

Την ίδια ώρα που σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου η Λαμία, ο Βόλος, η Ρόδος, η Κάρυστος και άλλες πόλεις και περιοχές μετρούν αποκαΐδια λόγω της έλλειψης σοβαρής αεροπυρόσβεσης, ο Ευτύχης Βασιλάκης της Aegean, την οποία με το ζόρι εγκατέστησε ως εθνικό μας αερομεταφορέα η κυβέρνηση Καραμανλή διά του νυν τσάρου της οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, φέρνει στο φως το «λεφτά υπάρχουν» για τους φίλους της Μαξίμου ΑΕ. Αναφερόμαστε στα 120 εκατ. ευρώ που με τόσο γαλαντόμο τρόπο «σκόρπισε» το 2021 η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να «στηρίξει» την Aegean – αλλά λεφτά για τη δασοπυρόσβεση δεν έχει.

Με βάση τις δηλώσεις Ευτ. Βασιλάκη το ζήτημα της κρατικής ενίσχυσης εν μέσω πυρκαγιών που καίνε τη σάρκα της Ελλάδος έρχεται στην επιφάνεια από την ανάποδη. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο πρόεδρος της Aegean υπονόησε στην ομιλία του ότι επεξεργάζονται σχέδια «σβησίματος» των δικαιωμάτων του δημοσίου με ζημιά που θα ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ! Αναλυτικότερα ανέφερε: «Πρόκειται για ένα βοήθημα αποζημίωσης, ως μέρος των ζημιών που υπέστη η εταιρεία κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας του κορονοϊού, δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 2020. Τέτοια ποσά και μεγαλύτερα έχουν χορηγηθεί με ευρύτητα στην Ευρώπη και δεν είναι χρήματα επιστρέψιμα, δηλαδή δεν αποτελούν οφειλή της εταιρείας που πρέπει να επιστραφεί στο δημόσιο».

Το μήνυμα που εξέπεμψε προς τον Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος αν μη τι άλλο είναι συνηθισμένος να γράφει ζημιές για το ελληνικό δημόσιο και να χαρίζει ατέλειωτο κρατικό χρήμα στα συμφέροντα που εκπροσωπεί, είναι σαφές: «Πούλα τώρα τα warrants». Αν όμως αυτά πουληθούν τώρα για να τα αποκτήσει με το δικαίωμα προτίμησης η Aegean, τότε η ζημία του ελληνικού δημοσίου θα ανέλθει σε περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ. Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει θα πρέπει να πάμε πίσω στο 2021. Ηταν 5 Φεβρουαρίου 2021 όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθετεί για να κάνει δώρο στην Aegean 120 εκατ. ευρώ. Στο άρθρο 30 του ν. 4772/2021 αναγράφεται επί λέξει: «Χορηγείται οικονομική ενίσχυση, με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης στην εταιρεία “Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.” για την αποκατάσταση της άμεσα συναρτώμενης με την πανδημία του κορονοϊού Covid-19 ζημίας που υπέστη, ποσού 120 εκατ. ευρώ». Μάλιστα όπως αναγράφεται στην παράγραφο 5 «το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης της παρ. 1 είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης…».

Για να λάβει αυτό το ποσό η Aegean θα έπρεπε να γίνει αύξηση κεφαλαίου (ΑΜΚ) –δηλαδή καταβολή από τους μετόχους της εταιρείας– ποσού 60 εκατ. ευρώ. Μετά την πιστοποίηση καταβολής του ποσού το ελληνικό δημόσιο θα έδινε τα 120 εκατ. ευρώ και θα αποκτούσε το δικαίωμα (warrant) να γίνει μέτοχος στην εταιρεία και για ποσοστό 11,5% στην ίδια τιμή των 3,2 ευρώ ανά μετοχή που έγινε η ΑΜΚ για τους μετόχους.

Συγκεκριμένα αναγράφεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 30 του ν. 4772/2021: «Οι εν λόγω τίτλοι αντιπροσωπεύουν δικαίωμα απόκτησης αριθμού μετοχών που αντιστοιχεί σε ποσοστό έντεκα και μισό (11,5%) επί τοις εκατό του, μετά τη σύμφωνα με την παρ. 2 αύξηση, μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας “Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.”. Αναλυτικότερα πρόκειται για 10.369.217 τίτλους παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών της Εταιρείας, καθένας εκ των οποίων παρέχει το δικαίωμα απόκτησης μίας (1) νέας κοινής ονομαστικής μετοχής (ονομαστικής αξίας εξήντα πέντε λεπτών του ευρώ (€0,65)) της Εταιρείας, σε τιμή ίση με τρία και 0,20 ευρώ (€3,20) ανά νέα μετοχή και το δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί μεταξύ της 03.07.2023 και 03.07.2026, ενώ η Εταιρεία έχει το δικαίωμα προαίρεσης απόκτησης των Τίτλων Κτήσης Μετοχών στην αγοραία αξία τους».

Εδώ λοιπόν εισέρχονται οι εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη που το 2021 «χάρισε» 120 εκατ. ευρώ στην Aegean και τώρα ετοιμάζεται να «σβήσει» τα warrants με χασούρα 108,87 εκατ. ευρώ. Πώς θα συμβεί αυτό; Το εξήγησε επακριβώς ο Ευτ. Βασιλάκης, πρόεδρος της Aegean. Η τιμή των 10.369.217 παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών της εταιρείας (warrants) ανέρχεται σε 3,2 ευρώ, ενώ σήμερα η τιμή της μετοχής είναι τετραπλάσια (διαπραγματεύεται στα 13,5 ευρώ). Εδώ εισέρχεται το κυβερνητικό δίλημμα: η κυβέρνηση Μητσοτάκη διά του πρώην υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και νυν Υποδομών και Μεταφορών θα πουλήσει τα δικαιώματα που κατέχει στην Aegean αντί πινακίου φακής, όπως έδωσε «εντολή» ο Ευτ. Βασιλάκης, ή θα περιμένει μέχρι το καλοκαίρι του 2026 μια ευνοϊκότερη συγκυρία (πτώση της μετοχής);

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter