ΜΚΟ καταγγέλλει παράνομη επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία με τη συμμετοχή της Ακτοφυλακής (Video)

ΜΚΟ καταγγέλλει παράνομη επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία με τη συμμετοχή της Ακτοφυλακής (Video)

Σύμφωνα με καταγγελία μη κυβερνητικής οργάνωσης, σκάφος της ελληνικής Ακτοφυλακής παρεμπόδισε φουσκωτή λέμβο προσφύγων με αποτέλεσμα να συλληφθούν άμεσα από την τουρκική Ακτοφυλακή αλλά και να διακινδυνεύσει η ζωή τους.

Στην καταγγελία αυτή προχώρησε, δημοσιοποιώντας και το οπτικό υλικό, η νορβηγική μη κυβερνητική οργάνωση Aegean Boat Report, κάνοντας λόγο για παράνομη επαναπροώθηση προσφύγων με την ξεκάθαρη συμμετοχή των ελληνικών αρχών. Σημειώνουν μάλιστα πως το περιστατικό εκτυλίχθηκε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων 

Στο βίντεο που δημοσίευσε η οργάνωση ακούγονται οι πρόσφυγες να φωνάζουν «όχι Τουρκία, όχι Τουρκία», ενώ γίνεται αντιληπτό πως το ελληνικό σκάφος δεν είχε καμία πρόθεση παροχής βοήθειας προς τους πρόσφυγες αλλά -αντίθετα- φαίνεται πως έκανε όλες τις κινήσεις ώστε οι επιβαίνοντες να συλληφθούν από την τουρκική Ακτοφυλακή.

Όπως γράφουν στις αναρτήσεις τους:

«Αυτά συμβαίνουν στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ένα σκάφος που μεταφέρει 34 άτομα (μεταξύ των οποίων 14 παιδιά), επαναπροωθείται από την ελληνική Ακτοφυλακή. Η Τουρκική Ακτοφυλακή, που εμφανίζεται επίσης σε αυτό το βίντεο, απλά περιμένει από το σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής να επαναφέρει τη βάρκα σε αυτούς. Το περιστατικό συνέβη την Τετάρτη (17/7) εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων»

«Ένα νέο βίντεο εμφανίστηκε επίσης που ταυτοποιεί τα δύο εμπλεκόμενα σκάφη, που δείχνει εμφανώς ότι η ελληνική Ακτοφυλακή και η τουρκική Ακτοφυλακή (σκάφος 21) ενεπλάκησαν σε αυτή την παράνομη επαναπροώθηση.

Στο νέο βίντεο μπορούμε να δούμε την ελληνική ακτοφυλακή (σ.σ. το σκάφος της) να κατευθύνεται πλευρικά στο φουσκωτό και στη συνέχεια να απομακρύνεται κατά την άφιξη της τουρκικής Ακτοφυλακής.

Η Τουρκική Ακτοφυλακή χρησιμοποιεί τη συνηθισμένη της μέθοδο να σέρνει μια μακρά αλυσίδα προς το σκάφος, έναν επικίνδυνο ελιγμό (…) που θα μπορούσε να ρίξει τους ανθρώπους μέσα στη θάλασσα μέσα σε δευτερόλεπτα»

https://www.facebook.com/AegeanBoatReport/videos/1197080253795244/?__xts__%5B0%5D=68.ARB2K7I9N94bKc86zpFiebjekwSWQzXP2VB3s5pCRTh0qeMJRCCyMGZmLJZNiIN4zI7DMmmL1I54aNEu7rpHmX1c6diHDUwXmBPO_bwM3K3pf1zMiSf2MO04gAnFLRXqu_eMZvJeySEJHQ9hTApiPaMZnWcYgBm-u7bGPs8-7B3ewlRcJHSyHFWNZMTdvQ9DELc5DhkSRV7U1kH6SesEqyJpme0DvvoADBc-DivT38d-LX0rpsWYB1dES0K_vSkBbRtM565YQPv3lTreJEtS-VKqe_x1yyCUgGfJ0_LGry-0Si6koy2Pg1DbZmCoHGuTVG-O0kz1QOhakjtUFwowq_Yy4IsuHRVeYxo&__tn__=-R


Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter