Μνήμες Κατοχής και αντιδράσεις με αφορμή μια επιστημονική διημερίδα

Μνήμες Κατοχής και αντιδράσεις με αφορμή μια επιστημονική διημερίδα

Διημερίδα με θέμα «Μνήμη, μαρτυρία και η ψηφιακή προσέγγιση της ιστορίας: το Αρχείο “Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα”» διεξάγεται σήμερα, Παρασκευή 11, και αύριο, Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019 στο Κεντρικό κτίριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διοργανωτές, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε είναι το Εργαστήριο Ιστορικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) σε συνεργασία με το Πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» (Memories of the Occupation in Greece – MOG) του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του.

Στη διημερίδα θα παρουσιαστεί το οπτικοακουστικό Αρχείο «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» –η δημιουργία, η λειτουργία και η χρήση του– και θα συζητηθούν μεθοδολογικά ερωτήματα και ερευνητικές προοπτικές που αφορούν την περίοδο της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα και την κληρονομιά της. Σκοπός της διήμερης συνάντησης είναι επίσης να διερευνηθούν ο ρόλος της χρήσης των ψηφιακών μέσων στις ανθρωπιστικές επιστήμες και οι σχέσεις της προφορικής ιστορίας με τις ψηφιακές τεχνολογίες.

Το πρόγραμμα και οι συμμετέχοντες ιστορικοί (καθηγητές, διδάκτορες και ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλίας, Οικονομικό Αθήνας, Δημοκρίτειο Θράκης, Ιόνιο, Αιγαίου, Ελεύθερο Βερολίνου, Λονδίνου, Ρέγκενσμπουργκ και από τα Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Ίδρυμα Γκέρντα Χένκελ), στην επιστημονική διημερίδα μπορείτε να το δείτε εδώ: http://www.occupation-memories.org/downloads/Workshopporgramm-11-12_10_2019.pdf.

Αντίδραση

Από την πλευρά του, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αντιδρά στην διεξαγωγή της διημερίδας χαρακτηρίζοντάς τη «γερμανικό Δούρειος Ίππος για την άλωση της μνήμης και την υπονόμευση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών». Το συμβούλιο καταγγέλλει «προσπάθεια παρουσίασης μίας βολικής και ουδέτερης για τη Γερμανία εκδοχής της Ιστορίας της Κατοχής και της Αντίστασης στην Ελλάδα» απέναντι στην «ξεκάθαρη εικόνα της γενοκτονίας του ελληνικού λαού που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Με έκπληξη και αγανάκτηση διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση της Ο.Δ. της Γερμανίας, κύριος χορηγός και εμπνευστής του προγράμματος «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα», ετοιμάζεται να «εορτάσει», μαζί με τους συνεργάτες της, την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τη ναζιστική Γερμανία με εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (11 & 12.10.2019) όπου θα παρουσιαστεί το Αρχείο «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα».

Πρόκειται για μία προσπάθεια παρουσίασης μίας βολικής και ουδέτερης για τη Γερμανία εκδοχής της Ιστορίας της Κατοχής και της Αντίστασης στην Ελλάδα, παραβλέποντας τον τεράστιο όγκο ντοκουμέντων, επιστημονικών μελετών και προσωπικών μαρτυριών, ο οποίος συγκροτεί ήδη μία πληρέστατη και ξεκάθαρη εικόνα της γενοκτονίας του ελληνικού λαού που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία. Επισημαίνουμε ότι πίσω από το δήθεν «νηφάλιο και καλοπροαίρετο επιστημονικό εγχείρημα» συγκέντρωσης μαρτυριών από την περίοδο της Κατοχής κρύβεται μία άκρως επιθετική προσπάθεια αναθεώρησης και αντιδραστικής επανασυγγραφής της Ιστορίας. Και, παράλληλα, το εγχείρημα αυτό εντάσσεται στην προσπάθεια «εξωραϊσμού» της προκλητικής και αδιάλλακτης στάσης της Γερμανίας στο ζήτημα των γερμανικών οφειλών και της οικοδόμησης επιχειρημάτων ενώπιον των Δικαστηρίων και της Ιστορίας, περί, δήθεν, θετικής στάσης της Ο.Δ.Γ. απέναντι στην Ελλάδα. Τα παραπάνω αποδεικνύονται, άλλωστε, και από τα όσα δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Μαρτίνα Φιτς στις 5.6.2019 απορρίπτοντας την ελληνική ρηματική διακοίνωση.

Συνεπώς, καταδικάζουμε απερίφραστα τις συνεχείς προσπάθειες της Ο.Δ. της Γερμανίας να εμφανιστεί ως «προστάτης» της συλλογικής μνήμης των αγώνων και των θυσιών του ελληνικού λαού, την ώρα που αρνείται να αναλάβει, ως οφείλει, την ιστορική της ευθύνη για την εξόντωση του ελληνικού λαού, τη μεθοδική ληστεία του εθνικού μας πλούτου και την ολοσχερή καταστροφή της Ελλάδας κατά την περίοδο της Κατοχής. Επισημαίνουμε, δε, ότι πρόκειται για ωμή προσπάθεια καπηλείας της ιστορικής μνήμης του λαού μας, που παρά το «επιστημονικό» προσωπείο της, είναι ενταγμένη στο ίδιο πλαίσιο με τις συνεχιζόμενες, ποικίλης μορφής, προσπάθειες αλλοίωσης και παραχάραξης της Ιστορίας (περίπτωση Ρίχτερ και όχι μόνο) και θα πέσει κι αυτή στο κενό εκθέτοντας, έτι περαιτέρω, την Ο.Δ. της Γερμανίας!

Καλούμε τη γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει την παρελκυστική της τακτική και να απαντήσει επισήμως στη ρηματική διακοίνωση για το ζήτημα των γερμανικών οφειλών, που της επιδόθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στις 4.6.2019. Την καλούμε να αντιληφθεί ότι, παρά τις μεθοδεύσεις της, το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών παραμένει ανοικτό και επίκαιρο, εβδομήντα πέντε χρόνια μετά τη λήξη της Κατοχής, και ενώνει και συνεγείρει τον ελληνικό λαό αλλά και ολοένα και περισσότερους δημοκράτες στη Γερμανία.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απόσχει από κάθε ενέργεια υποστήριξης, συνεργασίας ή ανοχής των κάθε λογής γερμανικών μεθοδεύσεων («Ελληνογερμανική Συνέλευση», «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», «Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας» κ.α.) που έχουν ως στόχο τον εκμαυλισμό συνειδήσεων, την παραχάραξη της Ιστορίας και την υπονόμευση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Την καλούμε επιπλέον να απαιτήσει από τη γερμανική κυβέρνηση μία επίσημη απάντηση στην ελληνική ρηματική διακοίνωση και να κλιμακώσει την πίεση για την δίκαιη επίλυση του ζητήματος. Καλούμε επίσης τα πολιτικά κόμματα να λάβουν θέση στο ζήτημα.

Καλούμε, τέλος, τους Έλληνες ακαδημαϊκούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, που συνεργούν σ’ αυτή την ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη προσπάθεια του γερμανικού κράτους, αναπαράγοντας επί της ουσίας τα επιχειρήματα της γερμανικής προπαγάνδας περί της ανάγκης «συμφιλίωσης» του ελληνικού και του γερμανικού λαού χωρίς, όμως, την απόδοση Δικαιοσύνης κι Αποζημίωσης, να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στο λαό και την πατρίδα και να απόσχουν στο εξής κάθε ανάλογης επονείδιστης προσπάθειας.

Αξιώνουμε από τους ελληνικούς φορείς, που συνδιοργανώνουν αυτή την εκδήλωση, να θέσουν με σαφήνεια το θέμα της καταβολής των γερμανικών οφειλών, ως ελάχιστη πράξη δικαιοσύνης και δημοκρατίας.

Ανυποχώρητος αγώνας για μνήμη, δικαιοσύνη & αποζημίωση!

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter