Μνήμες από το φοιτητικό κίνημα στην Ιταλία

Μνήμες από το φοιτητικό κίνημα στην Ιταλία

Το βιβλίο του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Συρμαλένιου για την αντιδικτατορική δράση των φοιτητών στην Μπολόνια.

Δύο χρόνια μετά την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, τον Απρίλιο του 1967, πολλοί νέοι που τελείωναν το λύκειο, τότε εξατάξιο γυμνάσιο, αναγκάζονταν να φύγουν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν. Ο Νίκος Συρμαλένιος είναι ένας από αυτούς, ο οποίος ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1969 ένα ταξίδι που τον κράτησε στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην Μπολόνια για τα πέντε τελευταία χρόνια της τυραννίας. Στο βιβλίο του «Bologna 1969-1974. – Ημουν κι εγώ εκεί», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Εύμαρος, ο συγγραφέας περιγράφει τη ζωή, τα νεανικά όνειρα, τις φιλίες και τους έρωτες των φοιτητών που είχαν αποδράσει από ένα τυραννικό καθεστώς σε μια φιλελεύθερη αστική ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Με καθοριστικό παράγοντα την αντιδικτατορική δράση, η προσωπική αφήγηση του Νίκου Συρμαλένιου παρουσιάζει σημαντικές στιγμές του φοιτητικού κινήματος στην Ιταλία με τις προσδοκίες, τις ελπίδες, τα οράματα, τις ανατροπές και τις απογοητεύσεις μέχρι την πτώση της χούντας τον Ιούλιο του 1974. Τρεις είναι οι λόγοι, σύμφωνα με τον συγγραφέα, για την έκδοση αυτού του βιβλίου φέτος. Η επέτειος των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973, το ξεθώριασμα της Ιστορίας και το πέπλο αδιαφορίας που απλώνεται βαθμιαία στις νεότερες γενιές, οι οποίες είναι εν μέρει φυσικό να νιώθουν ότι δεν τους αφορούν η μακρινή εκείνη εποχή και η υποτίμηση και υποβάθμιση του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος στην Ιταλία, που παρότι αποτελούσε τον δυναμικό κορμό του κινήματος, για πολλούς λόγους δεν μπόρεσε να αναδειχθεί και να αξιολογηθεί στη μεταπολίτευση με την οφειλόμενη σημασία του.

Ο Νίκος Συρμαλένιος καταθέτει τις μνήμες του, τα συναισθήματά του, τις εμπειρίες και τα βιώματά του για την περίοδο που σημάδεψε καθοριστικά και ανεπίστρεπτα τη ζωή του. Παραθέτοντας χρονολογικά τις εξελίξεις της περιόδου, περνούν σαν ταινία από μπροστά μας γεγονότα που άλλοι τα έχουν ακούσει και για άλλους είναι παντελώς άγνωστα. Η συγκλονιστική θυσία των Τσικουρή και Αντζελόνι, ο ανιδιοτελής αγωνιστής Πέτρος Βλάσσης, οι σχέσεις του ΠΑΚΚΚΕ Εσωτερικού με το PCI, οι παράνομες επισκέψεις στην Ελλάδα, το περίφημο προξενείο της Βενετίας, η διαμαρτυρία στο Σαν Σίρο του Μιλάνου, το κόμμα στην Ιταλία, η παράνομη δουλειά και η κατάρρευση της χούντας.

INF0
Το βιβλίο του Νίκου Συρμαλένιου «Bologna 1969-1974 – Ημουν κι εγώ εκεί» θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 1/12 στις 19.00 στον Πολυχώρο Σπούτνικ. Θα μιλήσουν οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Δημήτρης Στούμπος, Λη Λυκούδη και Δημήτρης Στεργίου, ενώ θα συντονίζει ο υπεύθυνος των εκδόσεων Εύμαρος Πέτρος Κακολύρης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter