Μογγολία: Εισβολή διαδηλωτών στο κυβερνητικό μέγαρο

Μογγολία: Εισβολή διαδηλωτών στο κυβερνητικό μέγαρο
Πηγή: Twitter

Διαδηλωτές εισέβαλαν τη Δευτέρ στο κυβερνητικό μέγαρο στην πρωτεύουσα της Μογγολίας, Ουλάν Μπατόρ, στο πλαίσιο διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης για διαφθορά στη βιομηχανία του άνθρακα και την έκρηξηη του πληθωρισμού και της ακρίβειας. Οι διαδηλώσεις στην πόλη συνεχίστηκαν για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο, αλλά δεν είχαν γίνει βίαιες μέχρι σήμερα.

Πλάνα που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο δείχνουν πολλούς ανθρώπους να διαδηλώνουν μπροστά από το κυβερνητικό ανάκτορο στο κέντρο της Ουλάν Μπατόρ, ζητώντας διαφάνεια στην έρευνα για το σκάνδαλο και κατονομάζοντας δημόσια τους υπόπτους. Οι διαδηλωτές εθεάθησαν να κρατούν πλακάτ που έγραφαν «Μην κλέψετε το μέλλον μας» και «Ας ζήσουμε μια δίκαιη και όμορφη ζωή στη Μογγολία».

Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο που ήταν τοποθετημένο μπροστά από το κτίριο φέρεται να πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια των ταραχών, σύμφωνα με μη επαληθευμένες εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Οι διαδηλωτές παραβίασαν για λίγο το ίδιο το κτίριο, μπαίνοντας σε αυτό μέσω της κύριας εισόδου, αλλά μπαίνοντας μέσα συνάντησαν αστυνομικό οδόφραγμα.

Αρκετοί από τους διαδηλωτές συνελήφθησαν, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ τουλάχιστον έξι αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί.

Οι αρχές της πόλης φέρεται να έχουν εκδώσει διαταγή να διαλύσουν τα πλήθη με τη βία και το κοινοβούλιο της χώρας συνεδριάζει εκτάκτως για να αξιολογήσει την κατάσταση. Η κυβέρνηση της χώρας έχει δημιουργήσει επίσης μια ομάδα εργασίας για να αντιμετωπίσει τα αιτήματα των διαδηλωτών, προτρέποντας τους δυσαρεστημένους πολίτες να συμμετάσχουν σε διάλογο αντί να καταφεύγουν στη βία.

«Αυτή τη στιγμή, περίπου 15 αξιωματούχοι βρίσκονται υπό έρευνα. Εκπρόσωποι της κυβέρνησης, των υπουργείων και των υπηρεσιών ερευνώνται», δήλωσε ο Αμαρμπαγιασγκαλάν Νταζέγκβε, γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος της Μογγολίας και επικεφαλής της ομάδας εργασίας.

Η αστυνομία της Ουλάν Μπατόρ υπέδειξε ότι οι πρώην διευθυντές της κρατικής εταιρείας εξαγωγής άνθρακα της Μογγολίας μπορεί να βρίσκονται πίσω από μία προσπάθεια οι διαδηλωτές να τραπούν στη βία μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: AFP, Reuters

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter