Μοίρασαν αβέρτα χρήμα σε ΜΜΕ που δεν υπάρχουν

Μοίρασαν αβέρτα χρήμα σε ΜΜΕ που δεν υπάρχουν

H περίπτωση του Μένιου Φουρθιώτη, ο οποίος όπως αποδεικνύεται πήρε χρήµατα από τη λίστα Πέτσα αλλά προφανώς εξαναγκάστηκε να τα επιστρέψει µετά τις αποκαλύψεις του Documento διότι το σύστηµα Μαξίµου φοβήθηκε, δεν είναι µοναδική. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της λίστας Πέτσα, η Γενική Γραµµατεία της Κυβέρνησης µέσω της ιδιωτικής εταιρίας Initiative έχει δώσει χρήµατα και σε τουλάχιστον ένα ακόµη ανύπαρκτο µέσο ενηµέρωσης και σε αρκετά blogspots.

Το ερώτηµα που ευλόγως γεννιέται στις περιπτώσεις αυτές, όπως βέβαια και στην περίπτωση της δηµόσιας τηλεόρασης και άλλων δηµόσιων περιφερειακών Μέσων, είναι ποιος εισέπραξε τα χρήµατα. Η διανοµή δηµόσιου χρήµατος σε media που κυριολεκτικά δεν υπάρχουν θυµίζει άλλωστε την πρακτική που προ ετών είχε ακολουθηθεί από τη Novartis αλλά και από το αµαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο χρηµατοδοτούσε ιστοσελίδες που δεν υφίσταντο. Στην περίπτωση της λίστας Πέτσα η ∆ικαιοσύνη πρέπει να διερευνήσει αν πρόκειται για το ίδιο φαινόµενο και εποµένως αν έχει τελεστεί αδίκηµα κακουργηµατικής απιστίας σε βάρος του δηµοσίου από τη Γενική Γραµµατεία της Κυβέρνησης, δηλαδή από τον Στέλιο Πέτσα ή από την εταιρεία-εργολάβο.

Η πλέον ενδιαφέρουσα περίπτωση που χρήζει άµεσης δικαστικής διερεύνησης είναι η χρηµατοδότηση του ραδιοφωνικού σταθµού Βήµα FM. Στη λίστα που ο ίδιος ο Πέτσας έδωσε στη δηµοσιότητα ο σταθµός εµφανίζεται να έχει εισπράξει 2.000 ευρώ. Το νούµερο ίσως ακούγεται ασήµαντο, τουλάχιστον µπροστά στα χρήµατα που έχουν εισπράξει άλλα media. Στην περίπτωση του Βήµα FM υπάρχει ωστόσο µια ιδιαιτερότητα: ο ραδιοφωνικός σταθµός είναι κλειστός από το 2017.

Ο επικεφαλής της Initiative Μιχάλης Γκάλγκος υποστήριξε µιλώντας στο Documento ότι πρόκειται περί λάθους και ότι ο ραδιοφωνικός σταθµός Βήµα που χρηµατοδοτήθηκε δεν είναι αυτός της Αττικής, όπως αναφέρεται στη λίστα Πέτσα, αλλά κάποιος άλλος ο οποίος βρίσκεται στην περιφέρεια. Παρόµοια, αν και δεν αποκλείεται να πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους, είναι και η περίπτωση του περιφερειακού τηλεοπτικού σταθµού ΕΝΑ Μαγνησίας, για τον οποίο η κυβέρνηση εµφανίζεται να διέθεσε 14.880 ευρώ.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ωστόσο, στην οποία υπάγεται η Μαγνησία, αδειοδοτηµένοι σταθµοί είναι οι Astra, TRT, Θεσσαλία, Smile και TV10. Τηλεοπτικός σταθµός µε την επωνυµία ΕΝΑ υπάρχει, αλλά εδρεύει στη Φθιώτιδα. Είναι λοιπόν αυτός που χρηµατοδοτήθηκε ή οι σχεδόν 15.000 ευρώ που πλήρωσε η κυβέρνηση, δηλαδή οι πολίτες, χάθηκαν στη διαδροµή; Η ίδια η κυβέρνηση µέχρι σήµερα, και παρότι το ζήτηµα δεν αναδεικνύεται πρώτη φορά, τηρεί σιγή ιχθύος.

Στη λίστα του Στ. Πέτσα περιλαµβάνονται επίσης πληρωµές σε έξι blogspots, καθένα από τα οποία εισέπραξε 1.000 ευρώ. Πρόκειται για τα blogs:
• orchomenos-press.blogspot.com,
• maxitisthrakis.blogspot.com,
• epirusgate.blogspot.com,
• aridaianews.blogspot.com,
• newsarcadia.blogspot.com και
• adesmeftithrakis.blogspot.com

Είναι ωστόσο απορίας άξιο πώς η εταιρία Initiative κατάφερε να βρει τους πραγµατικούς ιδιοκτήτες τους ώστε να τους αποδώσει τα χρήµατα που είχαν προβλεφθεί, αφού είναι γνωστό ότι απαιτείται ειδική νοµική διαδικασία ώστε να βρεθεί ο ιδιοκτήτης ενός τέτοιου τύπου Μέσου. Πολλά ερωτήµατα γεννιούνται παράλληλα για τις πάνω από 334.000 ευρώ που δόθηκαν στα κανάλια της ΕΡΤ, τις σχεδόν 50.000 ευρώ που δόθηκαν στην ιστοσελίδα ert.gr και τις 18.600 ευρώ που δόθηκαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πλήρωσε σχεδόν µισό εκατ. ευρώ για να δώσει κρατική διαφήµιση σε κρατικά µέσα ενηµέρωσης. Εξάλλου προσφάτως το ∆ιεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) σηµείωσε σε έκθεσή του ότι η λίστα των 1.232 ΜΜΕ που χρηµατοδοτήθηκαν στο πλαίσιο της καµπάνιας για τον κορονοϊό περιλάµβανε «200 ιστοσελίδες που δεν ήταν καταχωρηµένες στα µητρώα διαδικτυακών ΜΜΕ, ενώ κάποιες εξ αυτών ήταν ανύπαρκτες, ανενεργές ή επρόκειτο για σκοτεινά µπλογκ µε καθόλου ή ελάχιστους αναγνώστες».

Φρέσκο χρήµα σε διακινητές fake news
Τα ανύπαρκτα και µη καταχωρηµένα στα επίσηµα µητρώα media είναι µόνο µία πτυχή του πολυδαίδαλου σκανδάλου. Στην πραγµατικότητα η εταιρεία στην οποία ο Πέτσας είχε αναθέσει τη διανοµή 20 εκατ. ευρώ κρατικού χρήµατος χρηµατοδότησε και Μέσα τα οποία διακινούσαν ψευδείς και επικίνδυνες θεωρίες. Το παράδειγµα της ιστοσελίδας vimaorthodoxias.gr, η οποία εισέπραξε 3.000 ευρώ µεταξύ άλλων και για να µεταδίδει άρθρα σύµφωνα µε τα οποία ο κορονοϊός δεν διασπείρεται µε τη µετάληψη, δεν είναι µοναδικό.

Χαρακτηριστικότερο όλων είναι ίσως το παράδειγµα του τηλεοπτικού σταθµού Βεργίνα ο οποίος εισέπραξε 20.000 ευρώ. Πρόκειται για σταθµό στον οποίο εργάζεται ο Στέργιος Καλόγηρος, κουµπάρος του Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος έχει αναφέρει δηµοσίως ότι ο κορονοϊός είναι δηµιούργηµα του Μπιλ Γκέιτς και των Κινέζων και ότι ο ιδρυτής της Microsoft µαζί µε τον Τζορτζ Σόρος και τους ∆ηµοκρατικούς στις Ηνωµένες Πολιτείες προσπαθούν να επιβάλουν τον εµβολιασµό για να αποκοµίσουν κέρδη δισεκατοµµυρίων.

Λεφτά σε συγγενείς και φίλους

Μεταξύ όσων εισέπραξαν χρήµατα από τη λίστα Πέτσα ήταν βέβαια και ο κουµπάρος του και βουλευτής της Ν∆ Ανδρέας Πάτσης. Το παντελώς άγνωστο και µηδενικής επισκεψιµότητας σάιτ της συζύγου του Πάτση έλαβε συνολικά 3.720 ευρώ µαζί µε τον ΦΠΑ, ενώ 10.000 ευρώ καθαρά εισέπραξε ο δηµοσιογραφικός όµιλος της συζύγου τού επίσης «γαλάζιου» βουλευτή Φώντα Μπαραλιάκου. Τα χρήµατα δόθηκαν συγκεκριµένα στον ιστότοπο και στην εφηµερίδα «Ολύµπιο Βήµα» της Πιερίας, συµφερόντων της Μελίνας Κοροµήλη, συζύγου του βουλευτή Πιερίας της Ν∆.
Ασφαλώς το ποσό για ένα ιστορικό έντυπο δεν ακούγεται µεγάλο, αν ωστόσο αναλογιστεί κανείς ότι τα ίδια χρήµατα εισέπραξε η ιστοσελίδα efsyn.gr η οποία διαβάζεται ηµερησίως από πολύ περισσότερο κόσµο, αντιλαµβάνεται τις κυβερνητικές προθέσεις.

∆εν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι ο λεγόµενος αντιπολιτευόµενος Τύπος εισέπραξε µόλις το 1,2% του συνολικού ποσού που διατέθηκε για την καµπάνια «Μένουµε Σπίτι». Είναι ενδεικτικό ότι όλα τα αντιπολιτευόµενα Μέσα µαζί –από τον τηλεοπτικό σταθµό Kontra µέχρι την «Αυγή» και την «Εφηµερίδα των Συντακτών»– χρηµατοδοτήθηκαν µε ποσό 190.715 ευρώ, την ώρα που η ιστοσελίδα athensvoice.gr (η οποία έχει επισκεψιµότητα παρόµοια µε του documentonews.gr) εισέπραξε µόνη της 180.000 ευρώ και ο όµιλος του Θανάση Μαυρίδη («Φιλελεύθερος» και liberal.gr), ο οποίος «βάφτισε» τον Μητσοτάκη «Μωυσή», ακόµη 180.000 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter