Μολδαβία: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο ενεργειακό τομέα για 60 ημέρες

Μολδαβία: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο ενεργειακό τομέα για 60 ημέρες

Η κρατική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου της Μολδαβίας, Moldovagas, ανακοίνωσε την Πέμπτη, ότι κατέβαλε στη ρωσική Gazprom την πληρωμή για το αέριο του Ιανουαρίου, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας ότι η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία προειδοποίησε ότι ενδέχεται να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου αν δεν καταβληθεί η πληρωμή, έως τις 21 Ιανουαρίου.

«Η Moldovogaz κατέβαλε πλήρως στη Gazprom την πληρωμή για το φυσικό αέριο που προμηθεύθηκε για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου του 2022» αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ότι έγινε μεταφορά 34 εκατομμυρίων δολαρίων και ότι «αυτή είναι η τελευταία μεταφορά χρηματικού ποσού από τα 63 εκατομμύρια δολάρια τα οποία έπρεπε να πληρωθούν για αυτή την περίοδο».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Moldovagas Βαντίμ Τσεμπάν ευχαρίστησε την κυβέρνηση για την οικονομική υποστήριξη που της παρείχε.

Την ίδια ώρα ωστόσο, στη χώρα επιβλήθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στον ενεργειακό τομέα για διάστημα 60 ημερών, μετά την προχθεσινή προειδοποίηση της Gazprom.

Η πρωθυπουργός της Μολδαβίας Ναταλία Γκαβριλίτσα είχε δηλώσει μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τετάρτης, ότι η κυβέρνηση θα βοηθήσει την εταιρεία διανομής φυσικού αερίου Moldovagaz να πληρώσει τους λογαριασμούς της στην Gazprom και να αποφύγει τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι θα μετατεθεί χρονικά η πληρωμή του φόρου προστιθέμενης αξίας από την Moldovagaz και η κυβέρνηση θα πληρώσει προκαταβολικά για το αέριο που προορίζεται για τις ανάγκες του πληθυσμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter