Μόλις κυκλοφόρησε το «TEXT» του Ντμίτρι Αλεξέγεβιτς Γκλουχόφσκι

Μόλις κυκλοφόρησε το «TEXT» του Ντμίτρι Αλεξέγεβιτς Γκλουχόφσκι
©Jörg Schulz7

To μετα-αποκαλυπτικό μυθιστόρημα «TEXT» του Ντμίτρι Αλεξέγεβιτς Γκλουχόφσκι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη σε μετάφραση της Σταυρούλας Αργυροπούλου.

Μόσχα, 2016. Ο Ιλιά αποφυλακίζεται ύστερα από επτά ολόκληρα χρόνια και επιστρέφει σπίτι του. Αλλά τίποτα δεν είναι πια το ίδιο. Η μητέρα του έχει μόλις πεθάνει, η κοπέλα του έχει βρει έναν άλλο σύντροφο και ο παιδικός του φίλος τον αντιμετωπίζει με καχυποψία. Ο Ιλιά, αδικημένος και απογοητευμένος, πνίγει τη θλίψη του στο αλκοόλ και, κάποια στιγμή, ωθούμενος από μια ανεξέλεγκτη φρενίτιδα, αποφασίζει να λογαριαστεί με τον Πέτια, τον αξιωματικό της δίωξης ναρκωτικών που τον οδήγησε πίσω από τα κάγκελα. Και πράγματι, προβαίνει σε μια οριακή πράξη.

Αμέσως μετά αποσπά το κινητό τηλέφωνο του αστυνομικού και, με τη συσκευή πλέον στην κατοχή του, ο Ιλιά τρυπώνει στο παρελθόν του. Και όταν αρχίζει να λαμβάνει αγωνιώδη μηνύματα από τους οικείους του Πέτια, από την εγκυμονούσα Νίνα επίσης, ο Ιλιά δεν διστάζει να απαντήσει εκείνος στη θέση του. Σταδιακά υιοθετεί μια ξένη ταυτότητα και εισχωρεί στη ζωή του ανθρώπου που εκδικήθηκε. Ο Ντμίτρι Γκλουχόφσκι, ανατέμνοντας ανατριχιαστικά τη σύγχρονη Ρωσία, διαπλέκει τα πεπρωμένα δύο νεαρών αντρών που είναι ένοχοι, ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung έγραψε για το βιβλίο

«Ο διεθνής αστέρας της μετα-αποκαλυπτικής μυθοπλασίας σκιαγραφεί το πορτρέτο της σημερινής ρωσικής κοινωνίας, στην οποία ορισμένοι έχουν δικαιώματα και οι υπόλοιποι δεν έχουν τίποτα. Το ΤΕΧΤ αφηγείται την ιστορία μιας κάθαρσης με τους όρους ενός θρίλερ, όπου από τα βάθη του χρόνου αντηχεί το Έγκλημα και τιμωρία του Φιόντορ Ντοστογέφσκι».

Ο Ντμίτρι Αλεξέγεβιτς Γκλουχόφσκι είναι Ρώσος μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος. Γεννήθηκε το 1979 και μεγάλωσε στη Μόσχα. Είναι παγκοσμίως γνωστός για αφηγήσεις που συνδυάζουν την επιστημονική φαντασία με τη δυστοπία και σκοπό έχουν να διερευνήσουν τις κοινωνικές και πολιτικές δομές του σύγχρονου κόσμου. Σπούδασε δημοσιογραφία και διεθνείς σχέσεις στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Για αρκετά χρόνια εργάστηκε ως ανταποκριτής. Έχει ζήσει, μεταξύ άλλων, στη Γερμανία και στη Γαλλία. Μιλάει πέντε γλώσσες. Σε ηλικία 18 ετών άρχισε να γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο METRO 2033. Αργότερα, μέσω του ελεύθερου διαδικτύου, το κείμενο σημείωσε τεράστια διαδραστική επιτυχία, συγκέντρωσε σταδιακά το ενδιαφέρον εκατομμυρίων φανατικών αναγνωστών και έγινε ηλεκτρονικό παιχνίδι. Ως βιβλίο κυκλοφόρησε το 2005, επανεκδόθηκε το 2007, και την ίδια χρονιά απέσπασε το Βραβείο Eurocon. Ακολούθησαν το METRO 2034 (2009) και το METRO 2035 (2015), με το οποίο ολοκληρώθηκε αυτή η συναρπαστική τριλογία. Το TΕΧΤ (2017) συγκαταλέγεται στα πιο πρόσφατα έργα του.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter