Momentum οικονομικής ανόρθωσης

Momentum οικονομικής ανόρθωσης

Επενδύσεις, ρεκόρ εξαγωγών, αναβαθμίσεις, έξι εβδομάδες άνοδος στο χρηματιστήριο. Τι θα γίνει με τα «κόκκινα» δάνεια.

Πλήθος θετικών γεγονότων στο μέτωπο των οικονομικών εξελίξεων δημιουργούν την πεποίθηση ότι βαθμιαία δημιουργούνται οι όροι εισόδου σε ένα θετικότατο momentum για την ελληνική οικονομία. Εξαίρεση οι εκκρεμότητες στα θέματα των «κόκκινων» δανείων και των 120 δόσεων, τα οποία αναμένεται να πάρουν τον δρόμο τους μέχρι το Πάσχα.

Στο μέτωπο των θετικών εξελίξεων-σημάτων θα μπορούσαν να σταχυολογηθούν από τις αρχές Μαρτίου μέχρι σήμερα: 

1. Η αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s. 

2. Η επιτυχής έξοδος με δεκαετές ομόλογο στη διεθνή αγορά. 

3. Η συνεχιζόμενη επί εννέα μήνες άνοδος της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα (έρευνα IHS Markit) και η νέα άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής τον Φεβρουάριο κατά 3,4% (ΕΛΣΤΑΤ).

4. Η επί έξι συνεχείς εβδομάδες άνοδος του χρηματιστηρίου της Αθήνας. 

5. Οι αλλεπάλληλες εκδόσεις διεθνών ομολογιακών δανείων από ελληνικές ιδιωτικές επιχειρήσεις (θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ σε διάστημα 30-40 ημερών).

6. Η υποχώρηση της ανεργίας στο 18%. 

7. Η αύξηση 10,7% της επιβατικής κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμια το πρώτο δίμηνο του 2019 και η έναρξη λειτουργίας 20 νέων πεντάστερων συγκροτημάτων το πρώτο τετράμηνο του έτους.

8. Η λειτουργική κερδοφορία του 77% των μικρομεσαίων το 2018 (έρευνα Εθνικής Τράπεζας). 

9. Η βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών τον Φεβρουάριο (έρευνα ΙΟΒΕ). 

10. Οι αυξήσεις μισθών που χρονιά.έδωσε μία στις τέσσερις ελληνικές επιχειρήσεις για τη νέα 

11. Η αναγγελία επενδύσεων 5 δισ. ευρώ για τα δίκτυα νέας γενιάς και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. 

12. Το αναζωπυρούμενο ενδιαφέρον για ιδιωτικές επενδύσεις (πωλήσεις Πόρτο Καρράς, ΕΛΠΕ, μεταφορά καζίνο, δρομολόγηση πώλησης κρατικού ποσοστού στο «Ελ. Βενιζέλος» κ.ά.).

13. Η συνεχιζόμενη ραγδαία αύξηση των εξαγωγών και η διαμόρφωσή τους σε επίπεδο-ρεκόρ.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα κομμάτια του μεγάλου παζλ τα οποία συνθέτουν τη γενικότερη εικόνα που δείχνει ανάπτυξη (θετική μεταβολή του ΑΕΠ) επί εννέα συνεχή τρίμηνα.

«Κόκκινες» εκκρεμότητες

Ο περιορισμός μέχρι εξαφάνισης της προστασίας της κατοικίας για τους μικροεπιχειρηματίες αποτελεί, όπως δείχνουν όλες οι πληροφορίες, σταθερή επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Το συνολικό ύψος των επιχειρηματικών δανείων αυτής της κατηγορίας ανέρχεται μόλις σε 1,5-2 δισ. ευρώ και αποτελούν το 7% περίπου του συνολικού πακέτου των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων για τα οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει καθεστώς προστασίας.

Ειδικά για την προαναφερθείσα κατηγορία δανείων η ΕΚΤ αντιπρότεινε στο τελευταίο EuroWorking Group –και επιμένει στις επαφές των τεχνικών κλιμακίων που γίνονται μετά το Eurogroup σχεδόν καθημερινά– να μειωθεί η αξία των υπό προστασία ακινήτων στις 70.000 ευρώ, με το Μαξίμου να διαμηνύει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πέσει κάτω από τις 200.000 το σχετικό όριο και την Τράπεζα της Ελλάδος να προτείνει συμβιβαστικά 175.000 ευρώ (πάντα μόνο για τα επιχειρηματικά, στα υπόλοιπα ισχύουν όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης – τραπεζών).

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση διαμηνύει προς πάσα πλευρά ότι ιεραρχεί υψηλότερα την προστασία της πρώτης κατοικίας των «κόκκινων» δανειοληπτών παρά την περίφημη επιστροφή του 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που παρακρατούν η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες χωρών της ΕΕ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter