Μονάδα αφαλάτωσης νερού αποκτά η Πάτμος

Μονάδα αφαλάτωσης νερού αποκτά η Πάτμος

Το πρόβλημα της υδροδότησης λύνουν Πάτμος και Αρκοί. Προσεχώς νέες μονάδες αφαλάτωσης σε νησιά της “άγονης γραμμής”

Τελέσθηκε χθες, στην Πάτμο, η τελετή εγκαινίων των μονάδων αφαλάτωσης του νησιού, παρουσία του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Γιάννη Δραγασάκη, του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριου Σαντορινιού, του γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Γιαννέλη, τον βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ηλία Καματερό και τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, κ. Γιώργο Χατζημάρκο.

Η Πάτμος και οι Αρκιοί, όπως και αρκετά άλλα άνυδρα νησιά του Αιγαίου, για πολύ καιρό αναγκάζονταν να υδροδοτούνται από υδροφόρα πλοία, γεγονός που μείωνε την ποιότητα και την ποσότητα του νερού που γεύονταν ντόπιοι και επισκέπτες. Το έργο της τοποθέτησης και λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης στην Πάτμο και στους Αρκιούς- τις οποίες είχε προμηθευτεί το ελληνικό Δημόσιο από το 2012, αλλά για πολλά χρόνια παρέμεναν ανενεργές- του ταχυδιηλιστηρίου και όλων των συνοδών έργων, ξεκίνησε τον Δεκέμβρη του 2016 και ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιουνίου του 2017. Πρόκειται για έργα, που μέσω σύμβασης, έχει αναλάβει ανάδοχη εταιρεία με την υποχρέωση της τοποθέτησης, λειτουργίας και συντήρησης των μ/α, οι οποίες και θα αποδοθούν μετά από 5 χρόνια στο Δήμο Πάτμου. Η δυναμικότητά της κάθε μια μονάδας φτάνει τα 240. 000 κυβικά μέτρα πόσιμου νερού ετησίως, ποσότητα που επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της Πάτμου και των Αρκιών.

Στην ομιλία του μετά τα εγκαίνια, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανέφερε ότι “χωρίς υδατική αυτονομία, τα νησιά δεν έχουν καμία ευκαιρία για ανάπτυξη”. “Εμείς”, υπογράμμισε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, “εκμεταλλευόμενοι κάθε δυνατό τρόπο και χρηματοδοτικό εργαλείο, δεν θα αφήσουμε τα νησιά μας να υδροδοτούνται άλλο με το καραβάκι. Πριν από λίγες μέρες εγκαινιάσαμε μ/α σε Ψέριμο, Τέλενδο και Λέρο, τώρα σε Πάτμο και Αρκιούς, ενώ σε λίγο καιρό ξεκινάνε τα έργα για εγκατάσταση μ/α σε Καστελόριζο, Λειψούς, Κατάπολα Αμοργού, Κίμωλο, Ηρακλειά και Μαράθι. Παράλληλα χρηματοδοτήθηκε ήδη η ενίσχυση των μ/α του Κουφονησίου και το ίδιο θα γίνει και για το Αγαθονήσι”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter