Μοναστηράκι: «Δεν υπάρχει κίνδυνος για τους επιβάτες» λέει η ΣΤΑΣΥ στο documentonews.gr
Από το 2022 προειδοποιούν οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζοντας τον σταθμό «κουφάρι».

«Αν υπήρχε θέμα στατικότητας θα το είχαμε λύσει» απαντά η ΣΤΑΣΥ στο documentonews.gr για τον Σταθμό «Μοναστηράκι» σε ερώτημα που αποστείλαμε με την αποκάλυψη των «Νέων» για τα προβλήματα στατικότητας στον σταθμό. Συγκεκριμένα η διοίκηση Κοτταρά στα ερωτήματα που αποστείλαμε απάντησε τα εξής:
«Οι μηχανικοί της ΣΤΑ.ΣΥ δεν διαπιστώνουν «μείζον θέμα στατικότητας», όπως αναφέρετε στο ερώτημα. Εισηγούνται την εκπόνηση μελέτης που θα αποτιμήσει συστηματικά την υφιστάμενη κατάσταση, ώστε να προγραμματιστούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Αν υπήρχε πραγματικός κίνδυνος για την ασφάλεια των επιβατών, θα είχαν ληφθεί άμεσα μέτρα περιορισμού ή διακοπής λειτουργίας».
Η ίδια η ΣΤΑΣΥ διαψεύδει τον εαυτό της, αφού στο Τεύχος Τεχνικών Δεδομένων του ιστορικού σταθμού, που αποκάλυψαν «Τα ΝΕΑ» στις 27/10/2025 οι τεχνικοί της εταιρείας αναφέρουν:
«Σύµφωνα λοι̟πόν µε τα ̟παρα̟πάνω ευρήµατα τίθεται εν αµφιβόλω η δοµική ακεραιότητα του φορέα, αν όχι στο σύνολο του, τουλάχιστον το̟πικά, χωρίς όµως να µ̟πορεί να καθοριστεί ̟ποια ή ̟ποιες ̟περιοχές της υ̟ποβαθµισµένης µεταλλικής κατασκευής ή της ο̟πτο̟πλινθοδοµής θα αστοχήσουν µε κίνδυνο ̟πρόκλησης βλαβών στις λειτουργίες του σταθµού και την ασφάλεια των χρηστών του».
Προειδοποιούν από το 2022 οι εργαζόμενοι
Το πρόβλημα είναι παλιό και μάλιστα οι εργαζόμενοι του αστικού σιδηροδρόμου (όπως έγινε και με τον υπεραστικό στην υπόθεση των Τεμπών) έχουν ενημερώσει τη διοίκηση της εταιρείας. Στις 15/11/2024 το documentonews.gr αποκάλυψε την καταγγελία-σοκ των σταθμαρχών του Ηλεκτρικού. Σε επιστολή τους χαρακτήριζαν «κουφάρι» τον Σταθμό παραθέτοντας μάλιστα και αριθμούς βλαβών που πάνε πίσω στο 2022. Συγκεκριμένα ανέφεραν 10 βλάβες με τις 5 εξ αυτών να έχουν γίνει το 2024, ενώ οι σταθμάρχες προσθέτουν «και πόσες άλλες παλαιότερα» οι οποίες υπάρχουν σε ενημερωτικά mail.
Ο Παναγιώτης Κοντογιάννης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ και τεχνίτης τροχαίου υλικού τονίζει μιλώντας στο Documento:
«Πολλές φορές μας έλεγαν πως δεν υφίσταντο πρόβλημα. Αυτό που γινόταν μετά ήταν απλά να επισκευάζονται υδρορροές, να χρωματίζονται κάποιες ξεβαμμένες επιφάνειες ή να μπαίνουν προστατευτικές λαμαρίνες για να μην πέφτουν υλικά τοιχοποιίας στους επιβάτες.
Η διοίκηση μας άδειαζε σαν εργαζόμενους και μας έλεγε «τι ήταν αυτά που λέτε». Σε κάθε κακοκαιρία βλέπαμε τις παθογένειες τους σταθμού. Τώρα που αναδείχθηκε ξανά το πρόβλημα η εταιρεία δεν αναφέρει πουθενά τα επανειλημμένα υπηρεσιακά σημειώματα που μιλάνε για τα προβλήματα του Σταθμού, αλλά σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο πως το πρόβλημα βρέθηκε από τεχνικό έλεγχο και μετά από καταγγελίες επιβατών στην πλατφόρμα καταγγελιών του ΟΑΣΑ. Το πώς προκλήθηκε δεν λέει. Θέλω να πιστεύω πως το να κρύβει η εταιρεία τα σημειώματα είναι για να δώσει άλλοθι στον εαυτό της».
Μάλιστα στο ερώτημα μας για τον Σταθμό η ΣΤΑΣΥ μας επισήμανε πως θα προχωρήσει σε «συντήρηση και αποκατάσταση των εξωτερικών, ξύλινων θυρών και της εξωτερικής όψης του σταθμού» ,ενώ ως προς το χρονοδιάγραμμα των εργασιών τόνισε ότι: «η ολοκλήρωση της μελέτης αναμένεται ως το τέλος του χρόνου και οι τεχνικές εργασίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2026».
Από το 2026 και βλέπουμε για τα ανακατασκευασμένα βαγόνια
Η γραμμή του Ηλεκτρικού που εξυπηρετεί 24 σταθμούς και εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες τη μέρα καθημερινά έχει καθυστερήσεις, ενώ στις ώρες αιχμής η κατάσταση για το επιβατικό κοινό είναι απελπιστική. Ακόμα αναμένονται οι 14 ανακαινισμένοι συρμοί 8ης παραλαβής του 1982 που η εταιρεία πολλάκις έχει διαφημίσει πως «έρχονται». Όπως μας απάντησε:
«Τον Δεκέμβριο του 2024, η ΣΤΑ.ΣΥ παρέλαβε από την ισπανική εταιρεία CAF SA το ανακαινισμένο, πρωτότυπο βαγόνι (καμπίνα οδηγού και επιβατών). Ο πρώτος, αναβαθμισμένος συρμός θα παραδοθεί στις αρχές του 2026 και θα ακολουθήσει η τμηματική παράδοση και των υπολοίπων 13 συρμών 8ης παραλαβής. Παράλληλα, προχωρά αυτήν την περίοδο η ανάταξη 8 συρμών, παροπλισμένων από το 2012, λόγω βλάβης του στατικού μετατροπέα. Οι τεχνικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί σε 1 συρμό, που επανακυκλοφόρησε, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν επισκευαστεί 2 ακόμη συρμοί και οι εργασίες θα συνεχιστούν και στους υπόλοιπους 5. Επιπρόσθετα, η ΣΤΑ.ΣΥ κατέθεσε αίτημα χρηματοδότησης για την πλήρη αναβάθμιση 10 επιπλέον συρμών 10 ης παραλαβής».
Πέραν του γεγονότος πως πουθενά δεν αναφέρεται η λέξη «αγορά» για να αντικατασταθούν οι συρμοί που έχουν ξεπεράσει τα 40 χρόνια λειτουργίας, τα κουκιά καθημερινά απλά δεν βγαίνουν στην Γραμμή 1. Όπως εξηγεί ο Π.Κοντογιάννης:
«Σε ώρες αιχμής χρειαζόμαστε ιδανικά 19-21 συρμούς. Καθημερινά έχουμε μόλις 14-15 συρμούς που δεν φτάνουν στις ώρες αιχμής. Όταν οι καθυστερήσεις στους σταθμούς είναι μεταξύ 7 και 10 λεπτών υπάρχουν 12 με 15 τρένα που εξυπηρετούν το κοινό. Παλαιοτέρα όταν οι χρόνοι ήταν μεταξύ 3-4 λεπτών την γραμμή εξυπηρετούσαν 21-23 συρμοί».















