Αίσθηση έχει προκαλέσει στον γαλλικό Τύπο η τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε 79 ανθρώπους στα ανοιχτά της Πύλου. Σχεδόν σύσσωμη είναι η καταδίκη της Ελλάδας για τις επαναπροωθήσεις, oι οποίες αναγκάζουν πρόσφυγες και μετανάστες να επιλέγουν διαφορετικές διαδρομές, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τη ζωή τους.
Η Monde κάνει λόγο για το χειρότερο ναυάγιο μεταναστών από το 2016, όταν η μεταναστευτική κρίση ήταν στο αποκορύφωμά της. Η γαλλική εφημερίδα υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, ενώ τονίζεται ότι το καράβι ήταν ακατάλληλο για να μεταφέρει ανθρώπους καθώς και η παντελής έλλειψη σωσιβίων. Το δρομολόγιο που ακολουθούσε το καράβι ήταν παρακινδυνευμένο καθώς η απόσταση που πρέπει να διανυθεί είναι η διπλάσια από ό,τι άλλες, ενώ η διαδρομή αυτή προτιμάται για να «παρακαμφθεί η Ελλάδα, καθώς οι μετανάστες θέλουν να αποφύγουν τη βία και τα pushbacks». Έτσι, οι μετανάστες επιλέγουν πιο επικίνδυνα ταξίδια. Η ΜΚΟ Alarm Phone αναφέρει ότι οι μετανάστες δεν είχαν νερό και φαγητό, ενώ παρατίθεται η δήλωση αξιωματούχου της Ακτοφυλακής που ισχυρίζεται ότι αφού οι μετανάστες αρνήθηκαν τη βοήθειά της, παρέμεινε κοντά σε περίπτωση που χρειαστούν βοήθεια.
Αξιωματούχος του ΟΗΕ επικρίνει την Ελλάδα, η οποία έχει την υποχρέωση να επέμβει αν ένα πλοίο κινδυνεύει. Μάλιστα, ανησυχία προκαλεί στον ΟΗΕ η πληροφορία ότι τα παραθαλάσσια κράτη «συνοδεύουν τα πλοιάρια εκτός της ζώνης διάσωσης στη θάλασσα», ενώ υπογραμμίζει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δίνονται φαγητό, νερό και καύσιμα ώστε οι μετανάστες «να πάνε αλλού». Yπάρχει επίσης η καταγγελία της ακτιβίστριας, Ναβάλ Σούφι, που αναφέρει ότι οι μετανάστες ζητούσαν βοήθεια, αφού τα τρόφιμα είχαν τελειώσει και ο οδηγός του πλοίου τους είχε εγκαταλείψει. Κάνει λόγο για πλοίο που προσέγγισε εκείνο των μεταναστών και τους έδεσε με σκοινιά, πετώντας παράλληλα μπουκάλια με νερό, προκαλώντας πανικό στους μετανάστες, οι οποίοι πίστευαν ότι η ταραχή θα αναποδογυρίσει το σκάφος τους.
Η Libération κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τίτλο αυτή την Πέμπτη: «Το νεκροταφείο τους», καταδικάζοντας την μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης, την οποία προτρέπει να ξαναμελετήσει.
⚫ Leur cimetière
Au moins 79 migrants sont morts en Méditerranée après le naufrage d’un chalutier au large de la Grèce. C’est la une de @Libe jeudi.
Lire : https://t.co/nj2k4mQp7h pic.twitter.com/UG5L8Wf2Yd
— Libération (@libe) June 14, 2023
Η Libération περιγράφει δραματικές σκηνές από τις διασώσεις, ενώ κάνει λόγο για μαρτυρίες που εκτιμούν ότι ο απολογισμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, το πλοίο εντοπίστηκε από την Frontex, αλλά οι μετανάστες «αρνήθηκαν οποιαδήποτε βοήθεια». Η Libération αναφέρει ότι το πλοίο μάλλον απέπλευσε από το Τομπρούκ, στη βορειοανατολική ακτή της Λιβύης, και πήγαινε προς Ιταλία. Το γαλλικό Μέσο αναφέρει ότι πλέον οι μετανάστες προτιμούν το μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι από τη Λιβύη στην Ιταλία για να περάσουν στην Ευρώπη, αφού αν επιχειρήσουν να κάνουν το ίδιο από την Τουρκία προς την Ελλάδα, θα έρθουν αντιμέτωποι με παράνομες επαναπροωθήσεις (pushbacks), θέμα που έχει απασχολήσει πολλές έρευνες σε πολλά Μέσα, μεταξύ των οποίων και η Libération.
Η δεξιά Le Figaro επικεντρώνεται στο γεγονός ότι μια θαλαμηγός πλούσιων Μεξικανών, αξίας άνω των 175 εκατομμυρίων δολαρίων, συνέβαλε στη διάσωση των μεταναστών.
Στην ηλεκτρονική έκδοση της Humanité, καταγγέλλονται επίσης οι πρακτικές της Ελλάδας που επικρίνεται για τη βίαιη απομάκρυνση πιθανών αιτούντων άσυλο, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.
Η παραδοσιακά αριστερή εφημερίδα, προς επίρρωση του παραπάνω ισχυρισμού, αναφέρει και το βίντεο που έφερε η έρευνα των New York Times στη δημοσιότητα, στο οποίο φαίνεται η ελληνική ακτοφυλακή να κουβαλά πρόσφυγες στα ανοιχτά και να τους παρατά εκεί. Κι η Humanité επικρίνει την Ελλάδα για τις βίαιες επαναπροωθήσεις που αναγκάζει τους μετανάστες να επιλέγουν πιο επικίνδυνες διαδρομές.