Μονεμβασιά: «Φαραωνική» κατασκευή τελεφερίκ

Μονεμβασιά: «Φαραωνική» κατασκευή τελεφερίκ

Η κατασκευή τελεφερίκ στον βράχο της Μονεμβασιάς –μοναδικό ιστορικό, αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό μνημείο– εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και δρομολογήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Μονεμβασιάς, προκαλώντας αρκετές αντιδράσεις.

Στόχος του έργου ήταν να καταστεί προσβάσιμη η Ανω Πόλη σε άτομα με αναπηρία, ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που το αίτημα της προσβασιμότητας χρησιμοποιείται προσχηματικά, καθώς το ίδιο συνέβη και με το αναβατήριο στην Ακρόπολη. Ο Σύλλογος Φίλων Μονεμβασιάς τόνιζε σε ανακοίνωση: «Η κατασκευή θα αλλάξει εντελώς τη φυσιογνωμία του αρχαιολογικού χώρου με ένα τεράστιο σύστημα από τσιμέντο, σίδερο και γυαλί. Η αυστηρή, λιτή βυζαντινή μορφή του βράχου και των δύο οικισμών του που διατηρήθηκε επί αιώνες θα αντικατασταθεί από μια φαιδρή βιομηχανική-τουριστική απομίμηση χιονοδρομικού κέντρου … δίπλα στη θάλασσα».

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είχε δώσει θετική γνωμοδότηση για να προχωρήσει το έργο, ωστόσο ο διαγωνισμός που προκηρύχτηκε τελικά ακυρώθηκε από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) καθώς θεωρήθηκε ότι παραβιάζει τη νομοθεσία που διέπει τους διαγωνισμούς ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων (!). Προχειρότητα ή οσμή σκανδάλου; Μένει να φανεί.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter