Μονεμβασιά: Προχωρούν οι εργασίες για τη δημιουργία Μουσείου «Γιάννη Ρίτσου» (Photo)

Μονεμβασιά: Προχωρούν οι εργασίες για τη δημιουργία Μουσείου «Γιάννη Ρίτσου» (Photo)

Εξελίσσονται οι προπαρασκευαστικές εργασίες για το έργο της δημιουργίας Δημοτικού Μουσείου «Γιάννη Ρίτσου», μέσω της αξιοποίησης της οικίας όπου έζησε και μεγαλούργησε ο σπουδαίος Λάκωνας ποιητής εντός της καστροπολιτείας της Μονεμβασιάς.

Στόχος ο μελλούμενος πολιτιστικός χώρος να καταστεί ένα σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες στο μεσαιωνικό μνημείο, λαμβάνοντας την «αύρα» του εμβληματικού ονόματος και της παρακαταθήκης τού «ποιητή της Ρωμιοσύνης», ο οποίος ήταν υποψήφιος για βραβείο Νόμπελ το 1971.

Το τελευταίο διάστημα διενεργείται ο καθαρισμός του οικοπέδου πίσω από την οικία του μεγάλου πνευματικού δημιουργού, προκειμένου στη συνέχεια να εκδοθεί από τον Δ. Μονεμβασίας οικοδομική άδεια για την κατασκευή νέου κτιρίου, το οποίο μαζί με το υφιστάμενο θα στεγάσει το δημοτικό μουσείο. Στο νέο οικοδόμημα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μονεμβασίας Σταύρο Χριστάκο, θα κατασκευαστούν βοηθητικοί χώροι του μουσείου.

Παράλληλα, στο στάδιο των υπογραφών βρίσκεται η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Μονεμβασίας και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνα για τη διενέργεια διαγωνισμού περί μελέτης και κατασκευής του μουσείου, με χρηματοδότηση 240.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Σημειώνεται πως το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου αγοράστηκε από τον Δήμο Μονεμβασίας, με δαπάνη 750.000 ευρώ από πιστώσεις του Δήμου Μονεμβασίας.

Στις 27 Μαΐου 2021 υπογράφηκε το συμβόλαιο αγοράς της οικίας του Γιάννη Ρίτσου από τον Δήμο Μονεμβασίας, ο οποίος απέκτησε την πλήρη κυριότητα από την κόρη του ποιητή, Έρη Ρίτσου. Το συνολικό τίμημα -ύψους 750.000 ευρώ- επρόκειτο να καταβληθεί μόνο από πόρους του δήμου, σε πέντε ετήσιες δόσεις των 150.000€.

Όπως είχε γνωστοποιήσει ο αντιδήμαρχος Σταύρος Χριστάκος, «η Έρη Ρίτσου, κόρη του ποιητή, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της -μετά την αγορά- προέβη στη δωρεά προς τον Δήμο Μονεμβασίας, όλων των επίπλων, πινάκων και φωτογραφιών που υπάρχουν στην οικία και τα οποία θα αποτελέσουν βασικά στοιχεία στο υπό δημιουργία μουσείο.

Τα έπιπλα είναι μεγάλης αξίας, καθώς είναι αντίκες που χρονολογούνται γύρω στο 1900, όπως και οι πίνακες ζωγραφικής που φέρουν τις υπογραφές πολύ γνωστών ζωγράφων. Για την υλοποίηση της δωρεάς, συντάχθηκε από την συμβολαιογράφο Μονεμβασίας Ροδάνθη Λάβου, συμβολαιογραφική πράξη παραχώρησης και αποδοχής της δωρεάς μεταξύ της Έρης Ρίτσου και του Δήμου Μονεμβασίας. Με την πράξη αυτή η Έρη Ρίτσου παραχωρεί δωρεάν προς τον Δ. Μονεμβασίας τα παρακάνω αντικείμενα για την δημιουργία μουσείου, ενώ αν για οποιαδήποτε λόγο στο μέλλον η λειτουργία του μουσείου διακοπεί, τα αντικείμενα θα της επιστραφούν».

Η οικογένεια Ρίτσου διέμενε αρχικά σε ένα σπίτι απέναντι από την εκκλησία της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας, αλλά με τη γέννηση του ποιητή, μετακόμισε στο σπίτι που βρίσκεται περίπου 150 μέτρα από την κεντρική πύλη της καστροπολιτείας, δίπλα στα τείχη.

Επειδή το σπίτι ήταν ιδιαίτερα μεγάλο για τα δεδομένα της εποχής, το ονόμασαν «το Χάνι της Γραβιάς», όπως έχει αποκαλύψει η αδελφή του Γ. Ρίτσου, Λούλα. Εκεί, ο Γιάννης Ρίτσος έμαθε τα πρώτα του γράμματα και δοκίμασε σε ηλικία 8 ετών να συνθέσει τους πρώτους του στίχους.

Στη Μονεμβασιά ο Ρίτσος θα επιστρέψει πλέον στα τέλη της δεκαετίας του ’70, όπου και θα γράψει τα πρώτα ποιήματα της συλλογής «Μονοβασιά» (1976). Την ίδια περίοδο το έργο του αναγνωρίζεται διεθνώς.

Σήμερα, έξω από το σπίτι, δεσπόζει η προτομή του μεγάλου Έλληνα ποιητή να αγναντεύει τη θάλασσα του Μυρτώου Πελάγους.

Πηγή: https://lakonikos.gr/

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter