Μόνη λύση η αντίδραση

Μόνη λύση η αντίδραση

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ την περασμένη Πέμπτη για την ελληνική οικονομία φωτογραφίζουν την τραγική κατάσταση που διαμορφώθηκε το β΄ τρίμηνο του έτους με το lockdown και δείχνουν πόσο δραματικά θα διαμορφωθούν κατά το γ΄ τρίμηνο, περίοδο κατά την οποία κατέρρευσε ο τουρισμός, ο οποίος παραδοσιακά έδινε ώθηση στην ανάπτυξη. 

Κατανάλωση αναιμική, αγορά… παγωμένη μέχρι κατάσταση κατάψυξης, επενδύσεις εν ανεπαρκεία, ανεργία στο κόκκινο, ξεπάγωμα πλειστηριασμών, φόβος για το αύριο και χαμήλωμα του πήχη για τις μόνιμες ελαφρύνσεις που είχε προεκλογικά υποσχεθεί η Νέα Δημοκρατία αποτελούν το σκηνικό της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας όπως διαμορφώνεται δεκατέσσερις μήνες μετά την άνοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξουσία. 

Με τους «σοφούς» της πλατείας Συντάγματος να έχουν βάλει την οικονομία σε ελεύθερη πτώση και να εθελοτυφλούν εκτιμώντας ανάπτυξη το 2021 αλλά την κοινωνία να μην αισθάνεται καθόλου καλά, το μεγάλο ερώτημα είναι αν μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση. 

Πολύ δύσκολα, απαντούν οι εκτιμώντες με καθαρό μυαλό το μέλλον οικονομολόγοι. Θα χρειαστεί ένα γενναίο πρόγραμμα με συνολική αλλαγή της λογικής της πολιτικής που ακολουθεί μέχρι σήμερα η κυβέρνηση. 

Χρειάζεται να δοθούν άμεσες ενισχύσεις στους εργαζόμενους και στις μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ζεστό χρήμα και όχι με δανεισμό που βαθαίνει το ιδιωτικό χρέος. Θέλει να κάνει αυτή την αλλαγή ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Οχι, είναι η απάντηση. Γιατί πορεύεται με την ακραία νεοφιλελεύθερη λογική «όποιος μπορέσει να επιβιώσει έχει καλώς, όποιος δεν μπορέσει να πεθάνει». Αυτή την πολιτική γνωρίζει, με αυτήν πολιτεύεται. 

Η μπάλα έχει περάσει πλέον στην πλευρά των πολιτών. 

Αν υπάρξει έγκαιρη αντίδραση, μπορεί κάτι να σωθεί. 

Αν όχι, τότε οι καταστάσεις που θα ζήσει η ελληνική κοινωνία θα είναι πρωτοφανείς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter