Μονή Πετράκη: Ο Μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος περιγράφει το συμβάν – «Στην αρχή νομίζαμε ότι μας έριχνε αγιασμό»

Μονή Πετράκη: Ο Μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος περιγράφει το συμβάν – «Στην αρχή νομίζαμε ότι μας έριχνε αγιασμό»

Για την πρωτοφανή επίθεση με βιτριόλι από ιερωμένο στην Μονή Πετράκη το απόγευμα της Τετάρτης, μίλησε ο Μητροπολίτης Άρτης, Καλλίνικος περιγράφοντας λεπτομερώς πώς συνέβη το περιστατικό που είχε ως αποτέλεσμα τόσο ο ίδιος όσο κι άλλα εννέα άτομα να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Ο  Μητροπολίτης Άρτης, Καλλίνικος βρισκόταν στην αίθουσα του Συνοδικού Δικαστηρίου κα βρέθηκε στο επίκεντρο της σοκαριστικής επίθεσης με καυστικό υγρό που εξαπέλυσε ο 37χρονος Θ.Β, στέλνοντας 10 άτομα στο νοσοκομείο.

Διαβάστε επίσης: Μονή Πετράκη: Επιμένει ο ιερέας ότι έπρεπε να τους εκδικηθεί – Χρήζει ψυχολογικής φροντίδας λέει ο δικηγόρος του

Όπως είπε το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ «καθόμασταν στη σειρά, στη μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων λόγω κορωνοϊού. Είχαμε φτιάξει μία σειρά με αποστάσεις μεταξύ μας. Ήταν μεγάλη η γραμμή από τη μία άκρη στην άλλη. Στα έδρανα από τη μια πλευρά ήταν ο δράστης με τους τρεις λαϊκούς συνηγόρους του».

Περιγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια τα γεγονότα σημείωσε πως κάποια στιγμή ο δράστης σηκώθηκε για να ακούσει την ετυμηγορία του δικαστηρίου. «Του είπαμε πως η αίτησή του δεν γίνεται δεκτή για τυπικούς λόγους, καθώς ήταν εκπρόθεσμη».

«Όταν το άκουσε, έκανε μία κίνηση στα πόδια του και έβγαλε ένα μπουκάλι καφέ γυάλινο. Στα δύο λίτρα ήταν, μπουκάλι με λαιμό. Το κράταγε με τα δύο χέρια και ράντιζε όλο το προεδρείο με κυκλικές κινήσεις. Φοράγαμε μάσκες, μόνο τα μάτια μας ήταν ακάλυπτα. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν αγιασμός. Όταν είδα όμως ότι το υγρό έγινε κόκκινο, κατάλαβα. Άρχισαν να με τσούζουν τα μάτια μου. Έβαλα τα χέρια για προφύλαξη και άρχισα να τρέχω. Έριξα νερό σε μια βρύση έξω», είπε ο μητροπολίτης Καλλίνικος.

Υπογράμμισε ότι δεν είχε σημαντικά τραύματα στο πρόσωπο καθώς είχε χρησιμοποιήσει τα χέρια του για προφύλαξη. Αμέσως μετά ο ίδιος μπήκε στο αυτοκίνητο και πήγε μόνος του με τον οδηγό του στον Ευαγγελισμό. Εκεί στα επείγοντα τον ανέλαβαν και τον ενημέρωσαν πως δεν έχει υποστεί κάποια ζημιά στα μάτια, παραπέμποντάς τον στον ΚΑΤ προκειμένου να κάνει περαιτέρω έλεγχο ένας χειρουργός.

Από την πρωτοφανή επίθεση τρεις Μητροπολίτες και ο γραμματέας του δικαστηρίου νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα και υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ άλλοι τέσσερις με ελαφρότερα εγκαύματα έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο.O Mητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος
ο οποίος είχε εγκαύματα στο μάτι του διέφυγε τον κίνδυνο ενώ στο σύνολό τους οι Μητροπολίτες αλλά και ο γραμματέας του δικαστηρίου δεν έχουν υποστεί δεν έχουν ανεπανόρθωτες βλάβες.

Τέως δικηγόρος ιερέα: Άρχισε να ραντίζει το βιτριόλι σαν αγιασμό

Στο μεταξύ, από την πλευρά του, ο Γιώργος Τζίγκας τέως δικηγόρος του δράστη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι o ιερέας απολογούνταν στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του της Ιεράς Συνόδου για κάποια αδικήματα, ποινικά και μη…

Ωστόσο, όπως είπε: «στα καλά καθούμενα (το έκανε) και ενώ είχαμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία μαζί του αυτό με εκπλήσσει. Κάποια στιγμή αμφισβήτησε ένα νομικό ζήτημα που είχε τεθεί από την έδρα, νόμιζε ότι η έδρα ήταν προκατειλημμένη, σηκώθηκε όρθιος,  και ευγενέστατα ζήτησε το λόγο, ρώτησε τον προεδρεύοντα αν η έδρα είναι μιλημένη από το μητροπολίτη Βεροίας, και εμείς εκπλαγήκαμε λέμε τώρα πού το πάει. Του απάντησε η έδρα προφανώς και όχι. Επανέλαβε το ερώτημα λίγο πιο έντονα, ‘αν σας έχει μιλήσει ο Βεροίας΄πάλι η έδρα απήντησε αρνητικά, και στα καλά καθούμενα τον βλέπεις να ανοίγει μια τσάντα και έβγαλε δυο μπουκάλια με καυστικό υγρό, δε μιλάμε για μπουκαλάκια μιλάμε για τουλάχιστον δίλιτρα, καταφέρθηκε εναντίον των μητροπολιτών, και άρχισε να τους ρίχνει το καυστικό υγρό και μετά το υγρό περιφερόταν παντού άρχισε να το ραντίζει σαν αγιασμό».

«Οι μητροπολίτες προσπάθησαν  να κρυφτούν, πέσανε κάτω, υπήρχαν πάρα πολλά αίματα στην αίθουσα. Στα πρώτα δευτερόλεπτα νόμιζα ότι έριχνε νερό, θεώρησα ότι απλά ήθελε να τους βρέξει και ήθελα να τον συγκρατήσω κι εγώ, μέχρι να καταλάβω τι γίνεται. Φωνάζαμε όλοι να σταματήσει, ήταν τόσο γρήγορο το συμβάν ο χρόνος που εκτυλίχθηκε», τόνισε.

Όπως υποστήριξε ο κ. Τζίγκας, «κατάλαβα ότι πρόκειται για καυστικό υγρό όταν ακούμπησε και το δικό μου χέρι. Δεν έχω κάποιο πρόβλημα. Μεταβήκαμε μετά στις τουαλέτες να πλυθούμε. Τους σώσανε τα ράσα τους και εμάς τους δικηγόρους τα κοστούμια μας επειδή ήταν μακριά ρούχα (…) φανταστείτε ότι το δικό μου κοστούμι καταστράφηκε ολοσχερώς  μόνο και μόνο από την επαφή». 

«Υπήρχε ένας αστυνομικός έξω από την αίθουσα και αναρωτιόμασταν όλοι οι δικηγόροι χαριτολογώντας ‘ο αστυνομικός τι δουλειά έχει εδώ;’ Δεν είμαστε σε ποινικό δικαστήριο. Άμεσα εισήλθε η αστυνομία και ήρθε ασθενοφόρο. Δεν προσπάθησε να διαφύγει τον είδα με χειροπέδες όταν εισερχόταν στο περιπολικό. Το είχε υπονοήσει όχι την ίδια μέρα, νωρίτερα ότι ο συγκεκριμένος μητροπολίτη θα μπορούσε να επηρεάσει την έδρα. Του είχαμε πει ότι δεν χρειάζεται να αγχώνεται θα μπορούσε να προσφύγει στο ΣτΕ το οποίο θα κρίνει αντικειμενικά…»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter