Μόνο με τις ψήφους της ΝΔ υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο – έκτρωμα για τις κυκλαδικές αρχαιότητες

Μόνο με τις ψήφους της ΝΔ υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο – έκτρωμα για τις κυκλαδικές αρχαιότητες

Οικτρά απομονωμένη βρέθηκε για ακόμη μια φορά η κυβερνητική πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας «επιστροφής αρχαιοτήτων» του Κυκλαδικού Πολιτισμού, το οποίο βαπτίζει προκλητικά «επαναπατρισμό» την εκχώρηση των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων σε ιδρύματα των ΗΠΑ.

Μάλιστα, σε ένα κρεσέντο θράσους, και καθώς κατά τη διάρκεια της συζήτησης βουλευτές της αντιπολίτευσης επέκριναν την κυβέρνηση και προσωπικά την υπουργό Πολιτισμού, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη προκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει να κινηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. «Μου κάνει ιδιαίτερα δυσάρεστη εντύπωση, όταν ένας γνήσιος αριστερός σαν τον κ. Φίλη, με τη δικιά του διαδρομή, μιλάει τόσο εύκολα για ύπαρξη ποινικών ευθυνών υπουργών της Ελληνικής Δημοκρατίας. Επειδή, όπως άκουσα, είναι διατεθειμένος να προχωρήσει, μεταξύ άλλων, σε ποινική μάχη εναντίον μου, θα τον παρακαλούσα να κάνει χρήση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και να ζητήσει να ξεκινήσει η διαδικασία στη Βουλή. Να καταθέσει πρόταση κατηγορίας και να εξετάσει η Βουλή αν πρέπει να μου ασκηθεί δίωξη για την επιστροφή των Κυκλαδικών αρχαιοτήτων», είπε η υπουργός Πολιτισμού.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ εξασφάλισε την επιστροφή του συνόλου της Συλλογής των 161 αρχαίων αντικειμένων του Κυκλαδικού Πολιτισμού. Ούτε ένα ούτε δύο. Αυτή είναι η πατριωτική στάση επιστροφής και επαναπατρισμού των πολιτιστικών αγαθών στα πλαίσια της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης. Το 2048, στα 25 χρόνια όλη η Συλλογή όλη επιστρέφει στην Ελλάδα και στις Κυκλάδες. Το 2048, αν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε ας αλλάξει τη συμφωνία», συμπλήρωσε στο ίδιο ύφος η κυρία Μενδώνη.

Από την ψηφοφορία αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ «για να μην νομιμοποιήσει, με τίποτα, μια διαδικασία που είναι παράνομη και επιφυλάσσεται για οτιδήποτε μπορεί να κάνει ώστε αυτή η συμφωνία να μην μπορέσει να εφαρμοστεί», όπως εξήγησε η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου που κατηγόρησε την υπουργό Πολιτισμού ότι δεν πρέπει να επιμείνει να σύρει τη Βουλή σε μια παράνομη, μια λεόντειο συμφωνία, η οποία είναι συμφωνία που εκχωρεί δικαιώματα του ελληνικού λαού και του ελληνικού δημοσίου.

Η ίδια μάλιστα διερωτήθηκε «Η διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς έκανε τη δουλειά της; Την ειδοποιήσατε ότι έπρεπε να κάνει τη δουλειά της; Σας καταθέσαμε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου, από τον Τύπο, έμαθαν γι’ αυτή τη συμφωνία».

Τέλος, ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος είπε ότι το κόμμα του δεν πήρε επαρκείς απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε στην υπουργό Πολιτισμού. Κατήγγειλε ότι γίνονται παρεκκλίσεις από τον αρχαιολογικό νόμο, παρατήρησε πως η διαδικασία για τη σύναψη της σύμβασης αυτής είναι ίσως να είναι προπομπός και για άλλες διεκδικήσεις αρχαιολογικών θησαυρών της Ελλάδας και επέμεινε ότι θα μπορούσαν να αναζητηθούν ευθύνες από τον κ. Στερν.

Διαβάστε επίσης:

Αντιδράσεις στο Twitter για τις 161 αρχαιότητες – «Κλεμμένα είναι»

Διαβάστε επίσης:

Κόντρα ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για το σκάνδαλο με τις κυκλαδικές αρχαιότητες – Αυτή είναι η λίστα με τα 161 εκθέματα

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Αποδεδειγμένα αρχαιοκάπηλος ο Στερν – Η Λίνα Μενδώνη δεν το γνωρίζει;

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Οι 161 κυκλαδικές αρχαιότητες να γυρίσουν στις Κυκλάδες»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter