Μόνος εναντίον όλων

Μόνος εναντίον όλων

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να περάσει στην ιστορία ως ο πρόεδρος που άνοιξε ταυτόχρονα τα περισσότερα μέτωπα, με αβέβαιο ωστόσο αποτέλεσμα. 

Η είδηση ότι ο ειδικός ανακριτής με καθήκοντα εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ διόρισε ένα παραπεμπτικό συμβούλιο ενόρκων μπορεί να μην εξέπληξε κανέναν, έπεσε, όμως, σαν βόμβα μεγατόνων στον Λευκό Οίκο, που παρακολουθεί μουδιασμένος τις αποκαλύψεις στην υπόθεση Τραμπ – Ρωσίας, ενώ προβληματίζεται από την κόντρα του προέδρου με τα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο.

Το συγκεκριμένο συμβούλιο, που συνήθως αποτελείται από 16 έως 23 πολίτες, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό δικαστικό εργαλείο. Επιτρέπει στους ανακριτές να εκδίδουν κλητεύσεις προκειμένου να υποχρεώσουν σημαντικούς μάρτυρες να καταθέσουν χωρίς την παρουσία δικηγόρου ενώπιον των ανακριτικών αρχών και των ενόρκων ή να παραδώσουν έγγραφα.

Η κίνηση-ματ του ειδικού ανακριτή έδωσε νέα τροπή στην έρευνα για τις σχέσεις του στενού κύκλου αλλά και του ίδιου του Αμερικανού προέδρου. Ο Ρόμπερτ Μιούλερ φαίνεται ότι πραγματοποιεί εκτεταμένη ποινική έρευνα και όχι απλώς αναζήτηση πληροφοριών γύρω από την υπόθεση. Εχει συγκεντρώσει 16 εισαγγελείς, από τους πλέον καταξιωμένους ερευνητές σε υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος, παραβιάσεων των κανόνων για τις προεκλογικές εκστρατείες και δωροδοκιών από το εξωτερικό.

Η ομάδα του Τραμπ απάντησε με επιθέσεις στους εισαγγελείς, αφήνοντας αιχμές για την αξιοπιστία τους και διαδίδοντας φήμες ότι είναι υποστηρικτές των Δημοκρατικών. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προειδοποιήσει τον Μιούλερ πως οποιαδήποτε ανάμειξη ή έρευνα για τις οικονομικές υποθέσεις του αποτελεί «κόκκινη γραμμή». Ταυτόχρονα ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει και την οργή των Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου. Το φιάσκο με την καταψήφιση των αλλαγών στο νομοσχέδιο Ομπάμα, που έφερε την υπογραφή τριών γερουσιαστών του κόμματος, πυροδότησε κόντρες και γκρίνιες. Πολλά από τα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων εμφανίζονται εξαιρετικά δυσαρεστημένα με τους χειρισμούς του Λευκού Οίκου. Αυτό τον μήνα θα επισκεφθούν τις εκλογικές περιφέρειές τους για τις καλοκαιρινές διακοπές και αισθάνονται εκτεθειμένοι έναντι των ψηφοφόρων τους. Δεν έχουν ένα πρώτο δείγμα γραφής, κάποιο νομοσχέδιο που θα αποτυπώνει την πολιτική που θα ακολουθήσουν. Η ανασφάλεια εντείνεται, ενώ υπάρχει φόβος για συγκρούσεις αναφορικά με τη «γραμμή» και τις προτεραιότητες του κόμματος από τον Σεπτέμβριο. Ο Ντόναλντ Τραμπ και κάποια συντηρητικά στελέχη επιμένουν ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια να αντικατασταθεί ο νόμος Ομπάμα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αντίθετα, πολλά ηγετικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η ατζέντα πρέπει να αλλάξει και να προχωρήσουν σε αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, η οποία είναι αναγκαία και μπορεί να αποτελέσει το πιο κρίσιμο κρας τεστ για τις προεδρικές ικανότητες του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει να ρίχνει λάδι στη φωτιά και δεν κατεβάζει τους τόνους με όσους διαφωνούν μαζί του εντός του κόμματος. Σε ανάρτησή του στο Twitter ειρωνεύτηκε και πάλι το Κογκρέσο, το οποίο κατηγόρησε για το νέο βαρομετρικό χαμηλό στις σχέσεις με τη Ρωσία. «Μπορείτε να ευχαριστήσετε το Κογκρέσο. Τους ίδιους ανθρώπους που δεν μπορούν να μας δώσουν ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Ενα ακόμη μέτωπο που προκαλεί χάος στην αμερικανική κυβέρνηση είναι οι εσωτερικές συγκρούσεις στον Λευκό Οίκο. Οι έριδες γύρω από την πρόσβαση στο Οβάλ γραφείο έχουν οδηγήσει σε αποκαλύψεις απόρρητων πληροφοριών και σε συνεχείς καρατομήσεις στελεχών. Αν και ο νέος επιτελάρχης Τζον Κέλι επιχειρεί να βάλει σε τάξη τον Λευκό Οίκο, οι παραφωνίες συνεχίζονται. Η διαρροή των προσωπικών τηλεφωνημάτων του Αμερικανού προέδρου με τους ομολόγους του σε Μεξικό (Πένια Νιέτο) και Αυστραλία (Μάλκολμ Τέρνμπουλ) αποτελεί διαλυτικό φαινόμενο μέσα στην κυβέρνηση. Οι κατ’ ιδίαν συζητήσεις μεταξύ ηγετών κρατούνται μυστικές, διότι διαφορετικά δεν μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά και να καλλιεργήσουν εμπιστοσύνη μεταξύ τους.

Στην πρώτη γραμμή η οικονομία

Τους επόμενους μήνες τα θέματα της οικονομίας θα επιστρέψουν πιεστικά για το Κογκρέσο αλλά και για τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό, ένα διαφαινόμενο αδιέξοδο για το ανώτατο όριο του χρέους και τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Politico», ο Λευκός Οίκος με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και τα ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν έχουν ήδη συμφωνήσει να αυξήσουν το όριο του χρέους χωρίς καμία προϋπόθεση.

Μια τέτοια εξέλιξη από το ερχόμενο φθινόπωρο απειλεί το κόμμα με σύρραξη. Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές έχουν προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε αύξηση του ορίου του χρέους θα πρέπει να συνοδεύεται από περικοπές δαπανών ή δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. Το ίδιο ζητούσαν και κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του Μπαράκ Ομπάμα, με μια σκληρή σύγκρουση το 2013 που οδήγησε σε «λουκέτο» των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter