Μωραΐτης: «Δύο χρόνια Αυγενάκης – Μητσοτάκης στον αθλητισμό, δύο χρόνια διάλυσης και αποσύνθεσης»

Μωραΐτης: «Δύο χρόνια Αυγενάκης – Μητσοτάκης στον αθλητισμό, δύο χρόνια διάλυσης και αποσύνθεσης»

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τις επιλογές της στον αθλητισμό έκανε ο τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ Θάνος Μωραϊτης. Τα βασικά σημεία, στα οποία επικεντρώθηκε ο Μωραϊτης μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4μ είναι τα εξής:

– Η περικοπή των «Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους» – που υλοποιούνται στη χώρα μας αδιάλειπτα από το 1981 – είναι μία ακόμη αντικοινωνική απόφαση της κυβέρνησης, στη λογική του περιορισμού των κοινωνικών αγαθών και του κοινωνικού κράτους και της διεύρυνσης των ανισοτήτων.

– Ο κ. Αυγενάκης αποφάσισε, εν μία νυκτί, τη διακοπή της οικονομικής συμμετοχής της ΓΓΑ στα Προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού, τα οποία και υλοποιούνται μέσω των Δήμων. Το κόστος για τη ΓΓΑ ήταν 1.300.000 και όχι 6,5 εκατ. που δηλώνει ο κ. Αυγενάκης.

– Αποκλείονται έτσι από την άθληση περισσότεροι από 120.000 συμπολίτες μας (τρίτης ηλικίας, γυναίκες, άτομα με αναπηρίες, Ρομά, παιδιά, κάτοικοι της περιφέρειας και των νησιών) και 1.300 γυμναστές οδηγούνται στην ανεργία.

– Τις τελευταίες μέρες, προσπαθώντας να αναδιπλωθεί, ο κ. Αυγενάκης, μας είπε ότι δήθεν τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους «δεν περικόπτονται ούτε καταργούνται», πετώντας όμως στην πραγματικότητα το μπαλάκι στους Δήμους, να τα υλοποιήσουν με δικούς τους πόρους. Είναι προφανές ότι οι μικροί δήμοι, με περιορισμένα οικονομικά, είναι εκείνοι που πλήττονται καίρια.

– Μάλιστα, την ημέρα που «ξεπροβόδιζε» την Παραολυμπιακή ομάδα για το Τόκυο και έβγαζε υποκριτικά λογύδρια για την υποστήριξη των αθλητών με αναπηρία, ο κ. Αυγενάκης αποφάσιζε την περικοπή των προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού, στα οποία συμμετέχουν και άτομα με αναπηρία. Η υποκρισία στο μεγαλείο της!

– Για να υποστηρίξει την άδικη αυτή απόφασή της η κυβέρνηση δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ως πρόφαση την πανδημία (τη στιγμή όμως που οι αθλητικές δραστηριότητες έχουν ανοίξει). Στην πραγματικότητα θέλει να δώσει χώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα που εκπροσωπεί και να εξωθήσει ανθρώπους – που πολλοί έχουν ανάγκη την άθληση στη ζωή τους – να στραφούν προς τον ιδιωτικό τομέα. Φυσικά ελάχιστοι από αυτούς μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά σε κάτι τέτοιο.

-Αν αληθινά ενδιαφερόταν για την ανασύνταξη των προγραμμάτων, θα είχε βάλει και τους Δήμους νωρίτερα στη συζήτηση. Αλλά η κίνηση αυτή, 15 μέρες πριν την έναρξή τους, υποδηλώνει άλλα πράγματα. Θέλει να βάλει τον ιδιωτικό τομέα σε έναν ευαίσθητο χώρο.

– Σήμερα, ο κ. Αυγενάκης φέρνει μια τροπολογία με 12 άρθρα, δηλαδή ένα μίνι νομοσχέδιο, για να κάνει αυτό που δεν έκανε πριν 3 μήνες, να εναρμονίσει την ελληνική νομοθεσία με τα διεθνή πρότυπα για το ντόπινγκ. Υπερασπίστηκε 12 άρθρα σε 3 λεπτά. Είναι ντροπή προς το ελληνικό κοινοβούλιο. Προχειρότητα, επιπολαιότητα, καμία σοβαρότητα.

– Επιβεβαιώνεται ότι το Μητρώο ήταν ένα εργαλείο του κ. Αυγενάκη, προκειμένου να παρέμβει στις εκλογές των αθλητικών ομοσπονδιών.

-Δύο χρόνια Αυγενάκης – Μητσοτάκης στον αθλητισμό, δύο χρόνια διάλυσης και αποσύνθεσης. Δυστυχώς, ο Υφυπουργός Αθλητισμού έχει αναλάβει το ρόλο του τροχονόμου συμφερόντων.

-Με την κυβέρνηση και τον κ. Αυγενάκη εκπροσωπούμε δύο κόσμους διαφορετικούς.

-Για την κυβέρνηση ο αθλητισμός είναι εμπόρευμα, όχι κοινωνικό αγαθό, συνδεδεμένο με την ποιότητα ζωής, τη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων.

-Στο επίκεντρο της ματιάς μας βρίσκεται ο άνθρωπος, ο αθλούμενος, ο αθλητής, το ερασιτεχνικό σωματείο.

-Είναι ευθύνη μας να τον υπερασπιστούμε. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι να βγάλουμε τον αθλητισμό από την ακαμψία και την καθήλωση και με τις παρεμβάσεις, τις θέσεις και τις προτάσεις μας να κάνουμε κατανοητό το δικό μας δρόμο: αθλητισμός για όλους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter