Μόρια: Τρίτος νεκρός στον καταυλισμό προσφύγων – «Οδύνη» από τους Γιατρούς του Κόσμου

Μόρια: Τρίτος νεκρός στον καταυλισμό προσφύγων – «Οδύνη» από τους Γιατρούς του Κόσμου

Το περασμένο Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, βρέθηκε νεκρός έξω από τη σκηνή του 45χρονος Σύρος, ενώ την περασμένη Τρίτη, 24 Ιανουαρίου, πέθανε άλλος ένας άνδρας, 22 ετών, από την Αίγυπτο.

Και στις δύο περιπτώσεις, η αρχική ιατροδικαστική εξέταση δεν μπόρεσε να εξακριβώσει τα ακριβή αίτια των θανάτων των δύο ανδρών και ζητήθηκε περαιτέρω ιστολογική και τοξικολογική εξέταση, για να διερευνηθεί η πιθανότητα ο θάνατος να επήλθε από αναθυμιάσεις ή εισπνοή άλλων αερίων.

Στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου έχει σημάνει συναγερμός, προκειμένου να εξακριβωθεί η αιτία που οδήγησε τρεις ανθρώπους στον θάνατο, μέσα σε μία εβδομάδα.

Σε άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας ανακοίνωσε πως διακομίσθηκε στο νοσοκομείο ένας ακόμη πρόσφυγας που βρίσκεται εκτός κινδύνου. Ο υπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι τα αίτια του θανάτου παραμένουν αδιευκρίνιστα, καθώς εκκρεμούν οι ιατροδικαστικές εξετάσεις, οι οποίες συνήθως χρειάζονται μία εβδομάδα ώστε να ολοκληρωθούν. Πάντως, κατά τον κ. Μουζάλα, ο υπερπληθυσμός στο κέντρο της Μόριας φέρει μερίδιο ευθύνης, αν και δεν αποτελεί την αιτία των θανάτων. Κατά την ολοκλήρωση της ιατροδικαστικής εξέτασης, αναμένεται να γίνει και καταμερισμός ευθυνών.

Επισημαίνεται ότι εκκρεμεί το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης και για τους προηγούμενους δύο θανάτους των προσφύγων.

Τη βαθιά τους οδύνη για το νέο θάνατο, τον τρίτο κατά σειρά μέσα σε μία εβδομάδα, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, εκφράζουν οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, με ανακοίνωσή τους.

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα από τους αδιευκρίνιστους θανάτους δύο ατόμων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο, ακόμα ένας δεκαοκτάχρονος, βρέθηκε σήμερα νεκρός, ενώ άλλος ένας διακομίστηκε στο νοσοκομείο, αναφέρουν οι Γιατροί του Κόσμου.

Προσθέτουν δε, ότι μολονότι τα ακριβή αιτία των θανάτων παραμένουν μέχρι στιγμής, επισήμως, άγνωστα, εικάζεται ότι οφείλονται σε αναθυμιάσεις από θερμάστρα ή κάποιο άλλο αυτοσχέδιο μέσο θέρμανσης.

«Ως η οργάνωση, που έχει αναλάβει την παροχή πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας εντός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, οι Γιατροί του Κόσμου είχαν από πολύ νωρίς δημόσια επισημάνει τους σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή και την υγεία, όσων παραμένουν στο Κέντρο της Μόριας εξαιτίας των άσχημων συνθηκών διαβίωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζουν επίσης στην ανακοίνωση, την πάγια θέση τους, ότι «η διαβίωση ανθρώπων σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες είναι μείζον ζήτημα, το οποίο τοποθετείται πέρα και πάνω από οποιαδήποτε ανάγκη για απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter