Μόρια ώρα…μηδέν

Μόρια ώρα…μηδέν

Οι πρόσφυγες και μετανάστες που έφυγαν από τον τόπο τους, πολλοί λόγω πολέμου, βιώνουν ξανά εικόνες πολέμου σε ένα βομβαρδισμένο τοπίο, τη Μόρια.

Ξημερώματα Τετάρτης ξεκινάει μία ανεξέλεγκτη φωτιά στη δομή προσφύγων στη Μόρια. Ολοκληρωτικά το camp και όλα τα containers έχουν καταστραφεί. Πάνω από δώδεκα χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές τρέχουν για να σωθούν. Εικόνες απόγνωσης, θυμού, απελπισίας. Μόνο αποκαΐδια, δεν έχουν καμία πρόσβαση πλέον ούτε για τις βασικές τους ανάγκες, νερό, τουαλέτα, φαγητό, τίποτα. Το νησί έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους επόμενους τέσσερεις μήνες και φανταστείτε δεν έχει έρθει ακόμα ο χειμώνας. Αυτοί οι άνθρωποι πού θα μείνουν, πώς θα τρέφονται, πώς θα ζήσουν γενικά; Εάν είναι φορείς κορονοϊού, πώς θα αποφευχθεί ο κίνδυνος να εξαπλωθεί και αλλού;

Ξεκινάμε πάλι από το μηδέν με πολύ χειρότερες και επικίνδυνες συνθήκες πλέον. Ακούτε κ. Μητσοτάκη; Απλά να σας ξαναθυμίσουμε το σχέδιο που είχατε ανακοινώσει μόλις τον περασμένο Νοέμβριο: μεταφορά 20.000 μεταναστών από τη νησιά στην ενδοχώρα μέχρι τις αρχές του 2020. Μάλλον το έφαγε η μαρμάγκα αυτό το σχέδιο.

Η ΝΔ προεκλογικά έλεγε ότι θα κλείσει τη δομή της Μόριας. Όμως, όταν ήρθε στα πράγματα έλεγε στους πολίτες ότι θα δώσει λύσεις στο πρόβλημα. Παρέλαβε μια δομή με 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες και σε σύντομο διάστημα η Μόρια φιλοξενούσε μέχρι και 23.000 ανθρώπους ενώ μετά τη πυρκαγιά υπάρχουν στο δρόμο 13.000 άτομα. Δηλαδή τέσσερις φορές πάνω απ’ όσους μπορεί να αντέξει η δομή. Η υπόσχεση για κλείσιμο της Μόριας δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, που λέει και το τραγούδι.

Μάλιστα έχουμε γίνει και διεθνώς ρεζίλι με την εφημερίδα Guardian να μας τα λέει κομψά σε απάντηση των «διθυράμβων», που μιλούσε η ελληνική κυβέρνηση για το επιχειρησιακό σχέδιο της για το μεταναστευτικό που απεδείχθη ότι δεν είχε, διαφορετικά δεν θα καταργούσε το Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής για να το επαναφέρει άρον – άρον!

Σύμφωνα με τη Guardian για τη Μόρια, «η δομή φιλοξενεί πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερο αριθμό απ’ την χωρητικότητά της και συχνά έχει ασκηθεί κριτική από ανθρωπιστικές οργανώσεις για τις κακές συνθήκες διαβίωσης».

Το τραγικό είναι ότι 35 άτομα από την δομή βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και θα έπρεπε να τεθούν σε απομόνωση μαζί με τις οικογένειες τους ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση επαφών. Τώρα μπουλούκια τρέχουν ο ένας δίπλα στον άλλον. Ούτε κορονοϊό μπορούν να σκεφτούν, ούτε τίποτα, παρά μόνο τη σωτηρία τους.

Δυστυχώς με την αρχή των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, θα έπρεπε η κυβέρνηση να είχε προβλέψει την εκκένωση μεγάλου τμήματος της Μόριας ώστε να μην έχουμε τα αποτελέσματα αυτά, αλλά αγρόν ηγόραζε. Αλήθεια, το σχέδιο που είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση και διεθνώς μάλιστα ότι θα το συνέχιζε για την αποσυμφόρηση στο ηπειρωτικό τμήμα τι έγινε, ξεχάστηκε, παχιά λόγια ήταν για άλλη μία φορά;

Θυμάστε την ΠτΔ κ. Σακελαροπούλου που πήγε στη Μόρια μαζί με τον κ. Μηταράκη στις 20 Αυγούστου, μετά βαΐων και κλάδων, για να εγκαινιάσει ένα κέντρο υγείας σε χώρο που νοικιάστηκε και εξοπλίστηκε με χρήματα της ολλανδικής κυβέρνησης; Θα θυμάστε βέβαια και τις αντιδράσεις του «γαλάζιου» Περιφερειάρχη κ. Κωνσταντίνου Μουτζούρη, ο οποίος θεώρησε ότι τέτοιες επισκέψεις στο ανώτατο επίπεδο συμβάλουν στη παγίωση της παραμονής του στρατοπέδου του ΚΥΤ της Μόριας στη θέση του ενώ η πολιτεία θα έπρεπε ήδη να έχει φροντίσει για την απομάκρυνσή του! Αυτά δεν τα λέει η αντιπολίτευση, αυτά τα λέει ο δικός τους άνθρωπος, ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης!

Η συγκεκριμένη δομή με την εγκατάσταση έτοιμων οικίσκων δημιουργήθηκε σε ελάχιστες εβδομάδες, αλλά τελικά κατέληξε σε μονάδα-φάντασμα, αφού δεν πήραν ούτε προσωπικό για να λειτουργήσει, ούτε καν ενίσχυσαν το νοσοκομείο της Λέσβου που δέχεται μεγάλη πίεση από τα κρούσματα κορωνοϊού. Άλλο ένα επικοινωνιακό τρικάκι της κυβέρνησης Μητσοτάκη που εκεί πάντα παίρνει «άριστα».

Κατά τα άλλα είμαι περήφανη και νιώθω ασφαλής με τα επιτεύγματα της κυβέρνησής μας.

Ο Ερντογάν μας απειλεί, το Oruc Reis αλωνίζει, η Αγιά Σοφιά έγινε τζαμί, τα κρούσματα στη χώρα μου αυξάνονται και πληθύνονται, έχουν σταματήσει οι έλεγχοι για τον Covid λόγω ελλείψεως αντιδραστηρίων, μας χλευάζει η διεθνής κοινότητα, τα σχολεία ετοιμάζονται να ανοίξουν με τον μεγαλύτερο αριθμό μαθητών ανά τάξη σε όλη την Ευρώπη ενώ η ύφεση 15,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 δημιούργησε νέο πανελλήνιο ρεκόρ και έβαλε πλώρη για τη κατάκτηση του πρωταθλήματος. Τι άλλο να ζητήσω ως πολίτης, ώστε να μην θεωρηθώ και αχάριστη; Και εις άλλα με υγεία!

Η Ελένη Αυλωνίτου είναι πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter