Μόσιαλος: Αλλάζουν τα δεδομένα για τους εμβολιασμένους με τη μετάλλαξη Δέλτα

Μόσιαλος: Αλλάζουν τα δεδομένα για τους εμβολιασμένους με τη μετάλλαξη Δέλτα

Τα ευρήματα νέας έρευνας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σχολιάζει μια μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

Η συγκεκριμένη έρευνα επικεντρώθηκε στην προστασία που παρέχουν τα κυριότερα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στη Βρετανία (Pfizer και AstraZeneca), εν μέσω κυριαρχίας της μετάλλαξης Δέλτα.

«Όσοι κόλλησαν την παραλλαγή Delta μετά από 2 δόσεις εμβολίου, είχαν στις υψηλότερες μετρήσεις παρόμοια επίπεδα ιικού φορτίου με τους μη εμβολιασμένους (ενώ με την παραλλαγή Alpha, τα υψηλότερα επίπεδα ιικού φορτίου σε εκείνους που μολύνθηκαν μετά τον εμβολιασμό ήταν πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τους ανεμβολίαστους)», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Η. Μόσιαλος.

Αναφέρει αναλυτικά στην ανάρτησή του:

«Έδειξε κάτι καινούριο η νέα αγγλική μελέτη για την παραλλαγή Delta;

Μιλώντας για τα εμβόλια, αναφέρομαι συχνά στον βασικό ρόλο των εμβολίων, που είναι η αποτροπή της σοβαρής ασθένειας και των νοσηλειών. Γνωρίζουμε ότι η Delta άλλαξε τα δεδομένα τόσο στη μετάδοση όσο και στην προστασία των εμβολιασμένων.

Ενώ η αποτροπή σοβαρής νόσου ήταν σχεδόν 100% όσο αντιμετωπίζαμε την παραλλαγή Alpha, γνωρίζουμε πως αυτά τα ποσοστά έπεσαν έναντι στην παραλλαγή Delta.

Επίσης, εδώ και αρκετές εβδομάδες γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά όσον αφορά στην αποτροπή της ήπιας λοίμωξης παρά τους εμβολιασμούς, και υπάρχει ένα ποσοστό που μπορεί να κολλήσει τον ιό (οι γνωστές και ως breakthrough λοιμώξεις).

Αν κάνω μια μικρή περίληψη, η πρόσφατη, καλά οργανωμένη αγγλική μελέτη μας έδωσε τα εξής αποτελέσματα που προκύπτουν από ανάλυση ενός μεγάλου πληθυσμιακού δείγματος και έδειξε πως:

2 δόσεις εμβολίου είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από την παραλλαγή Delta.

2 δόσεις οποιουδήποτε εμβολίου εξακολουθούν να παρέχουν τουλάχιστον το ίδιο επίπεδο προστασίας με τη μόλυνση από τον κορονοϊό.

τα άτομα που είχαν εμβολιαστεί αφού είχαν ήδη μολυνθεί από τον COVID-19 είχαν ακόμη μεγαλύτερη προστασία από τα εμβολιασμένα άτομα που δεν είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό στο παρελθόν.

Όσοι κόλλησαν την παραλλαγή Delta μετά από 2 δόσεις εμβολίου, είχαν στις υψηλότερες μετρήσεις παρόμοια επίπεδα ιικού φορτίου με τους μη εμβολιασμένους (ενώ με την παραλλαγή Alpha, τα υψηλότερα επίπεδα ιικού φορτίου σε εκείνους που μολύνθηκαν μετά τον εμβολιασμό ήταν πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τους ανεμβολίαστους).

Τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και AstraZeneca εξακολουθούν να προσφέρουν ισχυρή προστασία από νέες λοιμώξεις, αλλά η αποτελεσματικότητα μειώθηκε σε σύγκριση με την Alpha παραλλαγή.

2 δόσεις Pfizer-BioNTech έχουν μεγαλύτερη αρχική αποτελεσματικότητα έναντι νέων λοιμώξεων.

Η προστασία πέφτει λίγο, με την πάροδο του χρόνου από τη δεύτερη δόση, και ανά τύπο εμβολίου. Αρχικά έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα το εμβόλιο της Pfizer από της AZ. Έτσι στη συνέχεια η αποτελεσματικότητα των δύο εμβολίων συγκλίνει.

Ο χρόνος μεταξύ των δόσεων δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα στην πρόληψη νέων λοιμώξεων, αλλά οι νεότεροι άνθρωποι έχουν ακόμη μεγαλύτερη προστασία από τον εμβολιασμό από τους ηλικιωμένους. Όμως αυτή η μελέτη δεν μας δίνει νέα στοιχεία για την αποτροπή σοβαρής ασθένειας και νοσηλειών. Τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα και επιβεβαίωσαν αυτά που γνωρίζαμε.

Άλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι υπάρχει αποτροπή της σοβαρής ασθένειας μετά τον εμβολιασμό, και πως υπάρχει μείωση της αποτελεσματικότητας σε σχέση με την παραλλαγή Alpha. Αλλά οι βασικές μας απορίες παραμένουν, και αυτά είναι τα ουσιαστικά ερωτήματα που περιμένουμε να απαντηθούν.

Δηλαδή σε αυτή τη μελέτη,

Δεν είπαν κάτι καινούργιο για την κλινική εικόνα της λοίμωξης, της επαναλοίμωξης ή της λοίμωξης μετά τον εμβολιασμό

Δεν είπαν τίποτα καινούργιο για την πιθανότητα σοβαρής ασθένειας μετά από λοίμωξη με τη Delta παραλλαγή.

Επιβεβαίωσαν αυτό που ξέραμε για τις breakthrough λοιμώξεις

Όμως τι γίνεται με την πιθανότητα να νοσήσουμε σοβαρά με τη Delta μετά τον εμβολιασμό, και τι γίνεται με τις μετρήσεις για την κυτταρική ανοσία που το γνωρίζουμε πως υπάρχει;

Αυτή η μελέτη δεν απαντά αυτά τα ερωτήματα. Άρα ναι, είναι μια εξαιρετικά οργανωμένη μελέτη με μεγάλο πληθυσμιακό δείγμα. Αλλά πλέον χρειαζόμαστε αντίστοιχες μεγάλες μελέτες που όμως να απαντούν αυτά τα ουσιαστικά ερωτήματα που έθεσα.

Θεωρώ πως σε αυτά τα πιο κλινικά και εργαστηριακά ερωτήματα θα απαντηθούν με νέες δημοσιεύσεις. Όμως ας κρατήσουμε μια τελευταία σημείωση εδώ. Η μελέτη έδειξε πως όσοι κόλλησαν την παραλλαγή Delta μετά από 2 δόσεις εμβολίου, ανέπτυξαν πολύ υψηλό φορτίο και παρόμοιο με τους μη εμβολιασμένους, ασχέτως εάν δεν νόσησαν σοβαρά.

Μπορεί αυτά τα επίπεδα να είναι υψηλά σε λίγους από αυτούς που κόλλησαν ή για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα. Έχουν όμως θεωρητικά την δυνατότητα να μεταδώσουν τον ιό.

Τι εννοώ; Δεν ξέρουμε εάν θα συμβεί, αλλά υπάρχει η δυνατότητα. Επειδή δεν γνωρίζουμε ακόμη ούτε πόσο εύκολα ούτε σε τι ποσοστά μπορεί να μεταδοθεί η παραλλαγή Delta μετά τον εμβολιασμό, ας προσέχουμε και να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες σε όλους τους κλειστούς χώρους».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter