Μόσιαλος για την υποχρεωτικότητα: Μέτρο που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχαν ακολουθηθεί άλλα (Video)

Μόσιαλος για την υποχρεωτικότητα: Μέτρο που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχαν ακολουθηθεί άλλα (Video)

Θετικά μέτρα πριν από το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, προέκρινε ο Ηλίας Μόσιαλος, με αφορμή την ανακοίνωση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης και το πρόστιμο 100 ευρώ για όσα άτομα άνω των 60 ετών δεν εμβολιαστούν με την πρώτη δόση.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, υποστήριξε πως ναι μεν ήταν αναπόφευκτο, αλλά όπως είπε: «Είναι ένα μέτρο που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχαν ακολουθηθεί άλλα και αν η κοινωνία μας ήταν μια κοινωνία συναινετική, το πολιτικό σύστημα ήταν διαφορετικό από αυτό που έχουμε, δηλαδή μιλούσαν οι πολιτικοί μεταξύ τους και υπήρχε μια συνεννόηση. Εγώ θα επιθυμούσα μεγαλύτερη μίξη προς τα θετικά μέτρα, τα οποία θα έπρεπε να είχαν ληφθεί 2-3 μήνες πριν κι αν είχαν αποτύχει, να πηγαίναμε στα αρνητικά μέτρα».

Όσον αφορά τα μέτρα, υπογράμμισε πως είναι σωστό να υπάρξει μία μίξη θετικών αλλά και αρνητικών μέτρων και συνέχισε λέγοντας: «Τα θετικά μέτρα είναι ότι στους νέους, στους 18-25 ετών, μπήκε το voucher. Και υπάρχουν τα αρνητικά, δηλαδή η δυσκολία στην πρόσβαση σε χώρους, δηλαδή αν δεν έχεις εμβολιαστεί δεν μπορείς να μπεις στα καταστήματα κλπ. Το τέταρτο είναι η σταθερότητα των μηνυμάτων. Δε λες για 2-3 μήνες ότι είναι αντισυνταγματικό να κάνω την υποχρεωτικότητα, δε θα πάρω κανένα μέτρο και ξαφνικά αρχίζουν τα μέτρα να έρχονται το ένα μετά το άλλο. Η σταθερότητα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και στην ψυχολογία των πολιτών».

Όπως είπε, σε περίπτωση που δεν λειτουργήσουν τα θετικά μέτρα, όπως για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων συνταξιούχων στη φαρμακευτική δαπάνη, τότε πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε έμμεση υποχρεωτικότητα.

«Έχουν φορτωθεί οι ΜΕΘ»

Σε αυτό το μήκος κύματος, σημείωσε πως είναι επιτακτική ανάγκη ο εμβολιασμός, ώστε να μη μπουν μεγάλα διλήμματα και να πρέπει να γίνει επιλογή ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. «Έχουν φορτωθεί οι ΜΕΘ, έχει μπει ο Δεκέμβριος. Αν γεμίσουν οι ΜΕΘ και έχουμε 1.000 άτομα στις ΜΕΘ και δεν έχουμε άλλες δυνατότητες νοσηλείας, το δίλημμα το οποίο θα μπει στην ιατρική κοινότητα και θα είναι δυσβάσταχτο είναι το εξής: Θέλει πρόσβαση σε κρεβάτι ένας 75χρονος ανεμβολίαστος κι ένας 40αρης ανοσοκατεσταλμένος που έχει κάνει και τις δύο δόσεις, αλλά δεν τον έχει πιάσει το εμβόλιο. Θα πάμε αναγκαστικά στην επιλογή ασθενών, όπως έγινε στο Μπέργκαμο της Ιταλίας και στην Αγγλία στο πρώτο κύμα. Αν δεν γίνει ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων, τα ηθικά διλήμματα θα είναι ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

Μετάλλαξη Όμικρον: Τέσσερα ερωτήματα

Για τη μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι υπάρχει ένας λογικός βαθμός ανησυχίας και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να απαντηθούν 4 ερωτήματα. «Το πρώτο είναι αν είναι πιο μολυσματικό το νέο στέλεχος. Το δεύτερο αν είναι πιο επικίνδυνο. Το τρίτο είναι τι κάνουμε με τα εμβόλια και το τέταρτο είναι αν πιάνουν τη νέα παραλλαγή τα φάρμακα», ανέφερε.

Επίσης, τόνισε ότι παραμένει άγνωστο αν είναι πιο μολυσματικός ο ιός ή αν μεταδίδεται πιο εύκολα επειδή έχει γίνει πιο μολυσματικός λόγω των πολλών μεταλλάξεων ή δεν τον πιάνουν τα εμβόλια και για αυτό το λόγο κολλάνε και οι εμβολιασμένοι.

«Παράλληλα, υπάρχει μια σύγχυση για το αν το πιάνουν τα εμβόλια. Είδαμε τον επικεφαλής της Moderna να λέει ότι μάλλον δε θα δουλέψουν τα εμβόλια, βγαίνει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και λέει ότι μάλλον θα δουλεύουν, ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι έχει ενδείξεις ότι δουλεύουν τα εμβόλια, θα ξέρουμε όμως σε δύο εβδομάδες από πειραματικές εργασίες αν όντως δουλεύουν τα εμβόλια», πρόσθεσε.

Θα πρέπει, όπως εξήγησε, οι πειραματικές εργασίες να συνδυαστούν με βάση τα κλινικά χαρακτηριστικά όσων νοσηλεύονται και την έκβαση της νοσηλείας ενώ υποστήριξε πως ο ίδιος πιστεύει ότι τα εμβόλια θα δουλεύουν. «Το θέμα είναι πόσο θα χάσουμε σε σχέση με την αποτελεσματικότητα. Αν η απώλεια είναι έως 5%, δε θα έχουμε πρόβλημα, γιατί οι εταιρείες είπαν ότι θα τα ανανεώσουν». 

Όσον αφορά τα αντιικά φάρμακα, είπε πως είναι πιθανό να είναι αποτελεσματικά γιατί στοχεύουν μέρος του ιού που δεν έχει μεταλλαχθεί. Αντίθετα, τα μονοκλωνικά αντισώματα, θα χάσουν από την αποτελεσματικότητα τους, αν χάσουν και τα εμβόλια.

Τέλος, διατύπωση ξανά την άποψη δε ότι η μόνη λύση είναι το εμβόλιο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τους ανοσοκατεσταλμένους να χρειαστούν και τέταρτη δόση.  «Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν εδώ και τώρα. Όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις να κάνουν και την τρίτη, και πρώτα και κύρια όσοι ανήκουν  σε ευάλωτες ομάδες. Ειδικά δε στις ευάλωτες ομάδες είναι πιθανόν να γίνει και τέταρτη δόση σύντομα, ειδικά σε ανοσοκατεσταλμένους. Ήδη σε Αγγλία, Ισραήλ και ΗΠΑ έχουν ανοίξει αυτή τη συζήτηση», κατέληξε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter