Μόσιαλος: Kατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού άνω των 60- Υπέρ του φαρμάκου

Μόσιαλος: Kατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού άνω των 60- Υπέρ του φαρμάκου

Αντίθετος με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών τάχθηκε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος επισήμανε ότι πρόκειται για ένα αντίστροφα προοδευτικό μέτρο και όχι θετικό, ώστε να δίνει κίνητρα πολύ νωρίτερα χρονικά, προτού οδηγηθεί σε αδιέξοδο η κατάσταση.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Μετά την εξαντλητική ενημέρωση, δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν έχει ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για τα οφέλη των εμβολίων, δόθηκαν θετικά μέτρα στους νέους, των 18-25, το voucher των 150 ευρώ. Θα μπορούσε τον Ιούνιο- Ιούλιο να έχει δοθεί ένα κίνητρο στους συνταξιούχους με μείωση της συμμετοχής για το φάρμακο, που είναι πολύ μεγάλη και δυσβάστακτη. Η σύνταξη των 400-500 ευρώ μειώνεται πάρα πολύ, γιατί όλοι παίρνουν φάρμακα σ’ αυτήν την ηλικία. Τώρα φθάσαμε σε αδιέξοδο. Είμαστε ένα μήνα πριν από το τέλος της χρονιάς, με τα νοσοκομεία να πιέζονται πάρα πολύ, με τη Β. Ελλάδα να μην αντέχει, οι γιατροί να είναι στα όριά τους. Τι θα κάνουν οι γιατροί σ’ έναν μήνα; όταν θα έχουν να αποφασίσουν μεταξύ ενός 70άρη που δεν έχει κάνει το εμβόλιο και ενός 45χρονου που έχει κάνει το εμβόλιο αλλά είναι ανοσοκατασταλμένος και δεν τον έχει πιάσει το εμβόλιο. Ποιος θα μπει στη ΜΕΘ όταν βρεθούν μπροστά στο δίλημμα; Γιατί αυτά τα διλήμματα είναι πραγματικά. Δεν είναι ότι δεν τα είδαμε στην Ευρώπη. Τα είδαν οι Άγγλοι, οι Ιταλοί, οι Γερμανοί γιατροί, στο παρελθόν εμείς δεν τα είδαμε ακόμη».

«Επομένως, θα προτιμούσα να έχει γίνει κάτι άλλο, με διαφορετική εισαγωγή των μέτρων και των θετικών κινήτρων, τώρα όμως μπροστά στο αδιέξοδο και μπροστά στα διλήμματα του τι σημαίνει αυτό ή στο στο να κλείσεις πάλι την οικονομία και να γίνει ένα lockdown, το τι σημαίνει να έχεις εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, επειδή δεν θέλουν κάποιοι να εμβολιαστούν. Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα».

Επιπλέον τόνισε την ανάγκη να διενεργούνται διαρκώς τεστ, ενώ σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην μετάλλαξη Όμικρον, τοποθετήθηκε ως εξής:

«Η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι πολύ περισσότερο μολυσματική από τον αρχικό στέλεχος που βρέθηκε στην Κίνα. Οι γιατροί στη νότια Αφρική είπαν ότι τα περιστατικά που έχουν δει είναι ήπια περιστατικά μολύνσεων και αφορούν τους κάτω των 40 ετών. Η πλειονότητα άνω των 40 στην Αφρική έχουν κάνει το εμβόλιο. Οι απόψεις είναι αντικρουόμενες. Σε δύο εβδομάδες θα έχουμε τα πειραματικά δεδομένα, αλλά και τα κλινικά δεδομένα. Το τέταρτο ερώτημα είναι αν πιάνουν τα φάρμακα. Το πιο πιθανό είναι να μην πιάνουν τα μονοκλωνικά αν δεν πιάνουν τα εμβόλια. Το χάπι της Pfizer της Merk θα πιάνει γιατί στοχεύει σε άλλο μέρος του ιού. Όχι αυτό που έχει μεταλλαχθεί. Το χάπι όμως δεν θα το έχουμε μέχρι τον Ιούνιο. Το χάπι θα είναι μια λύση και για την μετάλλαξη Όμικρον και για άλλες παραλλαγές που ενδεχομένως να εμφανιστούν».

Σε σχέση με το χάπι ενάντια στον ιό πάντως, υπογράμμισε ότι θα είναι δραστικό, δεδομένου ότι στοχεύει μέρος του ιού που δεν έχει μεταλλαχθεί. Το ζήτημα είναι ότι, όπως προέβλεψε ο καθηγητής, πριν τον Ιούνιο, δεν θα είναι διαθέσιμο.

Παρακολουθήστε όσα δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του AND1 ο Ηλίας Μόσιαλος:

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter