Μόσιαλος: Το εμβόλιο της Johnson & Johnson παρέχει 100% προστασία από νοσηλεία μέσα σε 28 ημέρες

Μόσιαλος: Το εμβόλιο της Johnson & Johnson παρέχει 100% προστασία από νοσηλεία μέσα σε 28 ημέρες

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson παρέχει 100% προστασία από νοσηλεία για Covid-19 και δεν επηρεάζεται από τη βραζιλιάνικη παραλλαγή του κορονοϊού, όπως δείχνει η ανάλυση των αρχικών στοιχείων 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, όσον αφορά τα ποσοστά νοσηλείας αυτών που συμμετείχαν σε σχετική μελέτη. 

Αυτό τονίζει σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, αναφερόμενος στα στοιχεία της έκθεσης της συμβουλευτικής επιτροπής εμβολίων του FDA των ΗΠΑ για το συγκεκριμένο εμβόλιο, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου.

Η έκθεση της συμβουλευτικής επιτροπής εμβολίων του FDA (Vaccines and Related Biological Products Advisory Committe) για το εμβόλιο της Johnson & Johnson δημοσιεύθηκε πριν τη συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, όπως έγινε και με τα άλλα δύο εμβόλια των Moderna και Pfizer/BioNTech. Οι εξωτερικοί εμπειρογνώμονες του FDA θα συζητήσουν και θα διατυπώσουν συστάσεις στο FDA για την έκτακτη αδειοδότηση του εμβολίου.

H Johnson & Johnson και τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, στις 29 Ιανουαρίου, είχαν ανακοινώσει τα πρώτα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής, στην οποία συμμετείχαν 44.325 εθελοντές, και όλοι είχαν λάβει μία δόση του εμβολίου. Τα στοιχεία έδειξαν πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν συνολικά 66% και διέφερε ανάλογα με τη γεωγραφική τοποθεσία της κλινικής δοκιμής, καθώς το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα 72% στις ΗΠΑ και 58% στη Νότια Αφρική (όπου κυκλοφορεί, κυρίως, η παραλλαγή του SARS-CoV-2).

Η εταιρεία και τα Αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας είχαν δηλώσει, επίσης, ότι το εμβόλιο ήταν 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, χωρίς να παρατηρούνται διαφορές στις οκτώ χώρες που περιλαμβάνονται στη μελέτη. Η περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων αναφορικά με τα ποσοστά νοσηλείας όσων συμμετείχαν στη μελέτη, 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, έδειξαν πως υπήρχαν μηδενικές νοσηλείες στους εθελοντές στο σκέλος του εμβολίου και 16 στο σκέλος του εικονικού φαρμάκου.

Αναλύοντας τα στοιχεία 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά και για όσους συμμετείχαν και εκτέθηκαν στον ιό στη Νότια Αφρική. Φαίνεται, λοιπόν, όπως σημειώνει ο κ. Μόσιαλος, πως στη Νότια Αφρική το εμβόλιο μείωσε την πιθανότητα για σοβαρή ή κρίσιμη λοίμωξη από Covid-19 κατά 81,7% και ήταν κατά 64% αποτελεσματικό στην πρόληψη κατά της νόσου με μέτριας έντασης συμπτώματα. Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν επηρεάστηκε από τον υψηλό επιπολασμό της βραζιλιάνικης παραλλαγής.

Ακόμη, από τα στοιχεία στην έκθεση της συμβουλευτικής επιτροπής εμβολίων του FDA για την ασυμπτωματικότητα και τη μετάδοση μετά τον εμβολιασμό προκύπτει ότι σε συγκεκριμένο αριθμό ατόμων -υποσύνολο 2.892 συμμετεχόντων- έχουν γίνει μοριακά τεστ και τεστ αντισωμάτων και τα αποτελέσματα δείχνουν πως το εμβόλιο είχε 74% αποτελεσματικότητα, όσον αφορά την προστασία από ασυμπτωματική λοίμωξη (όπως φαίνεται από την παρουσία αντισωμάτων και την απουσία συμπτωμάτων).

Όπως επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος, «ο χρόνος παρακολούθησης είναι περιορισμένος και τα αποτελέσματα δεν προκύπτουν από ομοιόμορφη γεωγραφική κατανομή. Θα περιμένουμε την τελική ανάλυση, αλλά είναι μία πρώτη ένδειξη πιθανής αποτελεσματικότητας έναντι ασυμπτωματικής λοίμωξης 29 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Να θυμίσω πως το εμβόλιο της J&J είναι το πρώτο εμβόλιο για το οποίο έχουμε στοιχεία αποτελεσματικότητας με μία δόση. Η J&J διεξάγει, επίσης, μία κλινική δοκιμή 30.000 ατόμων στις ΗΠΑ με δύο δόσεις και μεσοδιάστημα οκτώ εβδομάδων και δεν αναμένονται νωρίτερα από τον Μάιο. Αναμένουμε τη δημοσίευση και νέα για την πορεία της αδειοδότησης του εμβολίου στην Ευρώπη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter