Μοσκοβισί: Δεν θα ξανάρθει η τρόικα, δεν υπάρχει 4ο μνημόνιο

Μοσκοβισί: Δεν θα ξανάρθει η τρόικα, δεν υπάρχει 4ο μνημόνιο

Το αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συμφωνία μεσοπρόθεσμης ρύθμισης του χρέους στο EG της 21ης Ιουνίου κατέρριψε με δύο φράσεις ο Πιερ Μοσκοβισί, ξεκαθαρίζοντας πως οι επισκέψεις της τρόικας στην Ελλάδα αποτελούν οριστικά παρελθόν και μαζί με αυτές και τα μνημόνια.

Στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών, Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων παραβρέθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, με θέμα: «Ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης: Μοσκοβισί: Η Ελλάδα θα είναι ελεύθερη και αυτόνομη – Τέλος τα μνημόνια

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος χαρακτήρισε «εξέχουσας σημασίας» την επίσκεψή του λόγω του ότι συμπίπτει χρονικά με το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για την Ελλάδα, η οποία επιστρέφει στην κανονικότητα, στην αυτονομία και στις αγορές.

Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στις κοινωνικές συνέπειες που προκάλεσε η αυστηρή επιτροπεία και η δογματική λιτότητα, επαινώντας παράλληλα τις προσπάθειες του ελληνικού λαού κατά την οκταετή μνημονιακή περιπέτεια. «Οκτώ χρόνια μετά, η προσπάθεια φέρνει καρπούς και η Ελλάδα βλέπει φως στην άκρη του τούνελ» εκτίμησε, προβλέποντας πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Παράλληλα, χαιρέτισε τα δημοσιονομικά επιτεύγματα της χώρας μας, αναφερόμενος στα πρωτογενή πλεονάσματα, τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό αλλά και το μειούμενο ποσοστό ανεργίας, το οποίο όμως παραμένει αφόρητο.

«Η Ελλάδα είναι και πάλι μία νορμάλ χώρα»

Πριν αναφερθεί στο περιεχόμενο της συμφωνίας του πρόσφατου Eurogroup, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως η Ελλάδα αποκατέστησε την εμπιστοσύνη των εταίρων προς το πρόσωπό της, γεγονός για το οποίο συνέβαλλε με τη συνεισφορά του και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κέρδισε την αξιοπιστία όλων» είπε και παρέθεσε τα κυριότερα στοιχεία από τη συμφωνία μεσοπρόθεσμης ρύθμισης του χρέους.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επικρότησε την δεκαετή επιμήκυνση της αποπληρωμής των τόκων από το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής από τον EFSF, με τον κ. Μοσκοβισί να κάνει λόγο για ελάφρυνση ύψους 42 δις ευρώ. Το δεύτερο σημείο που επικαλέστηκε από τη συμφωνία του Eurogroup ήταν η επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων στα ελληνικά ταμεία. «Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για την οδύνη που έχει βιώσει ο ελληνικός λαός» υποστήριξε και παρέθεσε το δίπολο «αλληλεγγύη – ευθύνη» που θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη προκειμένου όλες οι πλευρές από εδώ και στο εξής να τηρούν τις δεσμεύσεις τους. «Δεν θα κοιμηθούμε αυτά τα δέκα χρόνια, αλλά θα δράσουμε για ανάπτυξη και δικαιοσύνη» υπογράμμισε και αποκάλεσε την Ελλάδα ως μία –πλέον- νορμάλ χωρα.

«Εποπτεία όπως στις άλλες χώρες, δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο»

Εν συνεχεία, ο κ. Μοσκοβισί αντέκρουσε τον πυρήνα της κριτικής της ΝΔ αναφορικά με τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου. Αρχικά, εξομοίωσε την μεταμνημονιακη εποπτεία της Ελλάδας με αυτή που έχει ακολουθηθεί και στις λοιπές χώρες της Ευρωζώνης –Ιρλανδία, Ισπανία και Κύπρο- που βγήκαν από το μνημονιακό καθεστώς. «Δεν είναι τέταρτο μνημόνιο, δεν θα ξανά έρθει η τρόικα» αποσαφήνισε, εξαϋλώνοντας τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τσακαλώτος: Ο Μοσκοβισί είναι ένας πραγματικός ευρωπαϊστής

Μετά την ομιλία του κ. Μοσκοβισί, το λόγο πήρε ο υπουργός Οικονομικών για να συγχαρεί και να ευχαριστήσει τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη συνεισφορά του. «Παρόλο που είχαμε μεγάλες διαφωνίες -και συγκλίσεις αλλά και διαφωνίες- με τον κ. Μοσκοβισί, πάντα αισθανόμουν πως αντιπροσώπευε το υπερεθνικό, το τι είναι καλό για Ευρώπη. Κι επειδή κι εδώ και σε πολλές χώρες πολλά ακούμε για ευρωπαϊσμό αλλά λίγους ευρωπαιστές βλέπουμε, είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει η Κομισιόν τον υπερεθνικό της ρόλο» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ευχαρίστησε τον κ. Μοσκοβισί.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter