Συνέντευξη στην «Le Parisien»

Μοσκοβισί: Είναι η σειρά των εταίρων να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς την Ελλάδα

Εν όψει του κρίσιμου αυριανού Eurogroup, ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί καλεί τις χώρες μέλη της ευρωζώνης να σταματήσουν «να παίζουν με τη φωτιά» στην περίπτωση της Ελλάδας.

Σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα «Le Parisien» ο Γάλλος επίτροπος υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της, μετά την υπερψήφιση από την Βουλή των Ελλήνων όλων των τελευταίων μέτρων, ορισμένα από τα οποία ήταν, όπως είπε, δύσκολα, όπως για παράδειγμα το ζήτημα των συντάξεων. «Τώρα εναπόκειται στους εταίρους της Ελλάδας να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις», υπογραμμίζει ο κ. Μοσκοβισί σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι αυτό που εμπόδισε την επίτευξη συμφωνίας μέχρι σήμερα ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης, κυρίως από το ΔΝΤ και τη Γερμανία, ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους της.

Μετά την πρόοδο των τελευταίων ημερών ανοίγει ο δρόμος για την απεμπλοκή της βοήθειας των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξυπηρετήσει τον Ιούλιο τις δανειακές υποχρεώσεις της τονίζει ο Γάλλος επίτροπος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι πάνω σε αυτή τη βάση η ευρωζώνη θα πρέπει να αποδειχτεί ικανή να λάβει σε μεσοπρόθεσμη βάση μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τη στήριξη του ΔΝΤ.

Ο Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε επίσης ότι το ζήτημα της εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ δεν είναι πλέον στην επικαιρότητα σημειώνοντας ότι τον Ιούλιο του 2015 ο Σόιμπλε δεν την απέκλειε διότι εκτιμούσε ότι η Ελλάδα δεν καταβάλλει καμιά προσπάθεια για να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές. Έκτοτε η Ελλάδα κατέβαλε πολλές προσπάθειες και κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει, σημειώνει ο κ. Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι, αν δεν υπάρξει συμφωνία στις 15 Ιουνίου, θα δημιουργηθεί ένα κενό και πολλές αναταράξεις. Πρέπει όλοι να δείξουν υπευθυνότητα, υπογραμμίζει ο Γάλλος επίτροπος, επισημαίνοντας ότι οι πάντες θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι διακυβεύεται η τύχη ενός λαού και μίας χώρας που πλήττεται από ανεργία της τάξεως του 20% και η οποία στην περίπτωση των νέων φτάνει το 50%. Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει επίσης ότι η φτώχεια διαρκώς αυξάνεται στην Ελλάδα δεδομένου ότι η χώρα έχασε κατά την περίοδο της κρίσης το 25% του ΑΕΠ της. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, καταλήγει ο Π. Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας ότι στις 15 Ιουνίου θα πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα εμπιστοσύνης που θα επιτρέψει την εφαρμογή των οικονομικών και κοινωνικών προγραμμάτων που οι Έλληνες έχουν ανάγκη. Στο ζήτημα της Ελλάδας ας μην παίζουμε πια με τη φωτιά, καταλήγει ο Γάλλος επίτροπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.