Μοσκοβισί: Μην έχουμε «πολιτικά αδύνατες» απαιτήσεις από την Ελλάδα

Μοσκοβισί: Μην έχουμε «πολιτικά αδύνατες» απαιτήσεις από την Ελλάδα

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων ζητά να μην υπάρχουν «πολιτικά αδύνατες» απαιτήσεις από την Ελλάδα, απαντώντας εμμέσως στο πρόσφατο άρθρο των αξιωματούχων του ΔΝΤ. «Όσοι διαφωνούν με τα μέτρα Τσίπρα ας αναλάβουν τις ευθύνες τους», ανέφερε σε νέες του δηλώσεις.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε αιώνια λιτότητα, σημειώνει σε άρθρο του στους Financial Times ο Πιέρ Μοσκοβισί. 

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων ζητά να μην υπάρχουν «πολιτικά αδύνατες» απαιτήσεις από την Ελλάδα, απαντώντας εμμέσως στο πρόσφατο άρθρο των αξιωματούχων του ΔΝΤ, οι οποίοι αξίωναν τη λήψη περαιτέρω μέτρων λιτότητας.

Στο άρθρο του αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει μία «απροσδόκητη προσπάθεια», εφαρμόζοντας «σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό, φορολογία εισοδήματος και ΦΠΑ».

Κάνοντας ειδική μνεία στους μεσοπρόθεσμους στόχους, καθιστά σαφές ότι «είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει γρήγορα συμφωνία για αξιόπιστους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018» και εξηγεί ότι «αυτοί οι στόχοι δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούν τη δυνατότητα της Ελλάδας να τους επιτύχει, δίχως να υπονομευτεί η ανάπτυξη».

Οι πολιτικοί ηγέτες στην Ευρωζώνη και οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες

Συνεχίζοντας, επισημαίνει ότι «στο ίδιο πλαίσιο, αυτοί οι στόχοι δεν θα πρέπει να εδράζονται σε απαισιόδοξες προβλέψεις ή να είναι συνδεδεμένοι με πολιτικά αδύνατες, οικονομικά ανεπιθύμητες και κοινωνικά απαράδεκτες, απαιτήσεις».

Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνει ο κ. Μοσκοβισί, η συμφωνία για τους δημοσιονομικούς στόχους θα πρέπει να έχει επιτευχθεί έως τις αρχές του 2017. «Οι πολιτικοί ηγέτες στην Ευρωζώνη και οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες» υπογραμμίζει και καταλήγει: «Χρειαζόμαστε όλους τους εταίρους, για να μοιραστούμε την ευθύνη της επίτευξης όλων των παραπάνω».

Η Επιτροπή συνεχίζει την αξιολόγηση των μέτρων

Όσοι διαφωνούν με τα μέτρα Τσίπρα ας αναλάβουν τις ευθύνες τους

«Η Επιτροπή συνεχίζει την αξιολόγηση των μέτρων, που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, και αυτά δεν πρέπει να θεωρηθούν υπερβολικά», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, εισερχόμενος στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Συνεχίζοντας, ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι όσοι έχουν μια τέτοια άποψη πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο ίδιος ανέφερε ότι, η απόφαση του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους είναι συμπαγής στη βάση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητείται: «Ο παράμετροι αυτοί παραμένουν σε ισχύ» είπε, προσθέτοντας ότι είναι αδύνατον να αντιτάσσαμε την ελάφρυνση του χρέους, που είναι απαραίτητη, με την κοινωνική συνοχή.

Ερωτηθείς εάν η άποψη της Επιτροπής είναι ότι η απόφαση του Eurogroup δεν είναι έγκυρη, ανέφερε ότι στο Eurogroup μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, η Επιτροπή από την πλευρά της όμως, ενδιαφέρεται για το κοινό συμφέρον και έχει διαφορετική άποψη.

Ντροπιαστική και απαράδεκτη χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα. Στηρίζουμε την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό κα τις ελληνικές αρχές τόνισε ο κ. Πιτέλα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter