Μοσκοβισί: Περιμένω διευθέτηση του χρέους στη συμφωνία του Eurogroup της 22 Μαΐου

Την ελπίδα ότι η συμφωνία που θα επιτευχθεί στο επόμενο Eurogroup θα είναι όσο το δυνατό πιο «ευρεία» και «θα περιλαμβάνει και τη διευθέτηση του χρέους», εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

«Ελπίζω και περιμένω να επιτευχθεί μια συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Έχουμε αφιερώσει πολλή ενέργεια σε αυτό και το κλίμα των διαπραγματεύσεων έχει αλλάξει» ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ο ίδιος χαιρέτισε την τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, ενώ απηύθυνε έκκληση για τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. «Ελπίζω ότι η συμφωνία θα είναι όσο το δυνατό πιο ευρεία και θα περιλαμβάνει και τη διευθέτηση του χρέους, κάτι που είναι μια σημαντική προϋπόθεση για έναν από τους εταίρους που χρειαζόμαστε, το ΔΝΤ. Το κλίμα είναι θετικό και η Επιτροπή θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ως έντιμος διαμεσολαβητής για την επίτευξη ενός θετικού και φιλόδοξου συμβιβασμού», υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην αισιοδοξία που έχει εκφράσει κατά καιρούς για την πορεία της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι πίστευε πως το Grexit δεν έπρεπε να συμβεί και τελικά δεν συνέβη. «Τώρα είμαι αισιόδοξος πως θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα με μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μια ολοκληρωμένη συμφωνία που θα φέρει επιτέλους την Ελλάδα στο δρόμο για μια συμπαγή και διαρκή ανάπτυξη. Αυτό είναι που αναμένει ο ελληνικός λαός, αυτό που χρειάζεται και αξίζει» σημείωσε και κατέληξε λέγοντας πως μόλις οι ελληνικές αρχές «αναλάβουν τις ευθύνες τους και το μέρος των προσπαθειών που τους αναλογεί», πρέπει και οι εταίροι της να δράσουν με «μεγάλη υπευθυνότητα» και υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «αλληλεγγύη».

Η ανάπτυξη θα ενδυναμωθεί και πάλι, εάν επιτευχθεί μια φιλόδοξη συμφωνία εκτιμά ο Ευρωπαίος επίτροπος

«Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του τρόπου που εκτελείται το [σ.σ. ελληνικό] πρόγραμμα και της εμπιστοσύνης των οικονομικών παραγόντων και επομένως των επενδύσεων» ανέφερε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η αναθεώρηση των προβλέψεων της Επιτροπής για την ανάπτυξη θα επηρεάσει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Ο ίδιος εξήγησε πως γι'αυτό το λόγο οι προβλέψεις της Επιτροπής διαφοροποιούνται. «Λόγω κάποιων καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης προβλέπουμε ελαφρώς χαμηλότερη ανάπτυξη για το 2017. Αλλά αν πετύχουμε τώρα, θα έχουμε γρήγορη άνοδο» υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας πως το μήνυμά του είναι «ξεκάθαρο» και «πολιτικό»: «Ας ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, ας έχουμε μια όσο το δυνατόν πιο φιλόδοξη συμφωνία και μετά η ανάπτυξη θα επιστρέψει στην Ελλάδα». «Είναι ώρα για μια φιλόδοξη συμφωνία» κατέληξε ο Γάλλος επίτροπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.