Μοσκοβισί: Το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν υπονομεύει την ανάπτυξη

Μοσκοβισί: Το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν υπονομεύει την ανάπτυξη

Την πλευρά των δανειστών όπως φαίνεται παίρνει ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί καθώς συντάσσεται με τους δανειστές στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, τουλάχιστον αυτό προκύπτει από την απάντησή του σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% δεν υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη. Επιπροσθέτως αναφέρει πως ο καθορισμός του πλεονάσματος είναι στη δικαιοδοσία των δανειστών.

«Η Κομισιόν και τα άλλα ευρωπαϊκά όργανα θεωρούν ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και να το διατηρήσει επί σειρά ετών στη συνέχεια, χωρίς να υπονομευθεί η οικονομική ανάκαμψη», σημείωσε ο Γάλλος επίτροπος.

Αναλυτικά, η απάντηση του κ. Μοσκοβισί:

Όπως επισήμανε ο κ. βουλευτής στην ερώτησή του, η Ευρωομάδα της 5ης Δεκεμβρίου 2016 επιβεβαίωσε τις απόψεις που διατύπωσε στις 25 Μαΐου 2016, ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί «μεσοπρόθεσμα». Ο τελικός καθορισμός της ακριβούς διάρκειας του «μεσοπρόθεσμου» στο πλαίσιο των συζητήσεων περί βιωσιμότητας του χρέους επαφίεται στους δανειοδότες.

Με βάση την υπεραπόδοση του δημοσιονομικού στόχου της Ελλάδας για το 2015 και το 2016, καθώς και την ισχυρή δέσμη δημοσιονομικών μέτρων που θεσπίστηκαν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, η Επιτροπή και άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που παρακολουθούν την εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας θεωρούν ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και να το διατηρήσει επί σειρά ετών στη συνέχεια, χωρίς να υπονομευθεί η οικονομική ανάκαμψη.

Η εν λόγω άποψη τεκμηριώνεται στις πρόσφατες χειμερινές προβλέψεις για το 2017, σύμφωνα με τις οποίες η συνολική ανάπτυξη για το 2016 θα έφθανε το 0,3%, και όπου επισημαίνεται ότι η Ελλάδα αναμένεται να υπερβεί τον πρωτογενή δημοσιονομικό στόχο του 2016 (0,5% του ΑΕΠ βάσει του ορισμού στο πλαίσιο του προγράμματος) κατά περίπου 1,5% του ΑΕΠ, φθάνοντας σε αυτό το επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος ένα και πλέον έτος νωρίτερα από το προσδοκώμενο.

Λαμβανομένων πλήρως υπόψη της σημαντικής δέσμης δημοσιονομικών μέτρων που θεσπίστηκαν (συμπεριλαμβανομένων σημαντικών μόνιμων παραμετρικών μέτρων στους τομείς του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος ή των συντάξεων μεταξύ άλλων), της ταχύρρυθμης εκτέλεσης του προϋπολογισμού το 2016, καθώς και του προϋπολογισμού του 2017, η Ελλάδα προβλέπεται να επιτύχει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος του 1,75% το 2017. Αν και υπάρχουν κίνδυνοι δυσμενών εξελίξεων, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέτρα αυτά θα εξακολουθήσουν να αποφέρουν εξοικονόμηση κατά τα επόμενα έτη και, υποστηριζόμενα από τις τρέχουσες μεταρρυθμίσεις της διοίκησης δημοσίων εσόδων, θα μπορούσαν να συνεπάγονται ευνοϊκότερες εξελίξεις σε σχέση με τις προβλέψεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter