Μοσούλη: Τα ερείπια μιας πόλης (Video + Photos)

Μοσούλη: Τα ερείπια μιας πόλης (Video + Photos)

Το φάντασμα της μητρόπολης που ήταν κάποτε θυμίζουν οι σημερινές εικόνες της Μοσούλης. 

Η μάχη για την ανακατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης ιρακινής πόλης από τα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους έφερε το τεράστιο τίμημα των ερειπίων. Μετά από εννέα μήνες μαχών ακολούθησε ένα κρεσέντο καταστροφών, όπως η ανατίναξη της ιστορικής Παλιάς Πόλης προκειμένου να χτυπηθούν οι τζιχαντιστές.

Χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν σπίτι. Τα σχολεία έχουν ισοπεδωθεί. Οι υποδομές ηλεκτροδότησης και ύδρευσης έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα. Οι αυτοκινητόδρομοι έχουν μετατραπεί σε χωματόδρομους από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες.

Σχεδόν το 1/3 της Παλιάς Πόλης, δηλαδή περισσότερα από 5.000 κτίρια, καταστράφηκαν στις επιχειρήσεις των τριών εβδομάδων μέχρι τις 8 Ιουλίου, σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ σε δορυφορικές εικόνες.

Σε ολόκληρη την πόλη 10.000 υπέστησαν καταστροφές στη διάρκεια του πολέμου, εκ των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία στην δυτική Μοσούλη. Εκεί έγιναν οι πιο σφοδρές επιθέσεις της αεροπορίας και του πυροβολικού τους τελευταίους πέντε μήνες. Η έρευνα καλύπτει μόνο τις καταστροφές που φαίνονται από τον δορυφόρο και όχι τα προβλήματα στην στατικότητα και το εσωτερικό των κτιρίων. Αυτό σημαίνει ότι ο απολογισμός των καταστροφών θα είναι πιο σοβαρός.

«Το μόνο που έχει απομείνει είναι ερείπια και οι σοροί των οικογενειών που έχουν παγιδευτεί από κάτω», εξομολογήθηκε στο Associated Press ο 23χρονος κάτοικος, Αιμάν Χασέμ, ο οποίος είδε το σπίτι του κομμένο στα δύο.

Ο πληθυσμός, που κάποτε έφτανε τα 3 εκατ. ανθρώπους, έχει εξαντληθεί και εκατοντάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί. Όπως και στην περίπτωση του Κομπάνι, όπου αποκαλύφθηκαν τεράστιες καταστροφές μετά την νίκη των Κούρδων έναντι των τζιχαντιστών, οι οργανώσεις προειδοποιούν ότι απαιτούνται γρήγορες και ουσιαστικές ενέργειες για την ανοικοδόμηση της πόλης.

«Εάν αγνοηθεί το δυτικό κομμάτι της πόλης τότε θα προκαλέσει κοινωνική καταστροφή, η οποία με τη σειρά της θα δημιουργήσει μεγαλύτερη καταστροφή εάν δεν αντιμετωπιστεί», είπε στο AssociatedPress ο κάτοικος της Μοσούλης, Χατάμπ Μοχάμαντ αλ Νατζάρ, ο οποίος έβλεπε την Παλιά Πόλη να καίγεται κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων. 

_x000D_

Mosul: Portrait of a city in ruins from The Associated Press on Vimeo.















Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter