Μόσχα, Ευρωπαϊκή Ένωση και Αίγυπτος κατά της απόφασης Τραμπ για την κυριαρχία του Ισραήλ στο Γκολάν

Μόσχα, Ευρωπαϊκή Ένωση και Αίγυπτος κατά της απόφασης Τραμπ για την κυριαρχία του Ισραήλ στο Γκολάν

Το Κρεμλίνο εκτιμά ότι η δήλωση του Αμερικανού προέδρου, ότι έφθασε η ώρα οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του Ισραήλ επί των συριακών υψιπέδων του Γκολάν, μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην Μέση Ανατολή. Την σχετική δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Αναμφισβήτητα, παρόμοιες εκκλήσεις μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την ήδη τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Σε κάθε περίπτωση, η ιδέα αυτή καθεαυτή δεν συμβάλλει στους στόχους και στις προσδοκίες για διευθέτηση του Μεσανατολικού, αλλά προκαλεί μάλλον αντίθετα αποτελέσματα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Φυσικά, προς το παρόν αυτό είναι ένα είδος έκκλησης, ελπίζουμε ότι θα παραμείνει ως έκκληση» προσέθεσε ο Πεσκόφ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα παραβιάσουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αν η Ουάσινγκτον αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των υψιπέδων του Γκολάν.

«Η Ρωσία, όπως γνωρίζετε, στηρίζει την άποψη ότι τα υψίπεδα του Γκολάν ανήκουν στη Συρία. Αυτό περιέχεται και στην απόφαση 497 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 1981», τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Kommersant FM.

Το Ισραήλ κατέλαβε και προσάρτησε τα υψίπεδα του Γκολάν το 1967, στον πόλεμο των Έξι Ημερών, και ο Νετανιάχου είχε αναφερθεί στην πιθανότητα αναγνώρισης από τις ΗΠΑ στην πρώτη συνάντησή του με τον Τραμπ, τον Φεβρουάριο του 2017.

Η κατοχή και προσάρτηση του Γκολάν δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Στα μέσα Νοεμβρίου οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά, καταψήφισαν μια απόφαση των Ηνωμένων Εθνών στην οποία αναφερόταν ότι η προσάρτηση του Γκολάν από το Ισραήλ θεωρείται «άκυρη και μη γενόμενη». Ήταν η μοναδική χώρα, μαζί με το Ισραήλ, που καταψήφισε το κείμενο.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Δεν αναγνωρίζουμε την κυριαρχία του Ισραήλ

Η ΕΕ τόνισε σήμερα ότι δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν –εδάφη τα οποία οι ευρωπαίοι σύμμαχοι θεωρούν κατεχόμενα– μετά την ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ ότι θα το πράξει.

“Η θέση της ΕΕ δεν έχει αλλάξει”, είπε στο Reuters μια εκπρόσωπος της ΕΕ. “Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των εδαφών που κατέχει από τον Ιούνιο του 1967, περιλαμβανομένων των Υψιπέδων του Γκολάν και δεν τα θεωρεί τμήμα των ισραηλινών εδαφών”.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν με ανακοινώσεις τους το Παρίσι και το Βερολίνο. Το γαλλικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει την ισραηλινή προσάρτηση της περιοχής και χαρακτήρισε αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο την αναγνώριση που προτίθεται να κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης το γαλλικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχουν χαρακτηρίσει άκυρη την προσάρτηση.

“Η αναγνώριση της κυριαρχίας του Ισραήλ επί των κατεχόμενων εδαφών του Γκολάν είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, κυρίως με την υποχρέωση των κρατών να μην αναγνωρίζουν μια παράνομη κατάσταση”, ανέφερε το υπουργείο.

Από την πλευρά της μια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης χαρακτήρισε σήμερα συριακό έδαφος τα Υψίπεδα του Γκολάν. “Αν τα εθνικά σύνορα πρέπει να αλλάξουν θα πρέπει να γίνει με ειρηνικά μέσα μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Η κυβέρνηση απορρίπτει τις μονομερείς κινήσεις”, ανέφερε σχετικώς η εκπρόσωπος Ούλρικε Ντέμερ.

Αίγυπτος: Πρόκειται για κατεχόμενα συριακά εδάφη

Η Αίγυπτος δήλωσε σήμερα ότι θεωρεί τα Υψίπεδα του Γκολάν κατεχόμενα συριακά εδάφη απορρίπτοντας την πρόθεση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των εδαφών αυτών που κατελήφθησαν από το Ισραήλ το 1967 στον Πόλεμο των Έξι Ημερών.

Σε ανακοίνωση που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών επικαλείται το ψήφισμα 497 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του 1981, το οποίο απορρίπτει την προσάρτηση των εδαφών αυτών από το Ισραήλ.

Το υπουργείο “τονίζει την ανάγκη να σέβονται όλοι τα ψηφίσματα διεθνούς νομιμότητας και την Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με την απαράδεκτη απόκτηση εδαφών δια της βίας”, σημειώνει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter