Μόσχα: μεταφέρονται οι σοροί από το Tupolev για ταυτοποιηση και νεκροψία (video)

Μόσχα: μεταφέρονται οι σοροί από το Tupolev για ταυτοποιηση και νεκροψία (video)

Το πρώτο αεροπλάνο που θα μεταφέρει τις σορούς των θυμάτων της συντριβής του αεροσκάφους Tu-154 θα προσγειωθεί σήμερα στη Μόσχα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Νικολάι Πανκόφ.

“Το υπουργείο Άμυνας έλαβε μια απόφαση, η οποία τώρα κοινοποιήθηκε στους συγγενείς (των θυμάτων), ότι η ταυτοποίηση (των σορών) θα διεξαχθεί στη Μόσχα” Οι σοροί θα μεταφερθούν στη Μόσχα με μεταγωγικό αεροσκάφος τόνισε ο Πανκόφ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ανοιχτά όλα τα σενάρια για τη συντριβή

«Όλα τα πιθανά αίτια της συντριβής θα εξετασθούν» δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μαξίμ Σοκολόφ, κατά την άφιξή του στο Σότσι σήμερα το βράδυ, επισημαίνοντας ότι είναι «πρόωρο» να μιλήσει κανείς για κάποιο συγκεκριμένο σενάριο, ιδίως εκείνο μιας τρομοκρατικής ενέργειας, την ώρα που πηγές που δεν κατονομάζονται δίνουν διαφορετικές εξηγήσεις στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, από την μηχανική βλάβη έως ένα σφάλμα του πιλότου.

“Τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους δεν έχουν βρεθεί ακόμα” δήλωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν αύριο.

Συντρίμμια του αεροσκάφους εντοπίστηκαν σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρων από τις ακτές, σε βάθος περίπου 70 μέτρων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Ιγκόρ Κοναντσένκοφ.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις για επιζώντες» τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι, 32 πλοία, 80 δύτες, όπως και 5 ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναπτύχθηκαν στην περιοχή.

Προς το παρόν 10 σοροί έχουν περισυλλεγεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Νωρίτερα, οι αρχές είχαν επιβεβαιώσει ότι “δεν έχουν ενδείξεις” ότι υπάρχουν επιζώντες από το δυστύχημα. Το υπουργείο Μεταφορών ενημέρωσε ότι η ταυτοποίηση των θυμάτων θα γίνει στη Μόσχα.

.

Τα αίτια της συντριβής θα ερευνηθούν εξονυχιστικά και οι οικογένειες των θυμάτων θα λάβουν την αναγκαία υποστήριξη, διαβεβαίωσε ο Πούτιν εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του. Το Tu-154 εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ στις 5.27, δύο λεπτά μετά την απογείωσή του με προορισμό τη Λαττάκεια της Συρίας αφού προηγουμένως ανεφοδιάστηκε σε ένα αεροδρόμιο της πόλης Άντλερ, κοντά στο Σότσι.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Άμυνας, στο αεροπλάνο επέβαιναν συνολικά 92 άνθρωποι: 84 επιβάτες και 8 μέλη του πληρώματος.

Μεταξύ αυτών ήταν περισσότερα από 60 μέλη της χορωδίας Αλεξάντροφ, εννέα δημοσιογράφοι, στρατιωτικοί και η διευθύντρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης “Σπραβεντλίβαγια Πόμοστ” Ελιζαβέτα Γκλίνκα, που ήταν πολύ γνωστή στη Ρωσία ως “Δρ. Λίζα”.

Ο Πούτιν διέταξε νωρίτερα την κυβέρνηση να συγκροτήσει μια επιτροπή ερευνών που θα αναλάβει να καθορίσει τα αίτια της συντριβής. Ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανέθεσε τη διέυθυνση αυτής της επιτροπής στον υπουργό Μεταξορών Μαξίμ Σοκόλοφ, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην περιοχή του δυστυχήματος. Τρεις χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναλάβει το ” χτένισμα ” των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων μέσα στα οποία έχουν σκορπίσει τα συντρίμμια του ρωσικού αεροσκάφους Τουπόλιεφ 154 που έπεσε στις 5.27 τα χαράματα δύο χιλιόμετρα μακρά από τις ακτές του Σότσι , στη Μαύρη θάλασσα .

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπ. Άμυνας , Ίγκορ Κονασένκοφ , οι έρευνες για την αναζήτηση και ανάσυρση των πτωμάτων θα συνεχιστεί σε 24ωρη βάση αφού η περιοχή θα φωτίζεται απο ισχυρούς προβολείς από τη στεριά , τα ελικόπτερα , τα ντρονς και άλλα ιπτάμενα αντικείμενα , αλλά και τα δεκάδες καράβια του ναυτικού που έχουν καταπλεύσει στην περιοχή . Μέχρι τις 17.00 ώρα Μόσχας είχαν ανασυρθεί 20 πτώματα , θα χρειαστεί ανάλυση για την ταυτοποίηση , ενώ εκπαιδευμένοι δύτες αναζητούν , εκτός των άλλων και τα δυο “μαύρα κουτιά” του μοιραίου αεροσκάφους το οποίο δύο μόλις λεπτά μετά την απογείωση και ενώ δεν είχε πάρει το απαιτούμενο ύψος χάθηκε από τα ραντάρ , χωρίς να στείλει κάποιο σήμα

Αξιωματούχοι αποκλείουν την πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας

Στη θαλάσσια περιοχή 2-3 χιλιόμετρα από την παραλία του Σότσι, αρμάδα του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, μαζί και ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βαθυσκάφη και 63 δύτες “χτένιζουν” τη θαλάσσια περιοχή που κατέπεσε το Τούπολιεφ 154, στις 5.27 τα χαράματα. Το κεντρικό τμήμα του αεροσκάφους έχει εντοπιστεί, οι δύτες ανέσυραν ήδη τα πτώματα επτά επιβατών από βάθος 70 μέτρων. Οι έρευνες πρόκειται να κρατήσουν ώρες, ίσως και μερικές μέρες αφού γίνονται σε μεγάλο βάθος αλλά και οι καιρικές συνθήκες στα ανοικτά του Σότσι χειροτερεύουν.

Στο αεροδρόμιο εξελίσσεται μια άλλη τραγωδία με τους συγγενείς των θυμάτων που καταφθάνουν εκεί.

Αλλά και στη Μόσχα, έξω από το θέατρο του συγκροτήματος “Αλεξάντροφ” δεκάδες άνθρωποι εναποθέτουν λουλούδια στη μνήμη των 63 καλλιτεχνών-χορευτών που ήταν ανάμεσα στους επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους. Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο πρόεδρος της επιτροπής άμυνας του Συμβουλίου Ομοσπονδίας της Ρωσίας, Βίκτορ Όζεροφ, αναφερόμενος στα πιθανά αίτια του δυτυχήματος αποκλείει πλήρως την εκδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας: Το αεροσκάφος ήταν του υπουργείου Άμυνας, ο εναέριος χώρος ρωσικός, εδώ δεν υπάρχει καμιά περίπτωση για τρομοκρατική επίθεση. Μετά την απογείωση το αεροσκάφος έπρεπε να εκτελέσει αναστροφή στον αέρα, πάνω απο τη θάλασσα. Ίσως να μην κατάφερε να μπει στην τροχιά που έπρεπε, εξηγεί ο Όζεροφ . Αυτό που τώρα προέχει, είναι η μεγαλύτερη δυνατή στήριξη στους συγγενείς των θυμάτων και όχι οι ικασίες για τρομοκρατική πράξη που δεν το χωρά ο νους μας ότι θα μπορούσε να συμβεί σε αεροσκάφος του υπουργείου Άμυνας, τονίζει και ο αντιπρόεδρος της επιτροπής άμυνας της Δούμας, Αντρέι Κρασνόφ.

Το χρονικό

Το πρώτο πτώμα εντοπίστηκε σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από την ακτή του Σότσι, εντοπίστηκε το πρώτο πτώμα επιβάτη του μοιραίου Τουπόλεφ-154 που συνετρίβη το πρωί στη Μαύρη Θάλασσα και ενώ κατευθυνόταν στη Λατάκεια της Συρίας.

“Το πτώμα ενός ανθρώπου που σκοτώθηκε στη συντριβή του Τουπόλεφ-154 βρέθηκε σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από την παραλία του Σότσι”, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν μαζί με τα συντρίμμια και άλλα πτώματα σε σχετικά κοντινή απόσταση από την ακτή.

Το αεροσκάφος απογειώθηκε στις 05:40 τοπική ώρα (04:40 ώρα Ελλάδας) από την πόλη Αντλέρ –που βρίσκεται νοτίως του Σότσι, του θέρετρου στη Μαύρη Θάλασσα– για μια πτήση ρουτίνας με προορισμό τη ρωσική αεροπορική βάση του Χμέιμιμ, κοντά στη Λαττάκεια της βορειοδυτικής Συρίας, σύμφωνα το υπουργείο.

Το πρακτορείο Interfax επικαλείται πηγή που δεν κατονομάζει η οποία αναφέρει ότι το αεροπλάνο δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Το υπουργείο διευκρίνισε ότι στο αεροπλάνο επέβαιναν 83 επιβάτες και οκταμελές πλήρωμα. Μεταξύ των επιβατών ήταν πολλοί στρατιώτες, εννέα δημοσιογράφοι και μέλη της διάσημης Ensemble Alexandrov, μιας από τις χορωδίες και τις χορευτικές ομάδες του ρωσικού στρατού που μετέβαιναν στη Συρία για να μετάσχουν στις γιορτές στην αεροπορική βάση για την Πρωτοχρονιά.

Το υπουργείο Άμυνας μεταφέρει συχνά μουσικούς στη Συρία για να δίνουν συναυλίες και να ψυχαγωγούν τους στρατιώτες.

Η Ρωσία διεξάγει από τον Σεπτέμβριο του 2015 μια στρατιωτική εκστρατεία, κυρίως αεροπορική, στη Συρία για να υποστηρίξει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-‘Ασαντ, έναν επί μακρόν σύμμαχό της.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter