Μόσχα προς Ουάσιγκτον: Μην ξαναχτυπήσετε τη Συρία

Μόσχα προς Ουάσιγκτον: Μην ξαναχτυπήσετε τη Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον είπε σήμερα στον ρώσο ομόλογό του πως θέλει να αξιοποιήσει τις συνομιλίες στη Μόσχα για να καταλάβει γιατί η Ρωσία και η Ουάσινγκτον έχουν μεγάλες διαφορές και να βρει έναν τρόπο να γεφυρώσει τις διαφορές αυτές.

Μιλώντας κατά την έναρξη των συνομιλιών του με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο Τίλερσον είπε πως προσβλέπει σε μια ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση και πως οι γραμμές επικοινωνίας της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα θα παραμείνουν πάντα ανοικτές.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε πως είναι σημαντικό να μην επιτραπεί μια επανάληψη των αεροπορικών πληγμάτων των ΗΠΑ στη Συρία.

Ο Λαβρόφ είπε πως τα αεροπορικά πλήγματα που πραγματοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης την περασμένη εβδομάδα ήταν παράνομα.

Πρόσθεσε πως αναμένει ότι θα έχει έντιμες και ειλικρινείς συζητήσεις με τον Τίλερσον για τη δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας.

Λιγότερο «διπλωματικός» ήταν ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο οποίος δήλωσε νωρίτερα πως η ρητορική της Ουάσινγκτον τείνει να είναι πρωτόγονη και αγενής.

Ο Ριαμπκόφ επεσήμανε ότι στη διάρκεια των συνομιλιών τους οι δύο υπουργοί (Λαβρόφ και Τίλερσον) αναμένεται να αναφερθούν στη δημιουργία ζωνών απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία, ενώ η Νότια Κορέα και η Ουκρανία θα είναι επίσης στην ατζέντα τους.

«Συνολικά η στάση της (αμερικανικής) κυβέρνησης αναφορικά με τη Συρία παραμένει μυστήριο. Η ασυνέπεια είναι αυτό που έρχεται πρώτα στο μυαλό όλων», πρόσθεσε ο Ρώσος υφυπουργός.

«Γενικά, η αγένεια και ο πρωτογονισμός είναι τα χαρακτηριστικά της τρέχουσας ρητορικής της Ουάσινγκτον. Ελπίζουμε ότι δεν θα γίνει αυτή η ουσία της αμερικανικής πολιτικής», υπογράμμισε ο Ριαμπκόφ.

Παράλληλα επέκρινε τις «απόπειρες της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει κάποια προετοιμασμένα συμπεράσματα».

Η Μόσχα επιμένει στη θέση της ότι στις 4 Απριλίου ο συριακός στρατός έπληξε μια εγκατάσταση των Σύρων ανταρτών στην οποία παρασκεύαζαν χημικά όπλα.

«Σύμφωνα με τις απολύτως αξιόπιστες πληροφορίες μας, το θέμα είναι οι αεροπορικές επιδρομές της Πολεμικής Αεροπορίας της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας με Su-22 εναντίον μιας εγκατάστασης που ελέγχεται από τους τρομοκράτες όπου παράγονταν χημικά», εξήγησε ο Ριαμπκόφ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter