Μόσχα: Σε δίκη ο Νοβάλνι μετά τη χθεσινή σύλληψη

Μόσχα: Σε δίκη ο Νοβάλνι μετά τη χθεσινή σύλληψη

Η δίκη του ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι άρχισε σήμερα, την επομένη της σύλληψής του δίπλα σε περισσότερους από χίλιους ανθρώπους κατά τη διάρκεια σπάνιας έκτασης διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα.

Ο υπ’ αριθμόν ένα αντίπαλος του Κρεμλίνου, με τραβηγμένα τα χαρακτηριστικά, οδηγήθηκε στο δικαστήριο Τβέρσκοϊ, στο κέντρο της Μόσχας, παρουσία δημοσιογράφων και μιας εικοσαριάς οπαδών του. «Θα έρθει η στιγμή που θα τους δικάσουμε εμείς (έντιμα αυτή τη φορά)», έγραψε ο αντιπολιτευόμενος στο Twitter αναφορικά με τις ρωσικές αρχές σε ένα από τα tweet του ενώ σε άλλο αναφέρει πως οι κατηγορίες θα καταπέσουν, υπενθυμίζοντας την δύναμη του λαού.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι ήταν μεταξύ των οργανωτών της κινητοποίησης κατά της διαφθοράς των ελίτ, στην οποία συμμετείχαν χθες Κυριακή δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα. Συνελήφθη μόλις άρχισε η συγκέντρωση στη Μόσχα και πέρασε τη νύκτα κρατούμενος.

Μπλόγκερ κατά της διαφθοράς ο οποίος σχεδιάζει να διεκδικήσει από τον Βλαντίμιρ Πούτιν τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις αρχές του 2018, ο Ναβάλνι δικάζεται επειδή απηύθυνε έκκληση για συγκέντρωση που οδήγησε σε διατάραξη της δημόσιας τάξης και κινδυνεύει να του επιβληθεί διοικητική κράτηση έως 15 ημερών.

Το κίνημα αμφισβήτησης της Κυριακής χαρακτηρίσθηκε από δυο καινούρια στοιχεία: οι διαδηλώσεις ήταν πολυάριθμες σε πόλεις της επαρχίας που είναι συνήθως ήρεμες και η μέση ηλικία των διαδηλωτών ήταν σημαντικά χαμηλότερη, καθώς με τους «ιστορικούς» αντιπάλους του Κρεμλίνου ενώθηκαν μαθητές Λυκείου που γεννήθηκαν στις αρχές του αιώνα και δεν έχουν γνωρίσει πρόεδρο άλλον από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εκτός από τον Ναβάλνι, τουλάχιστον 1.030 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Μόσχα, όπου χιλιάδες διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση των αρχών, σύμφωνα με την οργάνωση OVD-Info, που ειδικεύεται στην παρακολούθηση διαδηλώσεων και ανέφερε επίσης δεκάδες συλλήψεις στην επαρχία.

Η πολύ μεγάλη πλειονότητα των συλληφθέντων απελευθερώθηκαν μέσα στη νύκτα. Τουλάχιστον 120 πρόσωπα παρέμεναν κρατούμενα από την αστυνομία σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ένας αστυνομικός νοσηλεύθηκε αφού τραυματίσθηκε στο κεφάλι από έναν διαδηλωτή.

Η ΕΕ ζήτησε σήμερα να απελευθερωθούν «χωρίς καθυστέρηση οι ειρηνικοί διαδηλωτές» που συνελήφθησαν και καλεσε τις ρωσικές αρχές «να σεβαστούν πλήρως τις διεθνείς δεσμεύσεις τους» σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Από την πλευρά του, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την καταστολή των διαδηλώσεων αυτών χαρακτηρίζοντάς την «προσβολή θεμελιωδών δημοκρατικών αξιών».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter