Μωβ μέδουσες: Σε ποιες παραλίες της Αττικής και της χώρας έχουν εντοπιστεί

Μωβ μέδουσες: Σε ποιες παραλίες της Αττικής και της χώρας έχουν εντοπιστεί

To καλοκαίρι ήρθε, οι θερμοκρασίες έχουν ανέβη στα ύψη – μάλιστα το σαββατοκύριακο προβλέπεται και μίνι καύσωνας – και όλο και περισσότεροι πολίτες καταφεύγουν στις παραλίες για να κάνουν τα πρώτα τους μπάνια.

Φέτος όμως θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και περισσότερο όσοι έχουν παιδιά, λόγω των μωβ μεδουσών που είναι σε έξαρση στις ελληνικές θάλασσες. Το τσίμπημά τους μπορεί να είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν.

Ο χάρτης του οργανισμού «iNaturalist» καταγράφει τις παραλίες στις οποίες έχουν θεαθεί φέτος το καλοκαίρι. Ανάμεσά τους είναι δημοφιλείς παραλίες στην Αττική και τον Σαρωνικό.

Φέτος το καλοκαίρι στις παραλίες της Αττικής έχουν εντοπιστεί μωβ μέδουσες  στα παρακάτω σημεία:

-Παραλία Καβούρι

-Ακτή Βουλιαγμένης

-Παραλία Γλύστρα (Λαγονήσι)

-Παραλία Νησάκι Λαυρίου

-Παραλία Κορώνης (Πόρτο Ράφτη)

-Παραλία Αυλάκι (Πόρτο Ράφτη)

-Παραλία Βραυρώνα

-Αργυρά Ακτή (Νέα Μάκρη)

Επίσης οι μωβ μέδουσες έχουν παρατηρηθεί σε περιοχές του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου, ενώ καταγράφονταν ακόμη και τον χειμώνα από χειμερινούς κολυμβητές. Το καλοκαίρι αυξάνονται κατά πολύ γιατί ευνοούνται οι συνθήκες αναπαραγωγής της λόγω της υψηλότερης θερμοκρασίας της θάλασσας. Η αναπαραγωγή τους ευνοείται και από την κλιματική αλλαγή που αυξάνει τη θερμοκρασία του νερού.

Το φαινόμενο, πριν από την κλιματική αλλαγή, παρατηρούνταν κάθε 10 με 12 χρόνια και διαρκούσε 2-3 και το πολύ χρόνια. Έτσι, από το 2015 μέχρι και το 2018 υπήρχε έξαρση στον Κορινθιακό Κόλπο και το 2018-2020 στη Μάλτα όπου επέστρεψε φέτος.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter